free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nadrágviselés szabályai

Fiáth Titanilla         Címkék: nadrág, , pozíció, pszichológus, vezető 0 hozzászólás

Egy vezető pozícióban lévő nőtől általában megtagadjuk a hagyományos női tulajdonságok készletét, pedig azért, mert húsz beosztott várja az utasítását, még lehet otthon dögös csaj. Borsapszichológus.

Három, külföldön begyűjtött diplomával, ilyen-olyan szaktanfolyam-papírokkal és Rigó-bizonyítványokkal a kebelében mászik a nő, tör felfelé a társadalmi rangnak létráján úgy, hogy az üvegplafon adja a másikat. De tegyük fel, hogy nem borul fölé a nemi sztereotípiákból és férfiúi önérzetből gyúrt ál-jótékony pajzs - ez a bizonyos glass ceiling -, és előmenetelének az előítéletektől megtisztított szervezetnél akadálya nincs. Felszentelik menedzsernek, főmuftinak, mindegy minek, a lényeg, hogy havonta utalják majd a férjéénél nagyságrendekkel piacképesebb fizut a bankszámlára. Változik-e a párkapcsolat, ha a feleség afféle Magdi anyusból magát eltartani képes tőzsdecápává avanzsál?

A hibrid-mosoly

Férfias szerepekHölgyek előre, nézzük a női oldalt! Ha megúsztuk a sikerfélelem szorongatását, és emelt fővel küzdöttük fel magunkat a bársonyszékig - azaz vállaltuk, hogy nőkként igenis a képességeinknek megfelelő pozícióba kerüljünk -, további veszedelmek ütik fel a fejüket. Ugyan a zsíros lóvét, a személyi titkárral ellátott magánirodát és a szolgálati kocsit nem sikerült ellenlábasainknak - most írhatnám, hogy a "férfiaknak", de maradjunk a társadalom egészénél - elorozniuk, a büfében való pletykálkodástól a csapatépítő tréningekig mindenhol igyekeznek a legfájóbb pontba, a nőiségünkbe belerúgni.Vezető pozícióban lévő nőktől általában megtagadjuk a hagyományosan femininnek értékelt tulajdonságok készletét: a főnöknőt többnyire egy Dzsugasvili Sztálin-Miranda Priestley-hibridként írjuk le. Olyasvalakiként, aki könyörtelen, célorientált, hűvös, érzelemmentes (zárójelben megjegyezném, hogy ezek a tulajdonságok egy férfiú jellemzésekor nagyon is kívánatosak lehetnek!). Röviden: álmaik beteljesülésekor a nők gyakran tapasztalják, hogy miközben mindent elértek, amit a karrier útvesztője megengedett, a nőiség maga bizony odaveszett. Pontosabban: mivel a környezetük visszavonja tőlük a "nőiesként felfogott" tulajdonságokat - kedves, gondoskodó, másokra figyelő, empatikus és a többi -, lassacskán maguk is úgy tekintenek önmagukra, mint egy kasztrált férfira.Vissza a párkapcsolatokhoz: nem nehéz elképzelni, hogy egy, a női identitásából kivetkeztetett feleség mi mindent művelhet otthon. Elfogadhatja például a rá osztott szerepet - így válik a sztereotípia önbeteljesítő jóslattá -, és esténként valóban ridegen fordul a vacsorát kolduló társához, majd eltűnik a laptop mögött. Más esetben túlkompenzálhat, s kérlelhetetlen főnökasszony helyett a családi fészekben Amelie-forma tündibündi, életét a házi békéért feláldozó nőt alakít (hogy mennyi ideig lehet a fitness-edzésekkel megfejelt munkahelyi és a háztartásbeli főállásokat ilyen perfekcionista attitűddel abszolválni, az az első szívinfarktusnál kiderül).

Tök jó apának lenni

Megjelölt területekA férj/élettárs oldaláról is jelentkezhet a rákfene: a soványabb buksza nem egyszerűen arról szól, hogy ki jattol a főpincérnek a Gundelban. Mivel napjainkban a sikeresség egyik legfontosabb mércéje a havi nettó, az a férfi, aki a társához képest tartósan alacsonyabb jövedelemmel bír, könnyen kételkedni kezdhet magában, s önbecsülése - ami, mondom, manapság sajnos erősen összekapcsolódik a kiereszthető nadrágszíjjal - mínusz tartományba száll alá. Fantázia és emberkép kérdése, ki mit néz ki egy, a sikertelenségét túlkompenzáló férfiból: a családját rettegésben tartó, a feleségénél kevésbé sztár ügyvédtől kezdve - aki mindennap a nappali közepére vizelt, csak hogy a neje Grisham-hősből feleslegesen takarító Hamupipőkévé változzék vissza - a szteroidfüggő bodybuilding-bajnokon át a munkamániássá és speedfüggővé váló vállalkozókig széles a paletta.Szükségszerű-e, hogy felbomoljék, ami bomolhat: család, szerelem, idegrendszer? Úgy tűnik, hogy azok, akik képesek felülbírálni a nemekről alkotott hagyományos nézeteiket - esetleg soha nem is rendelkeztek ilyesmikkel -, képesek sikeresen feldolgozni a nadrágviselésből adódó bonyodalmakat. Férfi kollégáim egy része például nem hajlandó másodállást vállalni: "A feleségem menő kozmetikus, három-négyszer annyit keres, mint én. Gondolkoztam, hogy eljárogatok maszekolni, de végül úgy döntöttem, hogy tök jó apának lenni: minden nap mehetek a gyerekekkel moziba, sportolni, élvezem, hogy van időm olyasmikre, amikre a többieknek nem jut."Újraértelmezett családképAzok, akik képesek elfogadni, hogy a férfiasság nem feltétlenül az impotenciához vezető workaholizmusban manifesztálódik, akiknek nem kell tank méretű terepjáró vagy körbebástyázott, testőrséggel ellátott villa ahhoz, hogy tisztában legyenek az erejükkel, akik szimbolikus presztízsjelölők nélkül is elégedettek önmagukkal, könnyebben hozzászoknak ahhoz, hogy a feleség fizesse a gyerek tenisztáborát. Az előálló helyzetet igyekeznek kreatívan értelmezni: a veszteségek helyett arra koncentrálnak, hogy mi mindent nyerhetnek, mi mindennel gazdagodhatnak azáltal, hogy segítenek a háztartásban és a gyereknevelésben. Az ily módon gondolkozó férfiak feleségei is védettebbek a nőiességüket kipécéző támadások ellen. Mivel a családban nem a hagyományos szerepfelfogás uralkodik - láthatnak mosogató, pókhálózó, a gyerekekkel iszapbirkózó apukákat -, a különböző, nemekre kiosztott magatartásformákat - 16 órás gürcölés után apa mosdik, anya főz, például - nem feltétlenül kapcsolják össze a férfiasság/nőiesség mércéivel. Attól, hogy bermudagatyában úszunk a Balatonban, egyedül is összeeszkábáljuk az IKEA-s konyhaszekrényt és húsz beosztott várja az utasításainkat, még lehetünk a legdögösebb csajok a fesztiválszezon partisátraiban vagy a férjünk mellett a szálloda franciaágyában - akkor is, ha mi csengettünk a miniszünidőért!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés