free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kinetikus műélvezet

Borsa         Címkék: installáció, kinetika, kütyü, mozgó, műalkotás 0 hozzászólás

Mozgó elemekkel, alkatrészekkel eddig leginkább sci-fikben találkoztunk, de talán éppen itt az idő, hogy a mozgó kütyükből álló installációkra műalkotásként tekintsünk. Kinetika itthon és külföldön.

A mozgó elemeket, alkatrészeket is tartalmazó szobrászatot kinetikus művészetnek nevezzük. A pörgő-forgó fém, vagy faidomok apró motorral, szélenergiával vagy kézzel hozhatók működésbe. Az irányzatot a realista-konstruktivista művészetekhez sorolják, bár az első kinetikus szobrot a dadaizmus atyjának Marcel Duchamp-nak tulajdonítják. Az alkotás címe a Biciklikerék, és 1913-ban készült. A műfaj azóta hosszú karriert járt be, a különböző alkotásokban pedig gyakran keveredik a szürrealizmus elemeivel is. Itthon egy élő legenda, egy igazi reneszánsz ember, Haraszty István a művészeti irányzat legnagyobb alkotója.

Egy Haraszty-kütyü

Kinetikus mesterek...Édeske - mert barátai csak így nevezik - valóságos sci-fi laborrá változtatta kispesti házát, emellett számos kiállítása és köztéri szobra található országszerte. Magát elsősorban "mobil szobrásznak" nevezi, mert munkáiban a dinamizmus, a mozgás, a tökéletesen megmunkált fémek puha összjátéka a legfontosabb. Magyarországon a hatvanas évek neoavantgard mozgalmában tört utat magának a műfaj, igazán ismert és piacképes akkor azonban csak Amerikában lehetett.A kinetikus szobrászat Hollywoodot is meghódította. Az úttörő HG Giger - még a nevét is borzongva írjuk le - a svájci szürrealista mester volt, aki a legendás Alien sorozat látványvilágáért és a filmtörténet legzseniálisabb ufóábrázolásáért felel majd Szent Péter színe előtt. A sötét oldal művésze 1980-ban Oscar-díjat is átvehetett az emberi gyomorba petéző szörnyetegek megalkotásáért....és kóklerekHa Giger eredeti és zseniális, akkor Will Smith vajon milyen? Nos, ha társaságban egy jól megfogalmazott példával szeretnéd érzékeltetni a gagyi és a tuti cuccok közti különbséget, nyugodtan hivatkozz a Vadiúj Vadnyugat (Wild Wild West, 1999.) című filmre. A borzalmas produkció teljes egészében a kinetikus művészetek leglátványosabb elemeire épült. Óriáspókok, futurisztikus gőzgépek, kétszáz éves hi-tech és persze cowboyok, sőt még Salma Hayek is, hogy minden korosztálynak érdekes legyen a mozi.

Miben segíthetek?

Halleux-univerzumHa Marcel Duchamp egyszerűségében zseniális biciklikereke az irányzat kiindulópontja, akkor a vadnyugati fémszörnyek a műfaj halálát jelentették. Dizájnfetisiszta online világunk azonban ismét a felszínre dobta a kinetikus művészetet, és érdekesebb szobrok készülnek, mint valaha. Stephane Halleux francia szobrászművész internetes portfóliója például különleges robotokat, furcsa rovarlényeket és gőzgépeket tartalmaz. Egyik-másik éppen olyan, mintha egy angol lord titokban már az 1800-as években felfedezte volna a nanotechnológiát, és kizárólag saját használatra robotinasokat tervezett volna magának. A sajátos hangulatú alkotások némelyikében Halleux-sötétbarna bőrhuzatot is használ, amivel a hatás még groteszkebb lesz.Nemrég külön blog is indult a témában, gőzgépek, mobil szobrok és átalakított mai használati tárgyak sorakoznak a Brass Goggles című oldalon. Van itt minden: óraszerkezettel működő fémpók, Jules Verne könyveiben látott időgép, varázslámpa és dolgozósarok vámpírkutatóknak. A mozgó fémszerkezetek világa sötét, low-tech (egyszerű eszközökkel megvalósított) kalandokat ígér.ÚjravirágzásA kinetikus szobrászat az online videók korában még látványosabb. Theo Jansen holland szobrászművész minden idők legfélelmetesebb ezerlábú mozgó szobrait készíti valahol a kietlen északi fjordokon. A szerkezetek szuperkönnyű anyagból készültek, széllel működnek és ha megindulnak egyszer, nincs megállás. Jansen gyakori előadó a legnevesebb műszaki egyetemeken. Építész és szobrászművész egy személyben, aki a mozgással, a mechanikával kísérletezik. Ha eddig nem győztünk meg a kinetikus művészet nagyszerűségéről, ez a videó majd megteszi helyettünk.

Közhely, hogy rohanó világban élünk, a mozgó szobrok és gépszörnyek azonban megintcsak erre figyelmeztetnek. Eszközeink, autóink évente elavulnak, mindig újabb technológiák váltják le az aktuális trendeket. Duchamp 1913-ban még nem sejthette, hogy a huszonegyedik század folyton fejlesztő, kísérletező, internetfüggő embere újra divatossá teszi ezt a kicsit retró, de nagyon fantáziadús irányzatot. A kinetikus szobrászat újbóli virágzása főhajtás a századelő kreatív elméi előtt - a ma kreatívjaitól.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés