free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tahók közt a féleszű a király

Istvánffy Dávid         Címkék: amerika, dvd, film, kritika, rendező 0 hozzászólás

A Beavis és Butt-Head rendezőjének, Mike Judge-nak itthon csak DVD-n elérhető Idiocracy című alkotása ismét pellengérre állítja az elkényelmesedett emberiséget, az amerikai világot. DVD-kritika.

Mike Judge neve ismerősen csenghet azok számára, akik jókat röhögtek az idióta rocker-duó, Beavis és Butt-Head kalandjain. A rendező tavalyi alkotásában, a hozzánk alighanem csak DVD-n megérkező Idiocracy-ben ismét pellengérre állítja a fogyasztói társadalomnak köszönhetően elkényelmesedett emberiséget, s alaposan kifacsarja a mai - leginkább persze amerikai - világot.

Aki Judge munkásságának egy korábbi gyöngyszemét, a Hivatali patkányokat (Office Space) is látta, az nagyjából sejtheti, hogy mire számíthat. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy a céges kultúra és az irodai mindennapok fricskájának szánt komédia valamivel erősebbre sikeredett, mint az Idiocracy, színesebb karakterei és ütős zenés betétei miatt. Az ominózus jelenet, amelyben a három főszereplő szétveri az életüket megkeserítő nyomtatót, bármelyik gengszterfilmnek becsületére válna.

Az ehhez hasonló betétek sajnos hiányoznak az Idiocracy-ből, ettől azonban még egy teljesen nézhető, szombat esti könnyed filmre számíthat, aki megszerzi DVD-n, vagy - természetesen kizárólag legális forrásból - letölti az internetről. Nagy sztárparádéra nem kell számítani, a többé-kevésbé ismert szereplők között a főszerepet alakító Luke Wilson, illetve a fent említett hivatali patkányok jobb sorsra érdemes programozóját, Michael Boltont megformáló David Hermant lehet kiemelni.

Jelenet a filmből

A sztori

A Wilson által játszott Joe Bauers közlegény az igazi átlagember. Emellett se kutyája, se macskája, ezért a hadsereg kiválasztja egy szigorúan titkos kísérlethez, amelynek keretében egy évre hibernálják, aztán újraélesztik. Ahogy az már lenni szokott az efféle filmekben, természetesen hiba csúszik a gépezetbe, s Bauers 500 évvel később egy gigantikus szeméttelepen ébred fel. Hamarosan ráébred, hogy a szeméttelep valójában az a világ, amelyet fél évezrede ismert. A világ, amely alaposan megváltozott: amerika elnöke egy ex-pornósztár, ex-pankrátor, az éppen futó sikerfilm címe ASS (Segg), s az emberek valahol félúton vannak a tévéfüggő kanapéhuszárok és a bamba, nyáladzó zombik között. Ennyit a természetes kiválasztódásról.

Bauers kétségbeesésében megpróbál a dolgok végére járni, s megtudja, hogy létezik egy titokzatos időgép, amellyel visszarepülhet a múltba, s meggyőzheti saját magát, hogy ne vállalja a részvételt a kísérletben. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, ugyanis a férfit eleinte őrültnek tartják, s totálisan beszívott orvosa nem nyújt túl meggyőző teljesítményt, ami a páciens megértését illeti. Ezután bíróság elé állítják, majd börtönbe is kerül.

A film vaskos túlzásokkal operálva mutatja be, hogy mivé lett a mai fogyasztó-orientált világ. A Starbucks kávézólánc például kuplerájjal kombinálva várja a vendégeit, a Costco szupermarket pedig valóságos bevásárlóvárossá nőtte ki magát, ahol egy direkt erre a célra tartott munkás köszönti a vendégeket a bejáratnál állva, a roppant meggyőző "Isten hozott a Costco-ban. Szeretlek" mottóval.Használható alakítást mutat be a filmben a Bauers női ellenpárjaként a jövőbe hibernált Rita, a prostituált, akit a Saturday Night Live üdvöskéje, Maya Rudolph formál meg, ugyancsak hitelesen, illetve az amerikai elnököt megformáló Terry Crewsis kellően cool, ám a végtelenségig ostoba vezére az 500 évvel későbbi USÁ-nak. A végén persze minden jóra fordul, azt hiszem, ezzel nem lőjük agyon a film poénját, bár tény, hogy a 80 perces alkotás a végére egy picit elfárad, szombat esti popcorn-mozinak teljesen jó választás lehet.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés