free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Próbafülke próba

Borsa         Címkék: bolt, fontos, próba, próbafülke, vizsga 0 hozzászólás

Leginkább a próbafülkében dől el, megveszünk-e valamit vagy sem. Ezért azt gondoljuk, hogy a boltnak ez a része pont olyan fontos, mint az eladótér. Próbafülkéket vizsgáztattunk és megdöbbentünk.

Optimális esetben a próbafülkében döntjük el, hogy végül is megvásárolunk-e egy ruhadarabot vagy sem. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a ruhapróba milyen körülmények között történik. Próbafülkemustrára indultunk néhány nagyobb ruhaüzletbe, hogy feltérképezzük mennyire fordítanak gondot a boltok a próbafülkék kinézetére, kényelmi szintjére és rendben tartására. Szemrevételeztük, hogy a világítás, a tükör - esetleg tükrök - mennyire segítenek bennünket a döntés meghozatalában, le tudunk e pakolni és a választott darabokat normálisan elhelyezni. Na és persze, hogy egyáltalán van e gusztusunk belépni. Értek minket meglepetések, kellemesek és kellemetlenek egyaránt.Szűk és jellegtelenTerepszemlénket a kihalt kőkorszaki ormányosról elnevezett budai bevásárlóközpontban kezdtük. Első állomásunk a Mango volt, ahol meglehetősen szűk és jellegtelen próbafülkéket találtunk, melyek mintha csak húsz évvel ezelőttről maradtak volna itt (kép1). Tükör csak az egyik falon volt, tehát, ha nem csak egy irányból szerettük volna magunkat látni, forgolódnunk kellett, viszont ekkora alapterületen, így nagy eséllyel levertünk volna valamit az akasztókról. Ülőalkalmatosság nem volt a fülkében, persze el sem fért volna. A padlón az üzlet logójával ellátott szőnyeg feküdt, melynek tisztántartásába azért láthatólag nem szakadtak bele. Pozitívumként említhetőek a kellően nagy kinti tükrök és az éppen még jónak nevezhető fényviszonyok. Az pedig, hogy a felpróbált, de nem stimmelő cuccokat lazán ott hagyhattuk a próbafülke pultjánál, már alap. Hiába, elkényelmesedtünk.Rózsaszín retróTovábbhaladva, az Orsay-ben azt tapasztaltuk, hogy a próbafülkék szinte jobban néznek ki, mint a bolt többi része vagy az árukészlet (kép2). A kellően tágas és világos fülkéket a rózsaszín retrócsillár és az azonos színű műbőrrel borított kis pad tette kifejezetten dizájnossá. Az egyik falat teljes egészében tükör borította, ezen kívül pedig a szemközti sarokban is találtunk egy tükröt. Ezek segítségével pedig már könnyedén, egyszerre akár több oldalról is szemügyre vehettük magunkat. Akasztó is volt elég, méghozzá két falon is, különböző magasságban, ami szintén növelte a kényelmi szintet. A fülkék tisztántartásában sem találtunk kivetnivalót. Remek.

Próbáltunk, próbáltunk

Csendélet melltartóvalA Women'Secret bolt próbafülkéit a kiárusításukról szóló cikkünk készítésekor szerzett negatív tapasztalatainkból kiindulva már prekoncepcióval közelítettük meg, de azt gondoltuk, mégis adunk nekik még egy esélyt, hátha... Nos, hiába. A szűk folyosócskáról a több helyen lyukas, feslett, libasárga függönyök mögé lépve piszkos, itt-ott már málló falak, dögmeleg és kupleráj fogadott minket (kép3). Rövidesen a szemünk is káprázni kezdett, köszönhetően a rosszul elhelyezett, erőszakos fényű világítótesteknek. Így már csak egy futó, szellemképes pillantást vetettünk a tükörben a minket körülvevő, az előző látogatók által szétdobált és ottfelejtett fehérneműket és vállfákat ábrázoló csendéletre, majd ezek után rögtön menekülőre is fogtuk.Bágyadt eleganciaMeg sem álltunk a közeli Promodig. Az itteni próbafülkés szekciót egyedi módon, szolid félkörívben alakították ki, ami a középen, sorban elhelyezett gömbölyded kis puffokkal kifejezetten elegánsan mutatott (kép4). Sajnos viszont a külső tükör előtt egy próbababa álldogált, ami nem csupán, hogy agyonvágta a teret, de elvette a tükör eredeti funkcióját is. Maguk a próbafülkék elég tágasak, semlegesen kellemes hangulatúak voltak. Akasztóból ugyan kevés akadt, ezekre viszont akár több rétegben is pakolhattunk. A tükör korrekt volt, de itt is csak egy volt belőle fülkénként, így a forgolódást itt sem úsztuk meg. A fényviszonyok is elég bágyasztóak voltak. Azt azonban konstatáltuk, hogy a jelek szerint ebben az üzletben kifejezetten ügyelnek a fülkék rendbentartására. A megvásárolni nem kívánt ruhákat pedig itt is visszaakasztották helyettünk.

[PAGEBREAK]

DöbbenetA szemközti oldalon található Benettonba bizakodással léptünk be, mert hát mégiscsak, ugye. Annál nagyobb volt viszont a döbbenetünk, amikor megláttuk a próbafülkét (kép5). Ehhez képest a Women'Secret igazi patika volt! Az, hogy igénytelen és rideg kis helyiség fogadott minket, még hagyján. Az igencsak kopottas berendezés és a kifejezetten gusztustalan, mocskos falak viszont már abba a kategóriába estek, melyet egy magára valamit is adó világmárka semmiképpen sem engedhet meg magának. És kész. Fehér szekrény Mindezek után villamosra szálltunk és a Nyugati téri bevásárlóközpont felé vettük az irányt. Elsőként a Tally Weijl boltba tértünk be. Már csak azért is, mert oda eddig még sosem éreztük úgy, hogy be kellene mennünk, és ez a próbafülkemustra most jó okot adott erre is. Nos, az eladótérben helyet kapott próbafülkék nem csupán kívülről, de belülről is úgy néztek ki, mint egy nagy, fehér, polccal is felszerelt szekrény (kép6). Sajnos a tükör is a szekrény hangulatot fokozta. Ez a keskeny és tetejében vékonyítva torzító tükröcske - szerintünk - egyáltalán nem alkalmas arra, hogy betöltse elvi funkcióját. Ami pedig még kellemetlenebb volt, hogy néhány perces benntartózkodásunk alatt többször is ránk nyitottak, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kívülről nem lehet eldönteni, foglalt-e a fülke; odáig nem mindenki jutott el, hogy lehajoljon és megnézze, lát-e odabent lábakat. Ebben az üzletben ráadásul még azzal a gyakorlattal találkoztunk, hogy a nem stimmelő darabokat megunknak kell visszakasztanunk a helyükre. Bár ahogy körülnéztünk, az eredeti helyet nem mindenki találta meg.

Így összeollózva sokkal jobban mutatnak

Otthonos természetességKövetkező állomásunk az abOriginal volt. A próbafülkék kialakításánál itt úgy tűnt, egyfajta otthonos természetességre törekedtek (kép7). A fal mondjuk itt is össze volt rugdosva, a szőnyeg pedig cseppet nyúzottnak tűnt, de ezt leszámítva nem találtunk különösebb kivetnivalót. A helyiség tiszta, a tükör mérete épp megfelelő volt, és még csak nem is torzított. A sámli praktikus, a világítás pedig nem túl erőszakos. Vagyis semmi különös, de a célnak megfelelő.RaktárUtoljára még a New Yorkerbe is betértünk. A túlzsúfolt raktárhelyiségre emlékeztető üzlet próbafülkéi csak épp hogy nevezhetők annak, amik (kép8). Hiszen a csapóajtók mögül a láb és többnyire a fej is kilógott, ráadásul az oldalsó réseken simán ráláttunk egészben is az emberre, ami azért különösen érdekes, mivel hogy ugye koedukált ruhaboltról van szó. Ilyen körülmények között pedig már jóformán nem is számított, hogy a fülke sivár és ronda, ráadásul ülőkét sem találtunk benne. A felpróbált darabokat pedig - számukra természetesen - magunknak kellett visszavinnünk oda, ahonnan elhoztuk.ElvárásVégezetül pedig még annyit jegyeznénk meg, hogy ezzel a cikkel nem valamiféle öncélú finnyáskodás volt a célunk. Csupán csak arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a próbafülke bizony nem valamiféle mellék(es)helyiség. Ha egy üzletben azt akarják, hogy elköltsünk ott némi pénzt, igenis joggal várhatjuk el, hogy előtte kulturált körülmények között próbálhassuk fel a kiszemelt ruhadarabot. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy mi, a vásárlók se züllesszük le ezeket a helyiségeket, szóval lehetőleg ne törjünk vagy szaggassunk le semmit, ne kenjük vagy rugdossuk össze a falat meg a tükröket, amit pedig bevittünk, azt lehetőleg vállfával együtt hozzuk is ki. Magyarán legyünk tekintettel arra, hogy a fülkét utánunk is használni fogják.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés