free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, meleg, múlt, tévé 0 hozzászólás

A meleg kiszipolyozza agyunkat, így jelentőségüktől függetlenül, sikkadnak el fontos világnapok és megemlékezések. A tévé műsoraiban, bulihangulat-mentesen, elsősorban a múltra fókuszálunk.

A héten, ha egy egész kutatócsoportot állítottunk volna rá, hogy találjon valami izgalmas vagy érdekes játékfilmet a tévében, a sikeres végkifejlet akkor is kétséges lett volna. Persze nem adtuk fel könnyen és, ha nem is a vihogós-szórakoztató műfajban, de találtunk figyelemre méltó alkotásokat. Így a tévé előtt eltöltött időt most leginkább az emléknapoknak és az érdekes ismeretterjesztő alkotásoknak szenteljük. Utána viszont irány a vízpart vagy bármilyen szabadtéri szórakozóhely, hiszen az idő rohan, és bármilyen fura is, a nyárból már csak egy hónap van hátra.

Fáról lóg, de nem gyümölcs...

HétfőA boltban vásárolt, kifilézett hússzeletek ellen semmi kifogásunk, de nem tudjuk elképzelni, hogy vadászattal szerezzük meg az aznapi betevő falatot. Nem várnánk türelmesen egy erdei vadászlesen csak azért, hogy a megfelelő pillanatban orvul lecsapjunk valamilyen élőlényre, vagy nem üldöznénk a vadat kitartóan csak azért, hogy zsákmányul ejtsük. Viszont a világ legkiterjedtebb mangroveerdejében vadászó mintegy kétezer férfi sem valószínű, hogy trófeákkal tér haza. Már csak azért sem, mert murisan mutatnának az általuk megfigyelt állatok, a méhek fejei - mégha az ott élő igen nagy termetű fajta is - a falra akasztva. A kérdés már csak az, hogy a mézvadászok szimplán őrültek vagy csak ennyire imádják a veszélyt és a mézet.(Spektrum: Július 30. Hétfő, 18:50 - Mézvadászok)Egyre több ismerősünkkel együtt szenvedünk allergiában, küzdünk vérnyomás problémákkal, gyakori fejfájással. Már tudjuk, hogy elsősorban életformánk, környezetünk okolható mindezért, de mégsem vághatunk teljes életformaváltásba csak azért, hogy megszabaduljunk a tünetektől. Ezért mindinkább az alternatív gyógymódok, illetve különböző természetgyógyászati kezelések felé fordulunk. Az Alternatív című ismeretterjesztő sorozat mai epizódjából a fenti betegségekről és alternatív gyógymódjaikról - reiki, Kínai orvoslás, akupunktúra - tudhatunk meg többet.(Spektrum: Július 30. Hétfő, 17:40 - Alternatív)

Wass Albert

Kedd

Már gyakorlatilag felnőtt fejjel ismerkedtünk meg a Wass Albert műveivel. Nem is bántuk, hiszen az ellentmondásos személyiségű író műveit középiskolásként valószínűleg nehezen értettük volna, és műveinek nyelvezete sem állt volna olyan közel hozzánk. Így viszont éppen időben vettük a kezünkbe ahhoz, hogy értsük, értékeljük és megszeressük. Mi A funtineli boszorkány című regénytrilógiának köszönhetően kedveltük meg az erdélyi származású írót, ezért a neki szentelt emléknapot, az erről a műről készült ismeretterjesztő filmmel ünnepeljük.(Duna Tv: Július 31. Kedd, 20:20 - Wass Albert-nap: A funtineli boszorkány)Nyáron, ha tehetjük nem hordunk melltartót. Azokra az alkalmakra viszont, amikor valamilyen extra cuccban szeretnénk megjelenni egy partin, a különleges ruhához illő darabban szeretünk domborítani. Arról csak sejtésünk van, hogy honnan származik ez a ruhadarab, mint ahogy arról is, ki gondolja el és tervezi meg, hogy fehérneműnk felső részét éppen hogyan alakítsa. A melltartó frontról jelentjük című dokumentumfilmből pedig végre éppen egy kis melltartó-történeti eligazítást kaphatunk.(Spektrum: Július 31. Kedd, 20:00 - A melltartó frontról jelentjük)

Tolnay Klári és Páger Antal

SzerdaVannak filmek, amiket már csak a szereposztásuk miatt is érdemes megnézni. Régebben, a felnövekvő színészgenerációk egy-egy tagjának már a neve is garancia volt a szórakoztató előadásra. Életüket áldozták a színészi pályára, és szinte minden szerepüket ehhez méltó átéléssel játszották. Ilyen volt Latabár Kálmán, Tolnay Klári vagy akár Ruttkai Éva játéka. Ők hárman, ráadásul egy filmben, már biztosíték arra, hogy a Micsoda éjszaka című magyar vígjátékon unatkozni nem fogunk. Révész György 1958-as alkotásának főszereplői a kor kedvelt alakjai, vagyis a társadalom előrébbjutását segítő tanárnemzedék, ehhez mérten a szerelmi szálak pedig leginkább a tanáriban szővödnek.(M1: Augusztus 1. Szerda, 20:15 - Micsoda éjszaka)Gyerekkorunkban a Commodore 64-esünkön még mi is szerettünk golfozni. Vicces volt beállítani a szél irányától és a lyuk távolságától függően, hogy milyen ütővel, mekkora sebességgel és melyik irányba üssünk. A valóságban viszont nem tudjuk elképzelni, hogy hatalmas zöld gyepen mérföldekről közelítsünk egy labdával egy néhány centis mélyedés felé. Gyakorlatilag lövésünk sincs, hogy mennyi kütyü és milyen sporterény szükséges ahhoz, hogy valaki valóban sikeres legyen a golfban. Biztos, hogy belekezdünk, de hogy végignézzük, azt nem tudjuk garantálni Ha valaki viszont képes végigkövetni a kanadai versenyt, sőt még meg is érti, hogy mit, hogyan és minek tesznek a játékosok, nyugodtan írja meg nekünk tapasztalatait.(Eurosport: Augusztus 1. Szerda, 19:15 - Golf - U.S. P.G.A. - Tour-Bell Canadian Open)

James Dean

CsütörtökJames Dean volt az a színész, illetve az a férfi, akire anyáinkkal és nagyanyáinkkal karöltve buzgón bólogattunk, hogy igen, ő valóban nagyon jó pasi. Mindössze huszonnégy éves volt, amikor meghalt. Csupán két évet húzott le Hollywoodban, és mindössze három filmben szerepelt. Manapság ennyi szereplés után, bárki neve eltűnne a süllyesztőben, de vele mégsem ez történt. Már csak ez is mutatja, hogy valami olyat tudott, amiért a mai napig emlékszünk, sőt szívesen emlékszünk lázadó, dacos jellemére. Robert Altman dokumentumfilmje tovább árnyalja a Deanről bennünk élő képet, anélkül, hogy Dean alakja körül lerombolná a legendát.(Filmmúzeum: Augusztus 2. Csütörtök, 20:00 - A James Dean-legenda)Ha akarjuk, ha nem, a huszadik század történelmére rányomták a bélyegüket a második világháború okozta gondok és a haláltáborokba hurcoltak miatt érzett fájdalom. Mai napig nem tudjuk feldolgozni a történtek, mikéntjét és miértjét. Leginkább a zsidók meghurcolásáról esik szó, de a náci eszmények megvalósítása nem kímélt sajnos más nációkat sem. 1944 novemberében cigány származású emberek százezreit hurcolták gettókba. Ezúttal most rájuk emlékezünk. A cigány holokauszt emléknapja alkalmából bár több csatorna is vetít dokumentumfilmeket (például az Elrejtett fájdalom című holland-román filmet láthatjuk 14:15-kor az M1-en), de mi most Daróczi Ágnes magyar dokumentumfilmjét választjuk - a Magyarországról elhurcolt túlélők visszaemlékezéseit hallgathatjuk meg.(Duna Tv: Augusztus 2. Csütörtök, 15:30 - Hej gettó, megetted a fejemet...)

[PAGEBREAK]

PéntekKözeleg a hétvége, ezért aki csak teheti elhagyja a várost. Erről magunk is meggyőzödhetünk, ha nekivágunk ma délután vagy holnap reggel mondjuk a balatoni útnak. Ha nincs ellenünkre az éjszakai vezetés, akár az esti film után is elindulhatunk. Az autópályán való "féktelen" száguldáshoz pedig tökéletes ráhangolódás Guy Ritchie kasszasikere, a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című film. Izgalmas, vicces és sajátos stílusú alkotás, melynek köszönhetően, nem csak a címét sikerült megjegyeznünk, de megsejteni véltük azt is, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb popikonja miért választotta az angol rendezőt Mr. Madonnának. A filmet megnézzük, majd annak révületében gyorsan lehúzunk a Balatonra.(HBO: Augusztus 3. Péntek, 23:15 - A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső)

Ez nem az Elfolyó idő

Szombat

Vannak művészek, akiknek alkotásait csak kellő élettapasztalattal és humorérzékkel felvértezve érezzük magunkénak. Salvador Dali szürreális művét, az Elfolyó idő-t is éppen ide soroljuk. Emlékszünk, hogy először csak meglepődtünk a festmény láttán, alkotóját pedig zseniális őrültnek gondoltuk - és valljuk be, erre a hatásra Dali fotója is ráerősített - majd az évek múltával megértettük. Amikor a tűző napon gyakorlatilag mi magunk is elfolyunk, vagy amikor állandó időszűkében harcolunk a napi teendőkkel, egy fokkal mindig közelebb kerülve értékeljük át újra meg újra a spanyol művész alkotását.(Duna Tv: Augusztus 4. Szombat, 16:45 - Cinema Dali)Vasárnap

Az írókat és a filozófusokat a leggyakrabban a társadalomtól visszavonult, elvont és érzékeny figuraként ábrázolják. Tény, hogy az írókhoz mérten átértékelni vagy egyáltalán felfogni világunkat nem feltétlen logikus gondolkodásmódot kíván. Iris Murdochregényíró viszont nem érzékenységéről, hanem éppen erejéről is kitartásáról ismerte meg a világ. Az Alzheimer-kór elleni kűzdelemben pedig nem csupán ereje, de férje ritkaság számba menő szerelme is segítette. Iris Murdoch élete, tehetsége és zseniális gondolkodása révén vált, ahogy tartják: Anglia legragyogóbb elméjű asszonyává.(Duna Tv: Augusztus 5. Vasárnap, 19:30 - Iris - Egy csodálatos női elme)

Most nem a farkasokkal táncol

A kiharcolt pluszMick Jackson Több mint testőr című filmjéért kisebb közelharcot kellett vívnunk a főszerkesztővel, hogy filmajánlónkba kerülhessen. Tudjuk jól, hogy számtalanszor játszották már és van, akinek a könyökén jön ki a történet, mégis beválasztottuk. A Több mint testőr olyan nekünk mint egy régi hanglemez: százszor is hallhatjuk, nem tudjuk megunni, már csak Whitney Houston hangja miatt sem. Mivel az 1992-es filmópuszt még úgyis adni fogják, aki nem érez hozzánk hasonlóan - elvégre egy augusztusi vasárnap estén érdekesebb dolgunk is akadhat -, az nyugodt szívvel kihagyhatja.(RTL Klub: Augusztus 5. Vasárnap, 20:00 - Több mint testőr)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés