free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újraélesztett magnókazetták

Borsa         Címkék: divat, dizájner, magnókazetta, retró, újraélesztett 0 hozzászólás

A dizájnerek sorra veszik régi tárgyainkat és a retró jegyében alkotnak belőle valami újat. Most a magnókazettákon a sor, hogy eredeti funkciójuk helyett a divatot gazdagítság. Nekünk bejön.

Magnósok órája a rádióban. Izzadó tenyérrel ültünk a kétkazis dekk előtt, hogy B. Tóth László parancsszavára egyszerre lenyomjuk a record és play-gombokat, hogy a furcsa módon szerzői jogokra fittyet hányva válogatott albumokat, saját szalagunkra rögzíthessük. Ezek az idők már végérvényesen lejártak - szerencsére -, gyerekeink pedig nem is értik majd, miről beszélünk, ha a régi házibulis válogatáskazinkat emlegetjük nosztalgiázva.A kazetta a floppylemezhez hasonlóan a huszadik század retró tárgyai közé tartozik. Lehet ugyan még kapni a boltokban, de évről évre egyre kevesebben használják. A nagytakarítások, költözködések alkalmával pedig egyre több kazettagyűjtemény kerül a kukába. Ahogy a hetvenes években még csúcstechnológiának számító mágnesszalag eltűnik a műszaki boltok polcairól, úgy jelenik meg a dizájnboltokban a retró használati tárgyak között. Sorozatunk első részében azt mutattuk be, hogyan hasznosítják újra az egykor oly értékes floppy lemezeket a kortárs művészek, dizájnerek. Nemcsak a 3.5 megás lemezből, hanem a kazettából készült pénztárca, öv és táska is divatos lett.Huszadik századi nagytakarításA huszonegyedik században az újrahasznosítás jegyében próbáljuk szépen lassan feldolgozni a huszadik század szemetét. Szerencsére az emberek szeretnek nosztalgiázni, így könnyen divatba jönnek a régi dolgokból készült retró tárgyak. A dizájnboltok célközönsége kedves emlékeket őriz a karácsonyra kapott műsoros kazikról, vagy a szörnyű minőségű másolatokról. Vagyis azokról az időkről, amikor még valamivel nehezebb volt megszerezni azt a bizonyos kedvenc számot. Már csak ezért sem meglepő, hogy egyre divatosabbak a kazetta alakú tárgyak és kiegészítők.

Nézegess újrahasznosított magnókazettákat!

Variációk egy témáraMostanáig újrahasznosított kazival csak a partidekoráció formájában találkoztunk. A fáról lógó mágnesszalag, megfelelő szögből megvilágítva, jobban néz ki mint a színes szerpentin, ráadásul gyakorlatilag semmibe sem kerül. A kreatívabb dizájnerek persze ennél azért hasznosabb tárgyakat is készítenek belőle. Kedvencünk Marcella Foschia késő nyolcvanas éveket idéző kazetta pénztárcája (kép1).Nem véletlen, hogy a tokiói Designboom vásáron azonnal elkapkodták, hiszen amellett, hogy jól néz ki, igazán praktikus is. Nemcsak pénzt, de hitelkártyát, jogsit vagy akár kulcscsomót is tarthatsz benne, ráadásul legalább nyolcvan százalékban újrahasznosított alapanyagból készült.Valószínűleg nem ez az értelmes újrahasznosítás egyetlen formája, így reméljük hogy hamarosan még több kazettából készült tárgy jelenik meg az online dizájnnboltok kínálatában. A dizájnerek mindenesetre kezdik meglátni a lehetőséget a haldokló adathordozóban. Talán éppen ezért, nem sokkal a pénztárca sikeres debütálása után, megjelent a j-me retró celluxtartója is (kép2).Ez sajnos csak külsőleg hasonlít egy kazettára, valójában gumiból készült. A stílusos irodai kiegészítő garantáltan feldobja az unalmas munkahelyi környezetet, a dizájn pedig jól érzékelteti, mennyire népszerű lett napjainkra a retró forma. Ha ránézel, biztosan eszedbe jut a kedvenc válogatás kazid, amit pont tíz éve hallgattál rongyosra.Kazetta-kiegészítőkA formatervezők mellett a divattervezők is rákaptak a retró adathordozóra. A Fred and Friends hatalmas kazetta alakú oldaltáskája műanyagból készült, a fülei pont úgy néznek ki, mintha kihúzódott mágnesszalagok lennének (kép3). szerintünk azért ez már egy kicsit túl sok a retóból, így a budapesti utcákra csak akkor ajánljuk, ha kifejezetten szereted, ha a 4-6 os villamos összes utasa téged bámul reggelente, munkába menet. Lehet ugyanis, hogy egyes pesti kerületekben a mai napig üres kazikkal oldják meg a házi zenei könyvtár rendszerezését, ráadásul nem is tehetnek róla. Mi annyira nem vagyunk merészek, hogy magunkra haragítsuk őket, így maradunk a kevésbé feltűnő kiegészítőknél. A kazettaövet például simán bevállalnánk (kép4), legfeljebb kényes helyzetekben kitűrnénk a pólónkat felette.

Egyszerűen jók

Múzeumi és nyakravaló darabokAzért vannak olyanok is, akik inkább szeretnék megőrizni a kazikat. A tapedeck.org internetes civil szervezet például a sajátos, nyolcvanas évek színvilágában készült adathordozók múzeumi tárolását tűzte ki célul. Jelenleg 138 fényképük van az adatbázisban a legkülönlegesebb színárnyalatokban megjelent magnókazettákról. Kedvencünk a fekete-fehér-piros (kép5), vélhetően Kelet-Németországból való Kompakt Kasette. Az igazi retró.A legjobbat a végére tartogattuk. Azt már tudjuk, hogy a nagyvárosi street art és az urbánus retró művészet kedveli az elmúlt század ikonná vált tárgyainak újrahasznosítását, itt azonban valami egészen különleges dologról van szó. Nemesfémből készült ékszereket is találtunk "kaziból" (kép6), ráadásul igazi New York-i gengszterstílusban.ÚjrahangolvaA jade kőből készült különlegesség (kép7) pedig a legkételkedőbbeket is meggyőzheti arról, hogy a magnókazetta formaterve bizony túlélte a kort, amelyben használták. A drágakőkazettában valódi szalag található, melyen halk, élőben felvett vízcsobogás szolgáltat elmélyült hangszőnyeget a milliomos meditációjához.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés