free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lakodalom van a mi utcánkban

HT         Címkék: esküvő, hímtag, lakodalom, tánc, zene 0 hozzászólás

Az esküvőjén minden csaj bálkirálynőként rophatja a menyasszonytáncot függetlenül attól, hogy milyen a talpalávaló. Hímtag a lakodalmakról és a komoly múltú lakodalmas zenékről mereng.

Az Y-generáció két egyede elérte a házasságkötési kort és úgy dönt, hogy összeházasodik. Ez a döntés persze felelősségel és sok utánanéznivalóval jár, no meg szervezéssel és szerződéssel is. Kell hozzá még lóvé, anyakönyvi-kivonat, bizalom, lakodalom és az igazi. Városi lakodalmat összehozni rendkívül körülményes, egyáltalán nem praktikus, de rendezvényszervező cégek tömkelege áll a rendelkezésünkre. A városiak ezért inkább vidékre szerveznek vagy szerveztetnek ottalvós bulikat, ahol a lakodalmasbiznisz szolgáltatásait élvezik. A kistelepüléses lakodalom inkább hagyományörző, de terjedőben a limuzinos villogás. A lakodalom rokonokkal és barátokkal jár, generációs találkapont. Két vércsoport egyesülésének ünnepe.

Komoly hagyományok

VérkapcsolatAz úgynevezett nukleáris családunk, vérségi közösségünk, társadalmunk legkisebb egysége. Egy felelősségtudó atomcsalád húsz év garanciális kiszámíthatóság és a házasság intézménye a fogyasztói társadalom ideális alapszabálya. Bár a "családi értékek" a konzervatívok által kedvelt fogalom - többnyire abortusz-, feminista- és szexellenes, a homoszexuálisok egyenjogúsítása elleni, a vallás melletti politizálást jelenti Az 1982. évi törvény szerint a házasság nyilvános és ünnepélyes, ezzel szemben nem kötelező elmenni a szertartásra, amikor két ember örök hűséget esküszik egymásnak. Ha már azonban úgy döntöttünk, hogy eleget teszünk a szívélyes meghívásnak, akkor nem feltétlenül kell például a családi értékek idejétmúltságáról tájékoztatni az egybegyűlteket a tósztmondás jogán. Viszont fel kell készülnünk arra, hogy manapság a lakodalomban egy napba és/vagy maximum egy hétbe próbálják belesűríteni a régi mézeshetek dőzsét, amikor még egy hónapig itatta az ifjú férjet és kedves családját a lányos apa. Ez ugyan már nincs, de az esküvőt kísérő lakodalom továbbra is elképzelhetetlen zene és tánc nélkül.MagyarnótaRengeteg népies műdalt jegyeznek a 19. század közepétől kezdődően a hazai ismert és kevésbé ismert zeneszerzők. Akkoriban a népies műdalra a nemzeti érzelmű polgárosodóknak volt igényük. A verbunkosban is erős Egressy Béni is összehozott jópár magyarnótát. Kellér Dezső is írt néhányat, bár ő inkább kuplékban volt nagy. A második világháború után a Kodály-módszeres időkben nem sok esélye maradt a népies műdalnak. Ezért a mai lakodalmas zenészek repertoárján majd százéves műdalok szerepelnek dobgépes hangszerelésben. A lakodalmas zene tömegműfaj. A nyolcvanas évek végén a kilencvenes évek elején az undergoundból indított, majd később az elitista médiában tiltott, a kereskedelmiben tűrt kategóriába tartozott. A nagy kiadócégek által elutasított lakodalmas zenészek a garázsukban összetákolt deckeken sokszorosították kazettáikat, amiket, az országot járva a piacokon értékesítettek. A lakodalmas zenét a TV2 legalizálta tíz éve.

Családi kör

A kötelező nótaSzámtalan lakodalmas nótát ismer a hagyomány, amiket esküvőkön kötelező énekelni. Az alábbi nóta címe: Lakodalom van a mi utcánkban. A nóta zeneszerzője Hoppe Rezső (1866-1927) zenetanításból élő magyar állampolgár, aki írt emlékkönyvet Erkel Ferenc születésének századik évfordulójára, de melózott a Rózsavölgyinek is. A dal szövegét Móra István (1864-1957) Móra Ferenc testvérbátyja jegyzi. Az alábbi szöveg az, ami garantáltan elhangzik egy kistelepülési lakodalomban. A dallam egyszerű, a helyszínen is könnyen elsajátítható.Lakodalom van a mi utcánkban. Férjhez megy a falu legszebb lánya. Hivatalos vagyok oda én is, de nem mennék el, ha százszor üzennék is.Vége van már a lakodalomnak.Nagy bánata van a menyasszonynak.Forgatja a karikagyűrűjét, de sajnálja a régi szeretőjét. Ha valamelyik szó esetleg kimegy a fejünkből nem túl hangos zsdibedizsdabduváppal behelyettesíthető és egy széles mosollyal ellenpontozható. Ha már egészen belemelegedtünk a nótázásba, és jól megy a szöveg ritmizálása is, akkor hangsúlyozhatjuk jókedvünket egyéni frazírozással mondjuk: hej de sajnálja a régi szeretőjét-tel.A választéktól és pénztárcától függ, hogy vonósnégyes, szalonzenekar, szintetizátoros, vagy Michael Jackson szolgáltatja a muzsikát a lakodalomhoz. Ha a házasulandók nagyszabású, sokszereplős ceremónián ünnepelnék egybekelésüket, akkor célszerű korosztályonként megosztani a meghívottakat, és akár több részben tartani a lakodalmakat, lehet senior és junior terem, esetleg nap. Persze a legjobb megoldás a silent lakodalom, amikor a résztvevők fülhallgatóban táncolnak, olyan zenére, amire csak akarnak, bár nem könnyű Prodigyre zsuzsivonatozni.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés