free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lecsó délről - ratatouille

Borsa         Címkék: déli, egészséges, lecsó, ratatouille, recept 0 hozzászólás

Nem az ebéd maradékáról kívánunk írni, hanem a jó magyar lecsó mediterrán unokatestvéréről. Pont olyan egyszerű elkészíteni, mint a megszokottat, csak sokkal laktatóbb és egészségesebb annál.

Többször értekeztünk már arról, hogy az európai ételpalettán megtalálható fogások szegről, végről rokonai egymásnak. A lecsó valóban a nagy magyar klasszikusok közé tartozik - pont mint Jókai - , de valami hasonlót természetesen a mediterrán konyhákban is fellelhetünk. Ha jobban belegondolunk, a lecsó nem más, mint egy paprika-paradicsom pörkölt. Aztán, hogy ezt ki hogyan cifrázza, tojással vagy rizzsel, az már ízlés dolga. Ezzel szemben a ratatouille lényegesen kifinomultabb fogás, nem kíván mást csak egy kis friss bagettet és egy pohár jó vörösbort. Meggyőződésünk, hogy kánikulában lényegesen jobban esik ez az étel, mint a csípős lecsó. A lényegét nem a paprika és paradicsom adja, azok csak kiegészítőként, hogy ne mondjuk hangulati elemként vannak jelen a két főszereplő, a padlizsán és cukkini mellett. Az elkészítésére sem kell túl sok időt szánni, negyedóra alatt összedobható, csak a lesózott zöldféle izzadási idejét kell még hozzászámolni. Csak halkan súgjuk, hogy hidegen, lábosból kanalazva is isteni finom.

A francia rokon

Így készülFogunk egy nagyobb padlizsánt, meg súlyban körülbelül ugyanannyi cukkinit. Most nem mondjuk el még egyszer, hogy mikor friss a padlizsán, el lehet olvasni itt. A cukkini akkor jó, ha fényes zöld, kemény, a szárvége kevéssé száraz. Megmossuk és hámozatlanul felkockázzuk őket, majd lesózzuk és megvárjuk, míg megizzadnak. Egy nagy hagymát feldarabolunk és forró olívaolajon átforgatjuk. Mellé dobunk két gerezd szétnyomott fokhagymát, rádobjuk a leöblített cukkinit és padlizsánt, majd jól átkeverjük. Ekkor megy bele három darab felszeletelt édes paprika, majd megsózzuk és saját levében párolni kezdjük. Ha csak szárított zöldfűszereink vannak, akkor ilyentájt szórjuk meg egy kis bazsalikommal és kakukkfűvel, ha van friss, akkor szigorúan a végén kell beletenni az összevágott levélkéket. Hámozzunk meg négy nagy, édes paradicsomot és szeleteljük be a többi vetemény mellé a fazékba. Átkeverjük és addig főzzük, míg minden eleme megpuhul és finom szaftja lesz. Mielőtt elzárjuk a lángot, tekerünk bele némi feketeborsot. Aztán már csak lemegyünk a borospincébe, kiválasztunk egy könnyű vöröset és asztalhoz ülünk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés