free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tandíjköteles kismamák

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A csecsemőgondozás ugyan huszonnégyórás feladat, azonban az állam által támogatott felsőoktatási képzés, sok kismamát csábított iskolapadba a gyes évei alatt. A támogatás megszűnt. Maradt valami?

Az érettségi utáni a továbbtanulás két dolgot jelenthet egy fiatal életében. Hozzáállásától függően vagy kipárnázza a székét és magol látástól vakulásig, vagy beiktatja életének leglazább szakaszát, a sok bulizás mellett néha betéved a kötelező szemináriumokra, vizsgaidőszakban pedig nyüszít és pótol.Vannak persze alternatív sorsú diákok is. Sokan már a húszas éveikben sem engedhetik meg maguknak azt az édes felelőtlenséget, mely a biztosabb családi háttérrel rendelkező társaiknak adott. Ők a felsőoktatási intézményekben különböző szociális támogatásokra tarthatnak igényt, kérvényeikről aztán személyes elbírálás alapján döntenek az illetékesek.

Két pelenkázás között

Csak ingyen legyenA gyesen, gyáson, gyeten, gyeden lévő kismamák (innentől az egyszerűség kedvéért csak a gyest írjuk ki) 1998-99-től 2007-ig a némelyeknek engedélyezett szociális támogatásokon túl is különleges elbírálásban részesültek: nem kellett költségtérítést fizetniük. Dr. Kézdiné Patakfalvy Katalin, az ELTE Tanítóképző Főiskolai Kar tanulmányi osztályának vezetője és felvételivel foglalkozó munkatársai ebben az időszakban rengeteg információkérő telefont kaptak kismamáktól, melyekből kiderült, hogy mindegy melyik szakirányú továbbképzésre veszik fel őket, a lényeg, hogy ingyen tanulhatnak. Szeptembertől azonban változik a helyzet - már nem vállalja át a fizetős képzésre jelentkező kismamák térítési díjának egy részét a büdzsé, csak azokét, akik 2006. december 1-je előtt létesítettek hallgatói jogviszonyt.A helyzet jelenlegKorlátozták, hogy a térítés alól ki és mennyi ideig mentesül. Az 51/2007.III.26.-os kormányrendelet szerint azoknak a nőknek, akik 2006 december 31. előtt létesítettek hallgatói jogviszonyt, költségtérítéses képzésben vettek részt és az adott félév első napján gyesben részesültek, továbbra sem kell költségtérítést fizetniük. Aki már benne van a pixisben az nem esik ki, viszont a jelen kismamáinak már pénzbe kerül a tudomány. A minisztérium tervei szerint a 116.500 forintos hallgatói normatíva 20 százaléka jár ezentúl - szociális juttatásként - a gyereket vállalóknak.

Jár a nyolc plusz pont

Kevesebbet kell tanulniBár az ingyenes tanulásnak lőttek, maradt még egy, igazságosságát tekintve vitatott engedmény a babázók számára: amennyiben a kismama államilag támogatott képzésre jelentkezik, nyolc pluszpontot kap a felvételi eljárás során. Mivel minden egyetemre korlátozott számú diákot vesznek fel minden évben, a kedvezményezettek olyan jelentkezőket tolhatnak maguk mögé, akik sokkal többet készültek a megmérettetésre.Ha mi nem, senki sem fizet

A képzési hozzájárulás kötelezettségén pedig továbbra sem szándékozik változtatni a kormány - nyilatkozta nemrég Manherz Károly illetékes szakállamtitkár egy debreceni hallgatói fórumon. A költségvetési támogatás mértéke három évre előre le van zsírozva, a felsőoktatási intézmények költségvetése pedig összeomlana a tandíjak nélkül - ha a diákok nem fizetnek, nem fizet senki helyettük.

A mesekönyvek mellé

Kérdés: hányan jönnek

A saját lehetőségeikből szabadon gazdálkodó intézmények ezen felül maguk döntik el, hogy kinek milyen kedvezményt kalkulálnak ki. A Tanító- és Óvónőképző Főiskolai Karon - tudtuk meg dr. Kézdiné Patakfalvy Katalintól - alapvetően kisgyerekekkel kapcsolatos képzések indulnak, és már csak ezért is valószínű, hogy lesznek tandíj-engedmények kismamák részére. Biztosat viszont még nem lehet mondani, mert az imént vázolt helyzet miatt, a kedvezményezés mértéke nagyban függ az intézmény anyagi helyzetétől; ami pedig a hallgatók számától és egyéb gazdasági mutatóktól, aktuálisan adódó, halaszthatatlan beruházásoktól is függ. Természetesen az sem mindegy, hogy hány gyeses hallgatóval kell a Főiskolának számolnia, hiszen tíz embernek könnyebb támogatást adni, mint kétszáznak.Nem kell bejárniTámogatásnak számít az is, hogy a kismamák a Tanítóképzőn minden további nélkül kérhetnek egyéni tanrendet - csak meg kell állapodniuk oktatóikkal a beszámolók idejéről. Megkapják az irodalmat, aztán időnként bejárnak konzultálni a tanárokkal történt egyeztetés szerint. "Ha az utazási költségeket nézzük" - mondta a tanulmányi osztályvezető - "akkor a vidéki hallgatóknak ez még anyagi hozzájárulásként is értékelhető."

[PAGEBREAK]

Záróvizsga két csöppséggelAz egyéni tanrend lehetőségét dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese is említette. Kaposváron elenyésző a tanulni vágyó kismamák száma, érdekesség, hogy a mégis jelentkező gyeses anyukák általában a pedagógus szakot választják, melyet aztán többnyire levelezőn végeznek el. Borbély Csaba elmesélte, hogy az ő felesége is épp gyesen van két kisgyerekkel és most záróvizsgázott. A rektorhelyettes így saját tapasztalataira hivatkozva állította, hogy szinte emberfeletti erőfeszítéseket igényel a kicsi gondozása mellett a diákélet. Szerinte Kaposváron ezért is ritka az ilyen jelentkező. A kismamák ebben az intézményben is benyújthatnak kérvényt bármilyen kedvezményre, amiket aztán a többi hallgatóhoz hasonlóan egyéni elbírálás alapján ítélnek oda, ha úgy döntenek.Akad még ingyenesKutatásaink során olyan egyetemet is találtunk, ahol továbbra sem kell fizetniük a kismamáknak. A friss kormányrendelet miatt még van némi káosz felsőoktatási körökben. Nem mindenhol tudják, hogy már nem törvényellenes a gyeses anyukáktól pénzt kérni. A Magyar Képzőművészeti Egyetem tanulmányi osztályának előadója, Ollós Lászlóné biztosította a Borsát, hogy náluk továbbra is térítésmentesen tanulhatnak a kismamák. Ezen felül szociális támogatásokat is igényelhetnek, melyeket általában oda is ítélnek a "mellékesen" kisgyermekükkel foglalkozó hallgatóknak.Sok-sok kedvességSzámos intézmény igyekszik a tandíjmentességen kívül is lehetőségeket adni a gyeses nőknek. Egy internetes blog értesülései szerint például sok helyen babamegőrzővel vagy ingyen tankönyvekkel csábítják továbbtanulásra az anyukákat. A blog felsorolása szerint a Gyönygyösi Főiskola babamegőrzőt üzemeltet, ingyen nyelvi kurzust vagy tankönyvcsomagot és baba-mama szolgáltatást (játszószoba, szoptató-pelenkázó szoba, szép nagy park) nyújt a kismamákak. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara kifizeti az anyukák tandíjának 30 %-át. A Pécsi Egyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Képzési Kara mindig is népszerű volt a gyeses nők körében, ezért a kismama-szolgáltatásokat itt is előtérbe helyezik. Ahány intézmény, annyi (régi-új) szokás.És a hivatás?A kismamáknak tehát több szempontot kell figyelembe venniük felsőoktatási intézményük kiválasztásánál. Kézdiné Patakfalvy Katalin sokatmondó megjegyzésére emlékezve - miszerint az ingyenes időszakban nem nagyon érdekelte a gyeses hallgatókat, hogy melyik szakra járnak tulajdonképpen - azért nem árt az érdeklődési körünket szem előtt tartani.

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés