free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, heti, sziget, tévé 0 hozzászólás

A héten kezdődő Sziget fesztivál miatt a szerkesztőségben senkinek nem jut eszébe tévét nézni, mégis úgy döntöttünk, hogy ajánlónk nem maradhat el. Nem vagyunk egyformák, van aki otthon marad.

A héten kezdődik a 15. Sziget fesztivál. Mi is szigetlázban égünk: ilyenkor két cikk között Borsatagok latolgatják, hogy mit visznek magukkal, hova kell menniük, hány farmerük tiszta, mit kell még addig elintézni, mennyi lesz a munka és mennyi a szórakozás. A skype- és msn-vonalak is izzanak, zajlanak az egyeztetések. Mégis biztosak vagyunk benne, hogy bár fél Budapest, így valószínűleg a Borsaolvasók többsége is a szigeten tapossa a sarat és nyeli a port, mégis akad olyan, akinek be kell érnie a tévében látható beszámolókkal. Ha pedig már úgysem buliznak összegyűjtöttünk néhány szórakoztató alkotást az otthon töltött éjszakákra, és néhány pihentetőt a bulikról hazamászott másnaposaknak az újrafeltöltődéséhez.

Most nem vonatoztak

HétfőGyakorlatilag az anyatejjel szívtuk magunkba a Loksi dalokat. Előbb ismertük őket, mint a Megy a gőzöst. Visszatérésüknél éppen a nyolcadik életévünket tapostuk, mégsem jutottunk ki a Nyugati pályaudvarra, hogy a tömeggel együtt énekeljük az Ő még csak tizennégy-et, mert - szüleink válláról a terhet levéve - a kishúgunk feletti őrködést "önként" magunkra vállaltuk. Így, amikor csak lehet kompenzálunk, egyszer már megtettük a Hajógyárin, és holnap sem kérdéses, hogy ott leszünk a Sziget-nyitó találkozáson. A koncertre pedig már ma este, a tévé előtt elkezdünk ráhangolódni. (Filmmúzeum: Augusztus 6. Hétfő, 21:05 - Privát rocktörténet - Az LGT)Általánosban egy havannai intézmény volt a testvériskolánk, egyszer még küldöttség is érkezett a messzi szigetországból. Mi meg csak néztük tátott szájjal fekete testvéreinket és énekelte nekik kórusunk az Egyenes derékkal jöttünk-et. Mára a nagy testvériségből ha más nem is, de az megmaradt, hogy bármikor szívesen csomagolnánk és elmennénk Kubába. Annyit hallottunk már róla, mégis épp oly megfoghatatlan számunkra mind a mai napig, akárcsak vezetője, az ötvenes években feltűnt Fidel Castro. Castro, aki akkor még fiatal ügyvédként harcolt Battista diktatórikus rendszere ellen. Azóta viszont már nem sorolnánk egyértelműen a jó fiúk csapatába és - sajnos, kellő ismeret hiányában - életútját is csak igen hézagosan tudjuk összerakni. Hiánypótlásként a 2001-es amerikai életrajzi filmből, a Fidelből tájékozódunk.(Hallmark: Augusztus 6. Hétfő, 23:00 - Fidel)

Nagyon pöpec a napszemüveg

KeddJeles András első, 1979-es rendezése A kis Valentino. Ekkor mi éppen csak öntudatra eszméltünk, de arra még így is emlékszünk, hogy teljesen más világ volt akkor, máshogy éltek és gondolkodtak az emberek. A kis Valentino dokumentarista szemszögből mutatja meg a hetvenes évek végének Magyarországát. Így azt is láthatjuk, amit akkor még nem fogtunk fel: hogy mennyit jelentett akkor egy átlag srácnak, egy doboz Malbi, egy napszemüveg, a Vidámpark vagy a Balaton. A helyszínek nem sokat, de a lehetőségek és a szemlélet láthatóan megváltozott az elmúlt 25-30 évben.(Duna Tv: Augusztus 7. Kedd, 22:25 - A kis Valentino)Vízilabdát - egy-két víz alatti incidenstől eltekintve - bármikor szívesen nézünk. Most viszont igencsak koncentrálnunk kell, hogy a döntőt nehogy átaludjuk. Míg mi a Szigeten lazítunk ugyanis, addig a magyar vízilabdásoknak Berlinben kell helyt állniuk. Ma kezdődnek a döntők, nyolc ország részvételével, és mi sem természetesebb, hogy mi is köztük vagyunk. Élőben követhetjük végig a szuperdöntő mérkőzéseit, és reméljük, hogy vasárnap mi győzünk. Biztos, ami biztos alapon viszont a mai meccset megnézzük.(Sport2: Augusztus 7. Kedd, 15:45 - Vízilabda-világliga - Döntő)

Udvarlási szakaszban

Szerda

Nem is olyan régen épp azon filóztunk a szerkesztőségben, hogy kinek kérték már meg a kezét, és ha megtették, akkor hogyan. Hamar rá kellett jönnünk, hogy vagy mi velünk bántak különlegesen vőlegényjelöltjeink, vagy már egész egyszerűen nem divat a hagyományos lánykérés és a hozzá tartozó jól bevált kérdés sem: Leszel a feleségem? Tim Burton zseniális animációs filmjének, A halott menyasszony című filmnek címszereplője persze még a síron túl is jól emlékszik a nagy napra. Nem véletlenül. Mi pedig szívesen ismerjük meg a sztoriját, nem csak azért, mert ez a rajzfilm számunkra is élvezhető, hanem azért is, mert külön öröm, hogy szereplői nem az unalomig koptatott édes-bájos figurák, hanem másvilági alakok.(HBO: Augusztus 8. Szerda, 12:55 - A halott menyasszony)Kevés olyan magyar film van, melynek mondatait annyira elcsépelték volna, mint Bacsó Péter 1969-es filmjéét, A tanú-ét. Borsamunkatársak közül akad olyan is, akinek egész életét végigkísérték a kultfilmmé vált opusz frappáns beszólásai. Már csak ez is mutatja, hogy Bacsó Péter valami olyat kapirgált meg anno, ami nagyon telibe talált, különben nem emlékeznének filmjére, korosztálytól függetlenül, ennyien. Ha az idézetek nem túlságosan, de a film valóban eredeti: szatirikus hangnemben szól, egy letűnt éra abszurdításairól úgy, hogy bár "a helyzet fokozódik" mi mégis viccesnek és szeretni valónak látjuk a magyar narancs országát.(M1: Augusztus 8. Szerda, 20:15 - A tanú)

Biztos a kutya volt...

Csütörtök

Velünk is előfordult már, hogy Sherlock Holmes-ként vagy Miss Marple-ként kezdtük el felkutatni valamelyik fontos iratunkat vagy tárgyunkat, aminek nyoma veszett. Egy nyomozó csalhatatlan szimatával igyekeztünk felgöngyölíteni a szálakat egészen addig, amíg biztosan a kezünkben volt, mondjuk a nyári táborozás után külön elcsomagolt, sátorrúd. Az 1976-os amerikai vígjátékban, A meghívás egy gyilkos vacsorára című filmben a világ összes nagy nyomozóját összecsődítik. Itt nem tűnt el semmi, csak éppen a házigazda hiányzik. A csavaros elméknek össze kell dolgozniuk, méghozzá egy nem kevésbé agyafúrt személy, Columbo vezetésével. A film rendezője ugyanis, a nyomozó szerepkörből ezúttal kibújva, éppen Peter Falk. (RTL Klub: Augusztus 9. Csütörtök, 12:45 - Meghívás egy gyilkos vacsorára)

Mostanság írtunk arról, hogy Londonba bármikor szívesen el- illetve visszamennénk. Ha már csak abból indulunk ki, hogy Budapest utcáit is már jó pár évtizede koptatjuk és még mindig tud számunkra újdonsággal szolgálni, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy a brit fővárosban is van még bőven mit felfedeznünk. A Travel Channel pedig ezúttal épp ide vezet minket. Egyébként is az az érzésünk, hogy idén mindenki Londonba vágyik, így kíváncsian várjuk, hogy a jól ismert épületek és műemlékek mellett tudnak-e valami érdekeset nekünk.(Travel Channel: Augusztus 9. Csütörtök, 17:30 - Látványos utakon: London)

Ez csak a kezdet

Péntek

Bár a szépirodalmi művek hiányát, szerintünk, egyik filmalkotás sem tudja pótolni, azért akad olyan regény, aminek kifejezetten jót tesz, ha filmre adaptálják. Victor Hugo körmondatait például csak bajosan tudtuk megemészteni tizenévesen, amikor még kötelező volt elolvasnunk azokat. A párizsi Notre-Dame című film viszont többet mutat meg a tizenhatodik század Franciaországáról, vagy legalábbis megfoghatóbbá teszi számunkra az akkori viszonyokat, mint mondjuk a lexikonok. Már csak ezért is érdemes megismernünk, ráadásul az 1956-os adaptációban a főszerepeket nem kisebb sztárok, mint Gina Lollobrigida és Anthony Quinn alakítják. Mi újra megnézzük, aki pedig még nem látta, annak nyugodtan mondhatjuk, nem véletlenül kötelező (film)alkotás. (TV2: Augusztus 10. Péntek, 11:25 - A párizsi Notre-Dame)

Szerintünk egy-egy nemzetet filmkultúrájában leginkább a vígjátékok jellemeznek. A drámai hangvétel egységesnek tűnik a világban, de a humor a legtöbb esetben nemzetfüggő. Ha mindezt elfogadjuk, akkor igen érdekes jellemrajzot nyújt a külföldiek, de még saját magunk számára is A legényanya című film. A történet Rátóton játszódik, ahol minden férfit Bélának hívnak. A sok Béla között mégis csak akad egy, aki a Józsi nevet viseli. Hogy a helyzet még groteszkebb legyen, Józsi várandós lesz. Na, ezek alapján analizáljanak minket!(M2: Augusztus 10. Péntek, 20:40 - A legényanya)

[PAGEBREAK]

SzombatMég egészen friss az élmény, melyet az Ocean’s Eleven harmadik része nyújtott a moziban, és abszolút a hatása alatt vagyunk. Lehet bármennyi folytatása, még eddig nem csalódtunk, sőt már azt is fontolgatjuk, hogy ha már sem Star Trek-esek, sem Star Wars-osok nem lettünk, talán felcsapunk Ocean's-ösöknek. A nagy sikerű 2001-es alkotásnak van egy hatvanas években készült elődje. Csak ott éppen Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. osztja az észt a többi nyolc mellett. Ha a pénteki szigetelésből végre észhez tértünk, végül is azért nem vettünk ottalvós jegyet, hogy néha hazamásszunk - A dicső tizenegy című film éppen jó lesz a szombat esti parti előjátékának.(M1: Augusztus 11. Szombat, A dicső tizenegy - Ocean's Eleven)

Ők nem játsszák meg magukat

Ravasz valóságSokáig azért szerettük a tévét, mert - a híreken kívül, de talán még ott is -, kicsit másképpen, adott esetben művészibben mutatta meg a valóságot. Az elmúlt években végigkövettük a valóságsók tündöklését és bukását, és bár azt vitatjuk, hogy mennyire volt megrendezett a látott valóság, abban biztosak vagyunk, hogy az ilyen műsorokból többet nem kérünk. Vagy mégis. Leleményes emberek találtak néhány olyan helyet, amit valóban érdemes - szerintünk is - rejtett kamerákkal megfigyelnünk. A darányi gólyák életét a net segítségével követhettük nyomon, a tévében pedig ezúttal a rókamanguszták éltéből láthatunk néhány, ellesett pillanatot.(Animal Planet: Augusztus 11. Szombat, 0:00 - Rókamanguszták udvarháza)VasárnapMikor e sorokat írjuk hétágra süt a nap, persze egész hétvégén így volt, mi meg rágjuk emiatt a kefét. Péntektől vasárnapig ugyanis Balatonra készültünk, de a baljós időjárás-jelentés visszatántorította bennünket a magyar tengertől. Így maradtunk a pesti flaszteren és eszünkbe jutott, hogy hamarosan vége a szezonnak. Amit sajnálunk, mert ahogy öregszünk, nekünk a Balaton valahogy mégis ugyanaz marad, vagyis épp olyan, mint gyerekkorunkban volt. Így a pihenés mellett duplán üdítő és ha lehet, ott töltjük a nyári szezont. Török Ferenc második játékfilmjében, a Szezonban, hasonló a hangulat, hiszen itt épp a fiatalságunk és a rendszerváltás utáni Balatont látjuk viszont.(TV2: Augusztus 12. Vasárnap, 22:25 - Szezon)

Egy amerikai taxiban

Vicces, sötét világNem szeretjük a különböző hoax-okat és kör-e-maileket, és nem értjük, hogy miért dőlnek be nekik - elsősorban női - ismerőseink. Egy viszont akadt a körlevelek között, aminek nem hogy örültünk, de alkalmanként újra megnyitottuk és időztünk felette. A Földet mutatta meg éjszaka, a világűrből. Érdekes volt látni, hogy hol vannak a lakatlan területek és hogy úsznak fényárban a nagyvárosok. A Jim Jarmusch rendezte Éjszaka a Földön című film egy másik jóval közelebbi, emberi nézőpontból mutatja meg, hogy a különböző országokban hogyan zajlik az élet éjszaka. Egy-két Borsamunkatárs szerint, ez a film a legnagyobbak közül való. Bár éjszakáig fent kell maradnunk miatta, de megnézzük.(M1: Augusztus 12. Vasárnap, 23:40 - Éjszaka a Földön)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés