free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Közérdekű Szigetelés

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A szigetprogramot már betéve tudjuk, azt viszont nem mindig, hogy ha gondban vagyunk, vagy mi szeretnénk segíteni, kihez fordulhatunk a fesztivál területén. Informálódtunk a köz érdekében.

Vegyes érzelmekkel ugyan, de túl vagyunk a nulladik éjszakán. Kétségeket pedig csak az hagyott bennünk, hogy a tegnapi, zseniálisnak indult LGT a közönség érdektelen része (akit nem is értjük minek jöttek) és a nem megfelelő hangosítás miatt, a banda színvonalas játéka ellenére sem sikeredett annyira kerekre. Bárhogy is, a heti szigetlakókkal együtt Borsamunkatársak is kivonultak. Beköltöztünk, koncerteztünk, és ezzel az aktussal megnyitottuk magunk számára a 15. Sziget Fesztivált. Van viszont néhány részlet, ami a farmer és a smink túlélő készlet bepakolása mellett általában nem jut az eszünkbe. Szolgáltatások és információk, melyekre sokszor csak akkor figyelünk, amikor már megtörtént a baj. A Szigeten ilyenkor teljes őrzés-védés özön van, ahol tárgyainkra, egészségünkre és a környezetünkre egyaránt vigyáznak és minket is erre buzdítanak. Informálódtunk és most nyilvánossá tesszük a közérdeket szolgáló adatokat - saját magunk és mások okulására -, hogy tudjuk, kire és mire számíthatunk, ha gond van.

Nézegess képeket!

Csomagrendezés

Ha már gondosan összeállítottuk, hogy mi az, amit semmiképpen sem hagyhatunk ki a szigetcsomagból, óvatosan lavírozva a szükséges és a "túl értékes, ahhoz, hogy elhagyjam" kategóriák közt, akkor alaposan taccsra tehet minket, ha már az első napon meg kell, hogy váljunk tőle. Még csak az sem kell, hogy valaki ellopja, elég az is, ha a hurrásziget hangulatban, részegen, már nem találjuk olyan fontosnak visszarakni a mobilunkat a zsebünkbe . Otthagyjuk inkább szem előtt, az asztalon, hogy ha már nem halljuk, legalább lássuk, hogy hívnak. Aztán ugyanazzal a lendülettel ott is felejtjük a szerencsés megtalálónak.Értékes tárgyaink megőrzésére létezik már évek óta csomagmegőrző a szigeten. Ezeket a már megszokott és új helyeken is megtalálhatjuk, így például a Csónakházban vagy a HammerWorld Színpadnál és a Caravan Camping mellett. Bérelhetünk viszont a bejáratnál egy jeladót is, amit miután elrejtettünk a táskánkba, már senki nem tudja vele észrevétlenül elhagyni a sziget területét. Gond csak akkor lehet, ha mi is elfelejtjük, hogy hova rejtettük, vagy akkor, ha a tolvaj is megtalálja.Találati arányokPersze mobil ügyben nem ez a legjobb megoldás, így azt a legegyszerűbb, ha rezgő üzemmódban, dzsungelharcosként a testünkre erősítjük. Ha pedig mégis lába kél valaminek, candide-i optimizmussal próbát teszünk majd az Infóban található Talált tárgyak osztályán. A kissé nosztalgikus hangzású, a BKV hasonló elnevezésű intézményét idéző szolgáltatás nyújt reményt az örök optimistáknak. A rendszer persze akkor működik igazán, ha mi magunk is leadjuk, ha találunk valamit, egyébként pedig a már említett biztonsági rendszer is rásegít az elveszett - bár szerintünk az elvesztett jelző találóbb - tárgyak megtalálására. Az elveszett tárgyak vonala (06-20-425-6066) éjjel-nappal üzemel a fesztivál ideje alatt, sőt még utána is munkanapokon egészen szeptember 15-ig.Ha már tárgyaink biztonságáról beszélünk, nem feledkezhetünk el a bicajunkról sem. Ha képesek vagyunk rávenni magunkat, hogy kerékpárral menjünk, akkor mindenképpen megnyugtató hír, hogy a sziget területén, a Caravan Campingnél lévő teniszpályán díjmentesen és épségben megőrzik nekünk, ahol még, ha már lúd legyen kövér alapon, ha szeretnénk, némi karbantartási munkálatokat is eszközölnek rajta.

Sziget-vámpírok

TestőrzésPersze a szigetelés is akkor kerek, ha két lábon tartjuk magunkat, amíg haza nem érünk. A szokásos évi szigetbetegséget úgysem kerülhetjük el, ha azonban bármilyen orvosi problémánk van, akkor képzett szakemberek vesznek kezelésbe minket. Ehhez el kell mennünk a Nagyszínpad mellett található Egészségügyi Bázisig, vagy ha az közelebb van, akkor a Csónakházban, esetleg a német kemping területén található ambulanciáig. Egyébként pedig, ha a sziget területén bolyongó, fehér alapon HELP feliratú pólós srácokat látunk, elhessegethetjük a belső késztetést, hogy megmentsük őket. Hiszen a helyzet épp fordítva áll, vagyis gond esetén, a 104 tárcsázása helyett, nekik szóljunk, hogy segítsenek. Ha pedig orvosra nem, csak némi gyógyszerdózisra van szükségünk, akkor ott helyben is beválthatjuk receptünket a fesztivál ideje alatt működő ideiglenes gyógyszertárban. A vizitdíjra a fesztivál területén nem, már csak a kórházban kell ügyelnünk. A szigetjegy ára ugyanis ezt is tartalmazza, a TAJ-kártyánk viszont nem hátrány, ha ott van velünk. Ennek hiányában ugyanis például a gyógyszerekhez is csak teljes áron juthatunk. Ha saját egészségünkön kívül másé is érdekel, akkor a Magyar Vöröskereszt-nél, a Csónakház mellett vért is adhatunk, a TAJ-kártyánkra viszont, a személyinkkel egyetemben, itt is igényt tartanak. CivilekAz egészségügy bonyolult rendszere a fesztiválon számos civil szervezet közreműködésével egészül ki. Mivel az itt található non-profit szervezetek (melyek száma körülbelül 110 körül mozog) programja többnyire a különböző prevenciós tevékenységek témakörére fókuszál. A drogok, az alkohol, a dohányzás, vagy bármely függőség témájában találunk számos kezdeményezést, ahol esetenként nem csak kérdéseket tehetünk fel, de szigetmódra ki is próbálhatjuk magunkat. "Ezeknek a civil csoportoknak a munkája ugyan nem összehangolt, de az mindannyiuknál alapkövetelmény volt, hogy a Szigetre, a fesztivál hangulatához és szellemiségéhez passzoló, külön programmal pályázzanak" - hangsúlyozta Vidó Andrea, a civil ügyek projektvezetője.

A Civil Sziget néhány fontos szervezete DOWN Alapítvány, Egészséges Magyarországért Egyesület, Egy csepp figyelem Alapítvány FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet Naponta 3x3 félét az egészségért, Józan Babák Klub -Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY, NANE Egyesület, Drog Stop Budapest Egyesület, Kékpont az Ártalomcsökkentő Bázis, ORSZÁGOS GYERMEKVÉDŐ LIGA, PRADO Alapítvány Ő is civilben van

ElvárásokÍgy nem csupán hasznosnak, de szórakoztatónak is kell lennie egy-egy civil sátor kínálta programnak. Akik komoly gondokkal küszködnek, valószínűleg így is úgy is igénybe veszik szolgáltatásaikat, de ha nem csak véresen komoly hangnemmel találkozunk a civileknél, akkor lehet, hogy a potenciális veszélyeztettek is hamarabb érdeklődnek majd. A megelőzés célja pedig éppen ez lenne, legyen szó testi vagy lelki problémákról. Egy sátorban több szervezet is képviseltetheti magát, és nem csupán a betegségekkel, azok gyógyításával, hanem táplálkozási, mentálhigiéniés kérdésekkel és lelki problémáinkkal is foglalkoznak itt. Sőt, ha a környezetünkben családi gondokat, erőszakot tapasztaltunk és szívesen tennénk fel kérdéseket, e témában is kapunk válaszokat.

Hogy a kép teljes legyen a megelőzés terén. Nem kell feltétlen drogokra, alkoholra vagy nemi betegségekre gondolnunk, egy egyszerű vércukormérés is sokat változtathat a jövőképünkön. Az ingyenes vércukormérésen való részvételre pedig az Egy csepp figyelem Alapítvány Kalandvár melletti standjánál, 10-én délután kettő és hat óra között, illetve 11-én és 12-én kettőtől hétig van módunk.

[PAGEBREAK]

Kötelező figyelmességHa már ennyi energiát feccöltünk a csomagunk és saját testi épségünk megőrzésébe, akkor ne sajnáljuk a környezettől sem azt a plusz egy-két perc tudatosságot. Az már alap, hogy a szervezőknek nem csak arra kell figyelniük, hogy a lehetőségekhez mérten megóvják a környezet faunáját és flóráját, de helyre is kell állítani a fesztivál végeztével az eredeti állapotokat. Ha pedig már ennyien összegyűltek egy ilyen heppeningre, akkor a szervezők kihasználják az örömteli gyülekezőt arra, hogy a különböző tudatmódosítások mellett, a környezettudatosság témakörében egy kis tudatot ők is formáljanak.

Csak a lyukat kell eltalálni

Szemét ajándékraVagyis, hogy a borgőzös éjszakák után és közben felhívják a figyelmet arra, hogy a környezetet leginkább tőlünk, emberektől kell megóvni, és éppen ezért mi magunk vagyunk azok is, akik a megóvásáért a legtöbbet tehetünk. Ha egy-két nap alatt nem is válunk lelkes környezetvédővé és nem tesszük magunkévá a környezettudatos életmód csínját-bínját, azért még a hulladékot gyűjthetjük szelektíven. Ehhez pedig csak addig kell eljutnunk agyban, hogy az alumíniumot el tudjuk különíteni a műanyagtól, illetve az egyéb vegyes hulladéktól. Ez talán még félrészegen is menni fog. Ha pedig a lelkesedésünk egy fokkal jobban megmozgat minket, akkor kiürített sörös korsóinkért és PET palackjainkért üdítőt, sapkát, pólót vagy más hasznos dolgot kaphatunk, használt elemeinkért pedig almát osztogatnak.

Környezetvédelmi helyszínek Zöld Infó Pont - Információs bázis, nyitva minden nap 10-24 óráig a Városközpontban; Hulladékcsere Pont - ahol a hulladékért cserébe ajándékot kapunk, nyitva minden nap 12-23 óráig; Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sátra - Előadások, On-line szelektáló játék helyszíne, ahol az állami szintű környezetvédelemről is informálódhatunk, nyitva minden nap 11-20 óráig; Zöld Udvar - A környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek sátra, nyitva egész nap, programok 14-24 óráig. Informálódunk, informálódunk

Ami még szót érdemelMiután megőriztük környezetünk, szervezetünk és tárgyaink épségét, még mindig találunk számos hasznos kezdeményezést és szolgáltatást a fesztiválon. A fogyatékkal élők például a szigeten akadálymentes vécéket és zuhanyzókat találnak, a Nagyszínpad előtt pedig, egy emelvényen, külön helyet biztosítanak számukra. Ingyenes buszjáratot is igénybe vehetnek, melyek két óránként a Batthyány térről indulnak. A látássérültek számára, ha ezt az igényüket előre jelzik a 06-20-926-5179-es telefonszámon, ingyenes kísérőszolgálatot biztosítanak.Emellett szimpatikusnak találtuk azt is, hogy a Magyar Posta is képviselteti magát, bár az aktuális csekk befizetéseinket azért jobb, ha nem erre az alkalomra tartogatjuk, viszont képeslaphoz, vagy akár személyes bélyeghez is hozzájuthatunk itt. Végül pedig mindenképp észben tartjuk, hogy bármi kérdésünk van, a központi Információs pulthoz mindig fordulhatunk, sőt itt még - a helyszínen lévő mosodának köszönhetően - a szennyesünket is tisztára mosathatjuk. Így a ködös, illetve homályos foltok elméletben és gyakorlatban, egyaránt kitisztulnak majd. Amúgy pedig, nem csak a köz érdekében, de végre, szigetelünk!!!

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés