free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ál Kemikál

Istvánffy Dávid         Címkék: fesztivál, koncert, nagyszínpad, sár, sziget 0 hozzászólás

A Sziget második napján a torokkaparó por helyett, az esőnek köszönhetőnek sár és tócsák borították be a fesztivál területét. Egyesek a sárdagasztásra, mi viszont a Chemicalra Brothers-re gyúrtunk.

A Nagyszínpad-hoz egy kis kitérővel érkeztünk, ugyanis a kedves biztonsági őr bácsik, akik a backstage-et védelmezték anyatigris (apatigris?) módjára, kissé összezavarodtak, amikor a sajtóirodát kerestük rajtuk. Nem sikerült kimondani nekik, hogy: "a Szeparé bejáraton tessenek befáradni", hanem egyik kollégától a másikig küldtek minket, miközben váltig állították, hogy az ő hátuk mögött nincsen sajtóiroda (de van).

Nézegess Chemical Brothers koncertképeket!

Iszapbirkózás utánMire magunkhoz vettük a sajtópasst, már javában játszott a színpadon a Damon Albarn vezette The Good, the Bad and the Queen miközben a délután leszakadt eső nyomait képező hatalmas pocsolyákban bokáig gázolva táncoltak a lelkes fesztiválozók. Korábban egy rögtönzött iszapbirkózásra is sor került, ahova igen hamar szervezett csoportokban érkeztek a dagonyázni vágyók, a csőre töltött fotósok és a közönség derültségére.Albarnék pszichedelikus, számtalan műfajt elegyítő performansza után - innen is respekt a The Clash gitáros Paul Simononnak - elkezdett szállingózni a tömeg az este főattrakciójaként várt Chemical Brothers koncertjére. És csak jöttek, csak jöttek. Ami eleinte a keverőpult végénél az utolsó sorok egyike volt, rövidesen a tömeg közepévé változott, s egy idő után egy gyufát sem lehetett elejteni. A vesékbe könyökök nyomódtak és a szabad tér ellenére is nehéz volt levegőt venni. Ezen nem sokat segített a közönség soraiban terjengő, átható marihuána-illat sem, dehát ugye a koncertélmény...

A legemberközelibb

Izmos basszus és vizuálorgiaRövidesen elsötétült a színpad, ekkor a közönség felharsant, majd egy izmos basszussal kezdetét vette az őrület. Az óriási kivetítőkön beinduló vizuál-show eleinte remek hangulatfokozó elemnek bizonyult, ám a későbbiekben a már említett koncertélménynek nem tett igazán jót.Ha ugyanis koncertre megy az ember, amelyik ráadásul még élő is, akkor elvárja, hogy színpadon rohangáló, ugráló embereket lásson, de legalábbis beszéljenek hozzá a mikrofonon keresztül a szájukkal, s ne egy sárgult fogú bohóc óriási feje legyen a legemberközelibb tényező, amellyel az előadás során találkozik. Persze nyilván jóval látványosabban lehet előadni egy gitárral, vagy teszem azt nyeles-szintivel, de így egy kicsit steril volt az egész, mintha csak egy jól sikerült videoklipet néztünk volna több tízezren.A hangzásra egy szót sem merünk szólni, zenetanár ismerősünk elismerően bólogatott, s közölte, hogy amit hallunk az meglepően tisztán és jól szól. Ekkor vert belénk éket a felismerés: lehet, hogy ezek nem is élőben nyomják? Lehet, hogy az igazi Chemical Brothers az utolsó pillanatban lemondta a fellépést, s a riadt szervezők egy jól sikerült koncert-DVD-t toltak be a lejátszóba, s felzavartak két színpadépítőt, hogy a töksötét színpadon "mozogják le" az előadást? Persze ezt csak a rosszindulat mondatta, de tény és való, hogy élvezetesebb lett volna az egész, ha hús-vér embereket látunk, nem nyolcméteres, pirosan-kéken táncoló sziluetteket.Iparosmunkának jóEttől függetlenül a vádli-, és gerinctájékon érezhető izomláz, a rekedt torok és az átizzadt póló arra enged következtetni, hogy csak sikerült egy izmosat bulizni Chemicalék koncertjén, de ettől még inkább beszélhetünk tisztességes iparosmunkáról, mint egy életre maradandó koncertélményről. Ez utóbbit a Faithless-től várjuk vasárnap este.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés