free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mielőtt lemegy a Nap

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A Sziget nappal is rengeteg programot kínál és nem csak azoknak, akik az éjszaka eljöveteléig szeretnék elütni az idejüket, hanem azoknak is, akiket a napnyugta utáni programok nem vonzanak.

A Sziget napnyugtakor alakul át azzá, amiként a legtöbben ismerik. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy nagy vonalakban bemutatjuk a fesztivál nappali arcát, mely a szigetlakókon kívül esetleg olyanokat is érdekelhet, akiket az éjszaka valamilyen oknál fogva nem vonz vagy nem tehetik meg, hogy csak úgy belecsapjanak. Körülnéztünk, hogy az alváson és a kókadozáson kívül mi mindent csinálhatunk a Szigeten, mielőtt lemegy a Nap.

Nézegesd a Szigetet napközben!

AktívanAkiknek van felesleges erejük és energiájuk, a Sziget több pontján is levezethetik azt egész nap, különféle sportprogramok keretében. Akiknek pedig nincs, ők bambulva gyönyörködhetnek a sportoló emberek - némely eszközök esetében kifejezetten vicces - látványában. A K&H helyszínen az olyan evidens sportágak mellett mint a foci vagy a kosárlabda, lehetőség van mászófalazni vagy akár görtáncolni is. A Pöttyös Nemnyúlpark-ban a poénosabb sportjátékoké a főszerep, van akadálypálya, trambulin és pöttyszumó is. A legkülönlegesebb fesztivál-sporteszköz pedig a Sörömparkban található: egy nagy, izgő-mozgó söralátét, melyen a versenyzőknek - garantáltan közönség előtt - kell minél tovább egyensúlyoznia. Sportolás után pedig jöhet a tisztálkodás, méghozzá a Nagyszínpad-dal átellenben található Embermosó-ban, melyhez hasonlót eddig még nem láttunk, de amúgy ötletes: tulajdonképpen egy, az autómosók mintájára készült, habpartival és strandlabdával súlyosbított felnőtt ugrálóvárról van szó.Játékosan

Aki kevésbé érzi magát fizikai ereje teljében, ugyanakkor mégis játszani szottyan kedve, azoknak a Logikai Játékok Sátrát ajánlhatjuk, ahol lehet többek között sakkozni, malmozni, amőbázni, catanozni, sodokuzni is. A merészebbek minden délután másik sakk-nagymesterrel állhatnak ki szimultán partira. A Sziget szervezői azt is jó érzékkel felfogták, hogy újabban - Korda Gyuri bácsi szíves közreműködésével - kifejezetten divatos lett a póker Magyarországon. Ennek apropóján pedig be is iktattak egy Pókersátrat a felhozatalba. Itt egyébként, a helyszín nevével ellentétben, nem csak pókerezni lehet, hanem mindenféle egyéb kártyajátékra is lehetőség van, a bridzstől a kanasztáig, méghozzá nem is egészen tét nélkül, hiszen minden délután bajnokságok zajlanak.

Alakul a dolog

KézművesKülönféle kézműves foglalkozásokkal is remekül el lehet tölteni a nappali órákat a Szigeten. Ez az egykori általános iskolás délutáni szakkörök hangulatát idéző időtöltés teljesen jól lenyugtatja a tömegpszchichózisban túlpörgött lelket. A Magyar Néprajzi Helyszín-en lehet korongozni, nemezelni, vagy épp kosarat fonni. Akinek ez derogál vagy egzotikusabbra vágyik, az az Octopus helyszínen találhatja meg a számítását, ott ugyanis, a Szépművészeti Múzeum sátrában lehetőség van inka stílusú ékszerek készítésére illetve textilezésre. Nem messze innen, a Hints Dobogó-nál újrahasznosított reklámmolinókból készíthetünk táskát. A Nagyszínpad-dal szemközti sátortáborban pedig, alaposan eldugva ugyan, de működik egy remekül felszerelt gyöngyfűző sátor azok számára, akiknek annyira még/már nem reszket a kezük.CivilezésA Civil Sziget kis sátraiban számtalan különféle szervezet várja a fesztiválozókat, a tevékenységükhöz kapcsolódó programokkal, illetve játékokkal, tesztekkel és persze ajándékokkal. Idén például - a teljesség igénye nélkül az Állatkert sátrában lehet csótányokkal barátkozni, a Menta sátor-ban zöldalmát enni, az Egy csepp figyelem-nél vércukorszintet méretni, a Világsátorban az EU-val ismerkedni, a Hetednapi Aventisták-nál teázni, a Hagyj jelet!-nél festeni, a Kamasztér Alapítvány-nál társasjátékozni, a Wesley Sátor-ban pedig tolerancia-fejpántot készíteni és persze kivétel nélkül mindenütt várnak minket beszélgetni. Aki pedig a reikit, a jógát vagy épp a tai chi-t szeretné kipróbálni, az is a megfelelő helyen jár. A Civil Faluban egyébként nagyon könnyű ellenni és amikor megetetve, megitatva, letesztelve, kielemezve, öszefestve, lefényképezve, megáldva, lelazítva, informálva és persze egy halom propaganda-ajándékkal megpakolva végül is leválunk onnan, nem kizárt, hogy azt kell konstatálnunk, hogy fel se tűnt mennyire elszaladt az a néhány óra.

Ő már unja

CsajosanA Szigeten arra is van lehetőség, hogy úgymond csajoskodjunk. Órákra el lehet például veszni a bazársoron, ahol konkrétan hegyekben állnak az érdekes és kevésbé érdekes ruhák, ékszerek, táskák, cipők és egyéb cuccok, persze vegyítve rengeteg kacattal és bóvlival. Az teljesen rendjén van, ha viszünk haza innen valami "vásárfiát", de azért nem árt az óvatosság, ugyanis rendkívül könnyű a laza fesztiválhangulatban - pláne egy-két pohár bor után - jónéhány marhaságot is összevásárolni. Ha sikerült elszakadni a piactól, jöhet a szépítkezés. Ami csak beleférA Nescafé helyszínen ingyen csináltathatunk szivárványszínű - kimosható - fesztiválfrizurát, az Afrika Falu-ban pedig afrofonatokat, ami ugyan pénzbe kerül, viszont az eredmény tartós, szóval - ha a munkahelyünkön megengedhetjük magunknak - akkor akár úgy hagyhatjuk a hajunkat még a fesztivál után is egy darabig. Természetesen idén is megtalálhatók mindenfelé a Szigeten különböző testfestők és hennások, így ha épp erre kattannánk, akkor a fesztivál végére simán indiai képregénnyé alakíttathatjuk testfelületeinket.

[PAGEBREAK]

KultúrsznobériaAki arra érez affinitást - és miért ne, nincs abban semmi rossz - kultúrsznoboskodhat is a fesztiválon. Számukra az egyik fő szentélyt az Octopus Összművészeti Helyszín jelentheti. A Nagysátor-ban délután fél négykor kezdődik a program, minden nap zeneakadémisták muzsikájával, majd ezt követően egyéb kultúrprogramok következnek. Pénteken Békés Pál olvas fel, majd Nagy János audiovizuális performansza látható, Szombaton a sokatmondó, az Udvariatlan szerelem a középkori költészet netovábbja című előadást tekinthetjük meg, vasárnap pedig fiatal költők tartanak felolvasóestet.A Lumú Pavilon-ban minden délután négytől művészettörténeti előadások hallgathatók illetve öttől fiatal képzőművészek alkotnak nyilvánosan. Így pénteken Gyenis Tibor alkot majd speciális vízvezetéket, akármi is legyen az. A Terror Háza sátor egész heti programkínálatának alapját voltaképpen az a kérdéskör adja, hogy vajon tényleg addig volt-e jó, míg Kádár élt... Minden nap délután egy órától kezdődnek a programok, melynek keretében például bárki elmondhatja, hogy mi a véleménye a Kádár-korszakról, de lehet dokumentumfilmeket nézni, illetve háromtól kipróbállhatjuk azt is, hogy milyen lehetett hírolvasónak lenni egy retró híradó-stúdióban.

Még van hova leülni

Okos dolgokrólKultúrsznoboknak ajánlható még a már fentebb említett Civil Sziget-hez kapcsolódó Civil Színpad, ahol minden délután okos dolgokról zajlanak nyilvános beszélgetések, előadások. Pénteken például Határtalan Talkshow-t hallgathatunk, melyen megszólal többek között Dresch Mihály, Oláh Kálmán, Zoób Kati és Pomezanski György. Szombaton pedig arról folyik majd a vita, hogy a politika mennyire egyeztethető össze a művész szakmákkal, miért vállalnak a művészek politikai szerepet. A beszélgetés vendége Pécsi Ildikó színművész és Fodor Tamás, a Stúdió K színházának igazgatója lesz.

Némileg már az estébe való átvezetésként is felfogható a VOLT Fesztivál Terasz-on késő délutánonként kezdődő VOLT Rádió program, melynek keretein belül minden nap más-más ismert médiaszemélyiség ül a mikrofon mögé, pénteken például Fiala János.Mindaz, amit itt leírtunk persze csak kedvcsináló merítés, melyet mi is bőségzavarban állítottunk össze, úgy, hogy gyakorlatban kipróbálni egyelőre csak a lehetőségek egy töredékét volt időnk. Tehát aki kíváncsi, az azt teszi a legjobban, ha valamelyik nap, kora délután maga is felkerekedik és kilátogat a fesztiválra, aztán ha teheti, marad is egészen hajnalig. Ugyanis a Szigeten gyönyörű tud ám lenni a napfelkelte!

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés