free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szaporodjatok és sokasodjatok

Borsa         Címkék: beszélgetés, családalapítás, melegházasság, sziget, téma 0 hozzászólás

Végre egy jó téma, ráadásul Albert Györgyi sincs ott - gondolta Borsamunkatárs, mikor a Szigeten a melegházasságokról és családalapításról szóló beszélgetésre sietett. Kár volt korán örülnie.

A Szigetben az is jó, hogy, ha az ember polgári időben érkezik és nem feltétlenül a sikér részegségre hajt, akkor olyan programoknak, beszélgetéseknek lehet a részese, amelyekre normál hétköznapokon nem biztos, hogy eszébe jutna elmenni. Nem mintha nem érdekelné a téma, de mondjuk a homoszexuálisok családalapításáról, házasulásának lehetőségeiről szóló - Szaporodjatok és sokasodjatok című - vita nem mozgatná meg annyira egy normál péntek délután, hogy elmenjen meghallgatni. Nem így a Szigeten, ahol hagyomány, hogy a Magic Mirror-ban olyan témák kerülnek terítékre, amelyeket nem megszokottak és érdemes meghallgatni, adott esetben a bekapcsolódni a kialakuló vitába. Ráadásul már nem Albert Györgyi moderál. Ezért aztán 10-én a fenti témáról rendezett kerekasztal-beszélgetést Borsamunkatárs is végighallgatta. IzzadunkHőség volt és a Magic Mirror faháza-sátra mindig is a legmelegebb helyszínek közé tartozott a Szigeten - és ez most itt nem egy hülye szóvicc, nem kell semmit belehallani, egyszerűen csak döglesztő volt a hőség, a színes ablakokon akadálytalanul ömlött befelé a délutáni napfény. A közönségben nyilván a beszélgetés címe miatt, a nők jelentős erőt képviseltek, a nemek aránya a legkevésbé sem volt kiegyensúlyozott.

Résztvevők: Hatfaludi Judit - Labrisz EgyesületBoross Zsuzsa - Jogász, Igazságügyi Minisztérium Dusicza Ferenc - református lelkész Kárpáti József - Egyenlő Bánásmód HatóságBalázs Attila - Háttér Társaság a melegekértPálfi Balázs - újságíró, moderátor

Pálfi Balázs moderátor rögtön a közepébe csapott és az után érdeklődött a résztvevőktől, hogy szerintük van-e igény az egynemű párok házasságkötésének lehetőségére, illetve, hogy ennek milyen realitása lehet a közeljövőben. Pláne, hogy a házasság intézményét manapság sokan elavultnak tartják már.A résztvevők egyetértettek abban, hogy önmagában a házasulás lehetőségétől való elzártság diszkrimináció, jelenleg egy meleg pár nem rendelkezhet a családi életével úgy, mint a heteroszexuálisok. Mindemellett arról, hogy milyen valós igény jelentkezik a homoszexuális közösségben a házasulásra, eddig még nem készült semmilyen felmérés. A résztvevők azonban hozzátették, hogy akár csak egyetlen pár szándékozna házasodni, akkor is meg kellene lennie a jogi feltételeinek. Itt ugyanis nem csak érzelmi kötelékről, hanem a hosszú, közösen töltött évek alatt szerzett közös vagyonról, öröklésről, lakáshasználatról is szó van. Jelenleg ugyanis egynemű párokat élettársi viszonyban sem regisztrálnak - gyakorlatilag, mintha nem léteznéne -, s ezért számos olyan eset létezik, amikor több tíz együtt töltött év után, a pár egyik tagjának halála esetén, a másik fél egyszerűen az utcára kerül. Tekintve, hogy jogilag nincs módja örökölni társától.

Résztvevők és közönség

Tartós kapcsolatMivel a beszélgetést a Gayrádió is közvetítette, ezért interneten is érkeztek kérdések - sőt az internetes hallgatók lényegesen aktívabbnak mutatkoztak, mint a jelenlévők -, az első hozzászólás is tőlük érkezett. A hallgató azt nehezményezte, hogy mi a fenének kérdés a melegek házasodása, hiszen közismerten gyakran cserélnek párt.Szimpatikus volt, hogy a jelenlévők nem háborodtak fel, megerősítették, hogy, ha csak egyetlen pár is házasodni szeretne, meg kell adni nekik a lehetőséget. A jogegyenlőség a homoszexuálisokra is vonatkozik. Ráadásul szociológiai tény, hogy amíg a melegeknek a társadalom bizalmatlansága okán rejtőzködő életmódot kell folytatni, addig lényegesen nehezebb hosszú távú kapcsolatot fenntartaniuk.

A kapcsolatok tartósságának kérdésére gyors válasz érkezett egy hallgatótól is, aki a lelkészhez fordult kérdésével, és elmondta, hogy 21 éve él együtt a társával, vallásosak, mégsem házasodhatnak. A lelkész úr ekkor mondta el először és aztán még vagy négyszer kellett neki, hogy az egyház jogkövető, ezért, mivel ma a törvények úgy szólnak, hogy először meg kell történnie az állami esküvőnek, csak aztán következhet az egyházi, nem adhat össze olyan párokat - függetlenül a nemi identitásuktól - akiket az állam nem ismer el a házasságban. (Sem.)

Lelkész, jogász

Politika is van benneA minisztérium jogásza annyit tudott hozzátenni, hogy egyelőre úgy néz ki, hogy a már évek óta készülő Ptk. sem fogja engedni a meleg házasságokat - hiába a folyamatos vita erről -, esetleg abban lehet majd eltérés a mostani szabályozáshoz képest, hogy egynemű párok együttélése is regisztrálható lesz. Itt hívta fel a figyelmet a meleg szervezetek érdekképviseleti felelősségére. Innen már gyorsan a politikára terelődött a szó megállapították, hogy az állam számára semmilyen plusz költséget sem jelent a melegházasságok engedélyezése, tehát az ellenállás oka kizárólag a politikai-kockázati tényező. Egyetlen, eddig kormányzó párt sem merte felvállalni ezt a kérdést, félve a szavazatvesztéstől. Innentől kezdve többször visszatértünk a, "na de az egyház miért nem adja össze őket ?" kérdéskörre, amire a lelkész úr mindig ugyanazt tudta csak válaszolni, és tisztelettel kérte a jelenlévőket, hogy ha célt akarnak érni, akkor provokálják az egyházat. Belefutottunk még az alkotmányossági kérdésbe is, miszerint is az Alkotmány nem tiltja kategorikusan, ellenben a Családjogi törvény kizárja a melegházasságot. Ezeket a köröket többször futották meg a beszélgetés résztvevői és nem mondhatni, hogy előre léptek volna.

 

[PAGEBREAK]

A végén a lényegA beszélgetés utolsó félórája maradt az eredeti, gyermekvállalási kérdéskörre, ahol szintén nem hangzott el semmi, amit eddig ne tudtunk volna. Homoszexuális pár elsősorban ezért nem fogadhat örökbe gyermeket, mert a jelenlegi törvények szerint csak házasságban élők jogosultak örökbefogadásra. Bár a nyílt örökbefogadás - amikor a szülő maga határozza meg, hogy kinek adja örökbe gyermekét lásd: a Terry Black ügy - már elterjedőben van és ez alternatíva lehet a melegek számára. A mesterséges megtermékenyítés sem megoldás, hiszen ahhoz is szükséges a házasságlevél, vagy olyan papír az egyedülálló nőknél, hogy a delikvens orvosilag alkalmatlan a teherbe esésre. De azért nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy tudjuk, ez alól is létezik kibúvó.

Belterjes

SzerintünkItt lett vége annak a kerekasztalnak, amelynek az lett volna a szerepe - legalább is Borsamunkatárs szerint -, hogy érdemi vitát provokáljon a melegszervezetek és a minisztérium, esetleg az egyház között. Addig, amíg ezek a beszélgetések ennyire zárt körben, hogy ne mondjuk belterjesen, vannak megszervezve; amíg a meleg érdekképviseleti szervek álláspontja épp olyan megcsontosodott, mint a politikáé, addig nem lehet tisztességes társadalmi vitára és érdemi előrelépésre számítani. Nem a szavazatszerzésre utazó politikusokkal kell foglalkozni, hanem a meleg közösségnek a társadalom felé nyitni, ahhoz, hogy a politikának érdeke legyen felvállalni ezeket az ügyeket. Könnyen mondhatjuk erre, hogy a társadalomnak is nyitnia kell a melegek felé, de lássuk be végre, hogy a dolog csak kölcsönösségi alapon működhet és amíg a párbeszéd belterjes, amíg az érintetteken kívül más nem hallja-látja, a meleg közösség életét, addig nem tud azonosulni problémáikkal, tehát kizárólag elvi alapon várható a támogatása. Ami lássuk be nem kevés, de nem is elég semmire.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés