free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, heti, sziget, tévé 0 hozzászólás

A Sziget ideje alatt is van, aki jobb híján tévézik. A hét első felében mi még tuti, hogy pörgünk, de a többiek kedvéért és a szigetbetegséggel ágyban töltött napokra megelőlegezve, íme e heti ajánlónk.

A Szigetnek köszönhetően szerintünk kevés Borsaolvasó leledzik a képernyő előtt. Aki viszont a fesztivál ideje alatt este fáradtan ájul be a tévé elé, az vagy hazajáró szigetlakó, akinek muszáj egy kicsit pihennie vagy a Szigetet - egyéb okokból - messzire elkerülő egyén. Nekik újságoljuk, hogy a héten a hetvenes-nyolcvanas évekbeli és/vagy magyar alkotások vannak túlsúlyban, amelyek tökéletesek arra, hogy a filmművészet nevében (is), egy kis kultúrát szedjünk magunkra.

A Szigetnek köszönhetően szerintünk kevés Borsaolvasó leledzik a képernyő előtt. Aki viszont a fesztivál ideje alatt este fáradtan ájul be a tévé elé, az vagy hazajáró szigetlakó, akinek muszáj egy kicsit pihennie vagy a Szigetet - egyéb okokból - messzire elkerülő egyén. Nekik újságoljuk, hogy a héten a hetvenes-nyolcvanas évekbeli és/vagy magyar alkotások vannak túlsúlyban, amelyek tökéletesek arra, hogy a filmművészet nevében (is), egy kis kultúrát szedjünk magunkra.

Ez csak egy pillanat a 141 percből

HétfőFábri Zoltán 1974-es filmdrámája, a 141 perc a befejezetlen mondatból című film sokak szerint kihagyhatatlan. A nagypolgári származású, osztályával szakító férfi küzdelmével, aki erőfeszítései ellenére sem tud azonosulni az új életformával valószínűleg sokáig nem tudtunk volna azonosulni. Pár évvel ezelőttig a hetvenes-nyolcvanas évek magyar filmalkotásai közül nem sokat értettünk meg, ezért nem is nagyon kedveltük őket. Vagy felnőttünk, vagy az ízlésünk változott meg, de mostanában kezdjük átértékelni ezeket a műveket. Eddigi fanyalgásunk miatt viszont van bőven pótolni valónk. Hétfőn simán el lehet kezdeni.(Duna Tv: Augusztus 13. Hétfő, 22:25 - 141 perc a befejezetlen mondatból)Gyerekkorunkban egyszer a kezünkben akadt egy újság, amiben nem egyszerűen meztelen nők voltak, hanem olyan fotók, amelyek látványával egész egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni. Ekkor tudtuk meg, hogy vannak olyan emberek, akik hermafroditák és ekkor hallottunk először a transzszexualitás fogalmáról is. Ez a két fogalom sokáig egybemosódott a fejünkben, de ma már tudjuk, hogy két különböző dologról van szó. A transzszexualitás egy olyan jelenség, amit felfogni talán igen, de valóban megérteni nehezen tudunk. Már csak ezért sem árt, ha minél többet hallunk róla.(Discovery Channel: Augusztus 13. Hétfő, 21:00 - Orvosi rejtélyek - Transzszexualitás)

Most még házasok

KeddSzerintünk nincs olyan ember, akit ne érdekelne, hogy mit mond neki egy jövendőmondó. Még azok is kíváncsiak rá, ha másért nem, hogy önigazolást nyerjenek, akik nem hisznek benne. Az már más kérdés, hogy elfogadjuk-e azt, amit ott hallunk. A Gyere hozzám feleségül című film főhőse, Oriane úgy dönt - pedig ő még nem is szkeptikusok táborából került ki -, hogy maga veszi a kezébe sorsának irányítását, és nem követi a kristálygömb mellett hallottakat. A film a francia színészgárdának megszokott vígjáték szekcióját vonultatja fel, amit leginkább a békazabálók humorára fogékonyak - egyik Borsatag legnagyobb megelégedésére - fogják értékelni.(RTL Klub: Augusztus 14. Kedd, 12:45 - Gyere hozzám feleségül!)Az egyetemi évek kocsmázásainak elengedhetetlen kelléke volt a csocsóasztal és a darts tábla. Már akkor is halálra röhögtük magunkat a kis nyilak nem igazán rendeltetéssszerű használatán, és be kell valljuk, technikánk azóta sem lett fejlettebb. Nem úgy, mint azoknak a profiknak, akik kedden, a végső küzdelemben döntik el, ki a legjobb nyíldobáló. Itt jegyeznénk meg, hogy amennyiben a kommentátor nem megfelő lelkesedéssel közvetíti az eseményeket, sima bealvás lesz a döntő megnézéséből. (Sport2: Augusztus 14. Kedd, 21:15 - Darts)


Majd ő gondolkodik

SzerdaÁltalában magunkra sajnáljuk a legjobban az időt, ezért lyukas a suszter cipője, és ezért van az, hogy a pszichológusok rendszerint éppen a saját érzelmi életükkel nem tudnak mit kezdeni. Így van ezzel A nős detektív és a szex című Columbo epizód főszereplője is, aki egy rádiónál ad szexuális és életviteli tanácsokat. Sikeres és népszerű, ám a magánélete nem túl rózsás. Egyelőre ennyi, nem mondjuk el a mesét, bár rendszeres Columbo nézők tudják, hogy az első húsz percben meglesz a gyilkosság és látjuk majd a tettes is. Columbo pedig gondokodjon. Nekünk ennyi elég lesz a Sziget utolsó napjára. (Viasat3: Augusztus 15. Szerda, 21:05 - Columbo - A nős detektív és a szex)A fogyasztói társadalmakban nem csak az a szép, hogy minket szorgalmasan költekezésre szoktatva mások simán meggazdagodnak, hanem, hogy mire hozzánk eljut egy-egy, például ázsiában készült termék, már jópáran nyerészkedtek rajta. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy hihetetlenül rossz körülmények között, bagóért készíttetik el az alapanyagokat. A ruhaipar, illetve a divatszakma szervesen épül például az ilyen jellegű textilüzemek munkájára. Az USA-hoz tartozó Saipan szigetén lévő gyárakban elsősorban kínai segédmunkásokat alkalmaznak, akik számára a munka törvénykönyve, és az alkalmazottak jogait tartalmazó szabályzat többnyire csak legenda. (Spektrum: Augusztus 15. Szerda, 19:45 - Saipan - A divat ára)


Majd Isten segít

CsütörtökNéhány évvel ezelőtt, szüleinktől éppen hazaindultunk volna, mikor maradásra kényszerítettek. Hőbörögtünk és nem értettük, miért a felnőttkori szabadságkorlátozás, miért a szigor. Másnap megtudtuk, hogy azon a külvárosi útszakaszon, amit már vagy százszor jártunk be gond nélkül, hajnalban megerőszakoltak egy fiatal lányt. A Spike Lee rendezte Egy sorozatgyilkos nyara című filmben nem járnak ilyen jól a lányok, éjszakánként sorra gyilkolja le őket ugyanis egy őrült. A rendezést is értékeljük, de mi leginkább Adrien Brody és John Leguizamo játékának örülünk.(RTL Klub: Augusztus 16. Csütörtök, 0:50 - Egy sorozatgyilkos nyara)A vízilovakról először mindig Bud Spencer jut eszünkbe, és az idióta berögzült filmcím: "Én a vízilovakkal vagyok". Hétköznaponként nem igazán foglalkozunk azzal, hogy ez az állat miért viseli a ló nevet, az viszont már nekünk is felkeltette az érdeklődésünket, hogy állítólag ezek az állatok nagyon agresszívek tudnak lenni. Sőt, ez az állatfaj felel a legtöbb ember haláláért Afrikában. Egy hét Sziget-dagonya után, rokonlelkeknek képzeljük magunkat, és még inkább jámbor állatként, semmint vérengző fenevadként gondolunk rájuk .(National Geographic Channel: Augusztus 16. Csütörtök, 21:00 - Vízilovak: Afrika folyami szörnyei)Tollak nélkül, szárnyaszegetten

PéntekVan egy-két olyan színész, akit nem nagyon tartunk számon, de megszoktuk, hogy időről-időre feltűnnek a filmvásznon. Matthew Modine is ilyen. Amikor viszont rájövünk, hogy hol is láttuk őt először, már egy kicsit másképp nézünk rá. Az 1984-es Madárká-t már jó pár évvel ezelőtt láttuk, de azóta sem felejtettük el. Némely hangulatunkban, vagy csak úgy, amikor megyünk az utcán, rendszerint eszünkbe jut a sarokban kucorgó, megfoghatatlan tekintetű fiú látványa, akit a vietnami háború tört meg lelkileg. Vagy valami ilyesmi...lehet, hogy mégsem emlékszünk már olyan jól. Ma este memóriát frissítünk.(M1: Augusztus 17. Péntek, 23:30 - Madárka)Ha az ötvenes-hatvanas években lett volna Sziget Fesztivál, akkor a szervezők minden bizonnyal nyakukat törték volna, hogy Elvis-t a fellépők között tudják. Ami furcsa Elvisben, hogy tulajdonképpen egy valószerűtlenül szép arcú férfi, aki nyálas filmek tucatjában ugrál ugyan úgy, de kisugárzásának köszönhetően mégis kedveljük. Az alap, hogy a hangját órákon át is elhallgatnánk, és - még ha eszünkbe sem jutna farsangon Elvisnek öltözni - a személyét övező imádatot is képesek vagyunk elfogadni. Éppen harminc éve, hogy meghalt. Így nem meglepő, hogy számos csatornán az ő filmjeivel találkozunk a héten. Mi most a Börtönrock című alkotásra szavazunk. Ez az egyik legtöbbet játszott klasszikusa, abból az időből, amikor még sem az évek, sem a drog nem bánt el az amerikai énekessel.(Duna Tv: Augusztus 17. Péntek, 22:15 - Börtönrock)

1. Tv-újság helyett
2. Petróleum...lámpa...Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés