free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szuperhősök San Diegóban

Borsa         Címkék: fesztivál, képregény, rajongó, sandiego, szuperhős 0 hozzászólás

Tizenötödik alkalommal rendezték meg San Diegóban a Comic Con képregényfesztivált, ahol a boszorkányok, szuperhősök és spártai katonák többen voltak, mint a kiadók és a szakma képviselői.

Aki mostanság San Diego-ban leugrik a sarki boltba vásárolni, vagy benzint vesz a legközelebbi kútnál, könnyen összefuthat Supermannel, Jack Sparrow kapitánnyal, vagy egy század birodalmi rohamosztagossal, amint éppen hamburgert majszolnak, vagy kávézni indulnak egy Starbucks caféba. Észak Amerika legnagyobb képregényfesztiválja négy napig tartott a gigantikus San Diego Conference Center épületeiben, és a rendezvény tizenöt éves történetében először minden jegy elkelt a pénztáraknál.

Csak egy járókelő

Képregényes megashow

Bár Magyarországon a képregény újra népszerű, Amerikában nem rendkívüli a hatalmas érdeklődés. Középkori lovagok, sci-fi- és szuperhősök, no meg egyszerű rajongók tízezrei özönlik el minden évben a szakma legnagyobb közönségtalálkozóját: a Comic Con igazi megashow, ahol mindenki kötelezően jelen van a képregényes szakmából, rajongói klubokból, kereskedők, film-és videojáték forgalmazók, egyszóval aki él és mozog a szakma körül július végén a kaliforniai városba költözik.

Batman, Pókember, és a Fantasztikus Négyes hazájában a hatalmas érdeklődés nem is csoda. Az 1992-ben indult szakmai találkozó mára inkább az önfeledt magamutogatás és vásározás jegyében telik. Idén naponta 57.000 látogató volt kíváncsi a rendezvényre, ahol a a kiadók helyett inkább a kereskedők és a rajongók adnak egymásnak randevút. A szakmai kérdések azonban nem San Diegoban dőlnek el, itt inkább vásári hangulat és közönségtalálkozók várnak a rajongókra.

A kaliforniai buli több lehetőséget ad a jelmezes divatbemutatóra, mint a szakma jövőjét meghatározó kérdések megvitatására. Amerikában ugyanis a képregény igazi iparággá nőtte ki magát, ahol az úgy nevezett "másodlagos felhasználás", azaz a filmek, videójátékok és jelmezek, replikák piaca közvetlenül a képregényekből tartja fenn magát. Bár a szuperhősök kalandjait bemutató filmek a speciális effektek és technikák fejlődésével újra virágkorukat élik Hollywoodban, Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta: a tengeren túl évek óta tombol a képregény mánia. A képregény népszerűségét jelzi, hogy nemrég újabb fesztivált is szerveztek a kontinens túlsó felén, New York-ban, ahol szintén tízezreket vonz évente a megafesztivál.

Itthon éledezőben

Itthon a képregény ismét rendkívül népszerű. A magyar szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a nyolcvanas évekig kiadott magyar történelmi témájú képregények és irodalmi adaptációk után az elmúlt években tért magához a sokat becsmérelt műfaj. A képregény ugyanis csak Magyarországon számított "a ponyvánál is rosszabb szemétnek", amit jobbára csak analfabéták és kis gyerekek olvasgatnak. A szocialista rendszer kultúrpolitikájába ugyanis nem fért bele a képregény, egyszerűen nem volt támogatott. Ezért még olvasott emberek is gyakran mondták: "a képregény az irodalom legalja". A vizuális kultúra, a képek olvasásának tudománya, a művészi képregények így el sem jutottak hozzánk, míg Japánban csaknem mindenki mangát olvas ingázás közben a vonaton.

Ki ismeri őt?

Szabadulááááááás!!

A nemrég Budapesten is megrendezett 3. Magyar Képregényfesztivál minden korábbinál több látogatót vonzott, úgy tűnik, lassan lemorzsolódik a képregényt hosszú ideig bénító poszt-szocialista előítélet. A Wired magazin cikke szerint Amerikában ma már doktori disszertációk és professzori iskolák foglalkoznak a területtel. Bayer Antal elmondta: a képregénynek, mint minden más kifejezési eszköznek, létezik egy sajátos kódrendszere. Ennek a dekódolását felnőttkorban már nehéz elsajátítani. Ezért aztán azok, akik legfeljebb olyan irodalmi adaptációkat olvastak, amelyekben a kép csak illusztrálja a szöveget, nem tanultak meg képeket olvasni, a képek és a szövegek kölcsönhatására figyelni, így értékelni sem tudják a Japánban komoly magasművészetnek tartott irányzatot.

Bár San Diegóban a magyar szakma nincs jelen, mégis jó lenne, ha a tehetséges fiatal rajzolók munkái eljutnának külföldre. Bayer Antal szerint San Diego-nál erre alkalmasabb terepet jelentenek az európai rendezvények, elsősorban az Angoulême-i fesztivál. "San Diegoban Amerika ünnepli a képregényt. Az európai szakma azonban inkább a német, olasz és francia vásáron van jelen" - tette hozzá. Kaliforniában egyébként díjat is osztanak a képregényfesztiválon.

A képregények Oscarjának is nevezett Eisner Awardot az amerikai képregény egyik úttörő alakja, Will Eisner tiszteletére alapították, aki 2005-ben bekövetkezett haláláig maga is rendszeresen részt vett az eseményen. Az idei díjazottak csupa megkérdőjelezhetetlen nagyságok: a Daredevil és a Captain America szerzője, a DC Comics és a Pókember filmek mögött álló Marvel vitték a szobrocskák nagy részét. Talán azonban még náluk is elégedettebb volt az a szerencsés ötvenezer rajongó, akik kedvenc hőseik jelmezébe bújva megmutathatták magukat a világnak San Diegóban.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés