free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bizarr szellemidézés

Borsa         Címkék: bizarr, felolvasás, különleges, sziget, színház 0 hozzászólás

A felolvasó színház különleges műfaj. Vagy nagyon jól csinálják, és a színészek valódi színházat nyújtanak, vagy az egész lesüllyed egy olvasópróba színvonalára. Mindkettőben volt részünk.

A Sziget Fesztiválon a Tápszínház néhány művésze adta elő a litera.hu irodalmi pályázatának fődíjas alkotásait. Madách tragédiájához kellett a pályázóknak egy újabb színt írniuk, történetesen 2007. Budapestjére kellett küldeniük Ádámot, Évát és Lucifert.

Dióssi Gábor a nézők között

Dióssi mentett

Németh Ákos képzelete, a kísértés és adómorálja következményeként adóellenőrré váló, majd az ország éves bevételét offshore számlára utaló Ádámot írt, akinek esküvőre készülő párja női magazinok életmód tanácsai alapján boldogságát kereső tyúk. Ennyi, nem több, és nehezen volt eldönthető, hogy a színészek erőtlensége okán, vagy a szöveg és gondolatiság hiánya miatt volt kevéssé élvezhető az előadás. Mielőtt hagynánk a megérdemelt teljes feledésbe merülni az előadást, említsük meg Dióssi Gábor nevét, aki a fiatal menedzsernő szerepét hibátlanul és nagyon viccesen hozta, így, felolvasó színházi körülmények között is.

Péterffy remekelt

Arra, hogy a szöveg ereje, tartalma mennyire meghatározza a színész munkáját, jó példa Péterffy Gergely budapesti színe, ahol Lucifer az őszi zavargások barikádján álló felforgató, Ádám külföldi újságíró, Éva pedig pornószínésznő. És lett csoda díszletek, jelmezek és maszk nélkül, mert a madáchi szöveg rímvilágához, nyelvezetéhez pontosan illeszkedő sorok, a gúnyos, önironikus szöveg vitte magával az előadókat és a közönséget egyaránt. Balla Eszter közönséges és törékeny; Paizs Miklós ártatlankodó és kissé feminin, míg a Lucifert alakító Czapkó Antal vörös fejű és markába röhögő provokátor. És megint csak Dióssi Gábor, aki nemez sapkás tüntetőként, lovat áldozó sámánként csodálatosan tragikomikus.

Itt vannak jellemek, előzmények és következmények, valódi színház volt, valódi költeményből. Biztosak vagyunk benne, hogy az harminc néző, aki az Octopusban ült azon a délutánon, nézte volna tovább, még tovább, hogy hogyan boldogul Péterffy Gergely szerint Ádám és Éva Budapesten a XXI. században. Innen kérnénk tisztelettel, hogy írja tovább, megér ez az egy szín másfél órát és innen kérnénk, hogy a Tápszínházasok kapják az előadás bemutatásának lehetőségét.

Addig is kedvcsinálónak néhány lopott sor Péterffy Gergely írásából:

Pajzs Miki

"LUCIFER (félre) Ennyivel is kevesebb a gond.E sok tulkot most jól felhergelem,Jelszavakkal jól felzaklatom,S a rendőrsorfalnak nekitolom,A fejpénzt holnap szépen felveszem, Megint saját zsebemre dolgozom. Távolról tömegmoraj hallik. TÖMEG Monnyon le! Monnyon le!Rohad komcsi!Rohadt ávó!Rohadt ruszkik!Monnyon le!Monnyon le! Ádám mint külföldi tévériporter operatőrrel érkezik. ÁDÁM Ej, de furcsa, tarka maszkabál!Vajh mely nyelven szólíthatom meg őt?Tolmácsom tegnap sok hungaricumFelborítá s azóta szinte holt!Hű fegyverhordozóm se józanabb! (...) ÉVA Rohadt anyátok hibbant seggfejek!Már fél órája ott kéne legyekAz anal fisting három castingon!A körútra ki most hogy megyek?Engedj át a barrikádodon!"

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés