free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sziget hátulról

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Évente többszázan jelentkeznek idénymunkásnak a Szigetre, mert kívülről jó ötletnek, folyamatos bulizásnak tűnik, ráadásul még fizetnek is. Megvizsgáltuk, hogy mi az igazság. Hát, jól gondoljátok meg!

A Sziget Fesztivál honlapján van egy menüpont, amire azoknak érdemes rákattintania, aki szívesen vállalnának munkát a Szigeten. No, nem most kell jelentkezni, ez nyilvánvaló, de ha most odalép valaki, akkor láthatja, hogy a szervezők bánatos mosollyal közlik, sajnos csak a jelentkezők igen kis százalékának tudnak majd munkát biztosítani a fesztivál ideje alatt. Mert mit is gondolhat az egyszeri jelentkező? Egy hét buli, mellette meg pénzkereset, és biztos le tudom majd vajazni, hogy elnézzek Faithlessre, meg Gogol-ra. Ebben is van igazság, de, ha jobban belegondolunk, az, hogy naponta 40-50 ezer látogató koncertet hallgatni, enni, inni, színházat nézni, közlekedni tudjon, az nagyon sok ember nagyon megfeszített munkájának az eredménye. Elmentünk és megnéztük, hogy mi a helyzet ott, ahol földi halandó még nem járt - na jó, néhányan igen - a fesztivál másik - árnyékosabb? - oldalán.

Könnyűnek látszik

A pultosHohó, a vágy tárgya! Ki ne próbálna ki egy hét sörcsapolást zeneszóra? És olyan egyszerűnek látszik, húzom a kart, telik a korsó, rázom a seggem, vigyorgok. Összeadni meg mindenki tud. Akivel beszélgetek nem kezdő a fesztiválkocsmázásban, ráadásul valóban szakmabeli. A "rendes" foglalkozása is pultos. Most éppen túl van a napi műszakon, szép szőke haja csapzott, táskájában munkaruha és miután befejeztük a beszélgetést indul is haza pihenni."Tavasszal megszűnt a munkahelyem, úgyhogy azt gondoltam, hogy ezt a nyarat végig fesztiválozom, dolgoztam a Volt-on, a Balatonsoundon, most meg itt. Azért az kicsit furcsa volt, hogy a vállalkozó, aki azt a pultot üzemelteti, ahol dolgozom, meg sem kérdezte, hogy értek-e valamicskét hozzá, felismerem e a sörcsapot. Jó, nekem ez nem gond, de attól mondjuk megőrülök, hogy rajtam kívül a műszakomban - reggel hattól este hatig - nincs más, aki szakmabeli lenne. Van nálunk például egy könyvelő, aki a szabadsága terhére jött csaposnak. Egyébként nem az a gond, hogy ebbe a melóba bele kell tanulni, hanem, hogy van egy csomó olyan "apróság", amit gyakorlat nélkül nem lehet tudni. Például, a higiéniai előírások. Ide bármikor érkezhet ellenőr, a Szigetet folyamatosan ellenőrzik, és baromira nem mindegy, hogy milyen kézzel nyúlsz a kajához, fából van e a vágódeszka, meg ilyenek. És amikor rászólok a kolléganőre, akkor kiröhög. Pedig ha bukunk, akkor azt a mi zsebünk bánja, nekünk kell kifizetnünk a büntetést. Jó pénzJól keresünk és én örülök, hogy nappalos műszakba osztottak be, mert este hattól reggel hatig sokkal keményebb, eleve többen vannak a Szigeten. Mondjuk a jó kereset relatív, mert azért napi 12 óra hőségben, esőben, iszonyú porban és folyamatosan dübörgő zajban azért nagyon fárasztó. A mi főnökünk egyébként tök jó fej, mert a 12 órára három étkezést biztosít, de vannak olyan vendéglátós főnökök, akik sem kaját, sem semmilyen kényelmi szolgáltatást nem adnak a dolgozóknak, márpedig azért nem mindegy, hogy le tudsz-e ülni, ha éppen nincs vendég. És persze azért belefér, hogy belehallgass a kedvenc együttesedbe, egy negyed-fél óra elmenetelt meg lehet beszélni. De este időben kell hazamenni, és nem tanácsos berúgni, mert akkor nem bírod a másnapi menetet. Ja, és meló közben tényleg nincs ivászat - már akinek van esze - mert elég sok pénz megy át a kezünk közt.

Kincskeresők

A szemétszedőNagy uborkáscsipesszel jönnek mennek a Fesztivál területén, mindenkinek megvan a saját terepe. Állítólag remek élet, annyi értékes dolgot találnak. Akkora zaj van a beszélgetés alatt, hogy alig értjük egymás szavát, amúgy is gyanakodva néz rám, már látszik, hogy nem lesz túl bőbeszédű."Diákmunkán vagyok, végül is nem rossz. Mondjuk amíg por volt, pillanatok alatt iszonyú mocskosak lettünk, most meg már folyton bokáig sárban jövünk megyünk. Én itt a Nagyszínpad előtt, de általában a nem lebetonozott helyeken dolgozunk. Azt mondják, hogy lehet mindenféle értékes dolgokat találni, elhagyott gyűrűket, nyakláncokat, de én még nem találtam semmit. Meg az az igazság, hogy azt hiszem én elvinném a talált tárgyak bódéjába. Nem tudom jövőre jövök e, mert már most egy kissé túladagolásom van a Szigettől."A színpadmesterÜlnek a Jazz Színpad háta mögött, békésen felrakott lábbal és cigizgetnek, diskurálnak. Az egyikük programozó, a szabadsága terhére van a Szigeten, a másik civilben is színpadmester. A színpadon játszik a zenekar. Mondhatni idilli a szombat délutáni kép."Figyelj az ötödik Sziget óta csináljuk. Most úgy látszik, hogy semmi dolgunk, de óránként, a zenekarok váltásánál mi szereljük át a színpadot a zenészek igényei alapján, mi oldjuk meg az összes felmerülő problémát. Például a zenészek előszeretettel érkeznek hiányos felszereléssel a koncertjükre, úgyhogy ma például már kellett varázsolnunk egy gitárhevedert. Mi tartjuk számon, hogy a zenekarok annyi időt töltsenek a színpadon, amennyi a megállapodásban szerepel, mert ha csúsznak, akkor csúszik a többi koncert is. Két nap után óra nélkül tudjuk, hogy menni kell jelezni, hogy öt perc van hátra. Mondjuk volt már olyan zenész, aki hergelte ellenünk a közönséget, ami azért szemétség, mert ha 10 perc késéssel jön le a színpadról, akkor beindul a dominó elv és három koncert múlva már fél órás csúszásban vagyunk. Tehát végül is a közönséggel és a saját kollégáival baszik ki."

Hátulról

AkcióKözben megszólal az egyikük mobilja, majd őrült rohangálás kezdődik. Kiderül, hogy elromlott az egyik dob lábgépe (az a lábpedál, amivel a lábdobot ütő dobverőt mozgatja a dobos), van 10 percük, hogy szerezzenek egyet. Végignézem, ahogy megoldják. Mert megoldják. Időben. Leülnek, rágyújtanak. "Itt ez a meló. Negyven perc nyugi, füled a színpadon, és a remény, hogy minden rendben lesz. Aztán húsz percig nagyon durva adrenalin boom. Míg lejön az előző és felmegy a következő zenekar. Segíteni nekik, átszerelni, pótolni a dolgokat, hallgatni a hisztijüket. Kicsit olyan meló ez, mint az ügyelő a színházban. Mindent tudni, mindenre odafigyelni és legváratlanabb dolgokat is megoldani. A legszebb az volt, amikor valamelyik évben eltörött a zongora pedálja, a koncert kellős közepén. A lengyel muzsikus egy kicsit erősebben lépett oda és egész egyszerűen az erőátvivő kar eltörött. Hívtuk a zongorahangolót - mert az is van a szigeten -, de hát nála csak húrkészletek vannak, nem egy egész zongoraalj. Adott egy lécdarabot és mondta, hogy próbáljuk megoldani. Hát mi hozzászigszalagoztunk egy nagyobb csavarhúzót, befeküdtünk a zongora alá és beleszereltük a pedálrészbe. Hibátlanul működött tovább. Mikor kimásztunk a zongora alól, a zenekar és a közönség dübörgő tapsban tört ki. Összesen tizenöt percig állt a koncert és ment tovább."

[PAGEBREAK]A bébiszitterNem a fellépők gyerekeire, hanem a fellépőkre ügyel. Azért bébiszitter a nevük, mert az escort-nak, vagy a hostessnek van valami kurvás felhangja. Pedig ők nem azok, egy kicsit sem, ezért a nemzetközi koncert-szlengben bébiszitter a nevük. A Jazz Színpad egyik bébiszittere szintén a szabadsága terhére van itt, egyébként rendezvényeket koordinál és szervez az egyik legnagyobb budapesti kultúrintézményben. Fáradt, a szeme karikás, de mosolygós, vidáman jön megy, beszélget - három nyelven - a zenészekkel, kávéért, sörért szalad, antibiotikumot szerez az elsősegélyesektől az egyik beteg zenésznek. Nem nyilatkozhatott

Többen lettek"Az a dolgom, hogy a hozzám beosztott zenekarokért elmenjek a repülőtérre, a szállásukra kísérjem őket. Ügyeljek rá, hogy megfelelő időben itt legyenek és semmiben ne szenvedjenek hiányt. Elkísérem őket enni, figyelek, hogy a vegetáriánus, a diétázó a megfelelő kosztot kapja. Bármi sirámuk van igyekszem megoldani.Most például, ez nagyon remek volt, a tíz fős zenekar helyett 14-en érkeztek, mert úgy gondolták, hogy inkább mégis csak hozzák a családot. Zsinórban szívtam el három cigit míg a szállodások próbálták megoldani, hogy mindenkinek legyen helye. Még jó, hogy tegnap este még utoljára csekkoltuk a szobafoglalást. Akkor még csak tízen voltak." - mondja és nevet.

"Tavaly az egyik híres magyar zenész éppen fellépés előtt megbotlott és olyan szerencsétlenül esett, hogy egy baromi nagy fadarab felhasította a lábszárát. Iszonyú fájdalmai voltak, elcipeltem az elsősegélyesekhez - kikönyörögtem, hogy menjen be - akik mondták, hogy varrni kell. Igen ám, de leérzéstelenített lábbal nem tud fellépni. Így hát visszacipeltem, lenyomta a koncertet - nem tudom hogy bírta ki - majd újra felkerekedtem vele és rávettem, hogy varrassa össze a sebet.Megtörtént, újra a hátamra vettem visszahoztam. Amikor a feleségének telefonban elmesélte, hogy mi történt, nagyon köszönte nekem a segítséget. Na, ezt csinálja a bébiszitter" - mondja és megint nevet. A passzkocsisPasszkocsinak hívnak minden jegy és belépő árusító/osztó helyet. Megállás nélküli munka, hatalmas anyagi felelősség. Nem véletlen, hogy nem állt velem szóba senki, sőt elküldtek a fenébe, hogy ők nem érnek rá ilyesmire. Ezért akivel beszélgetek, idén már nem passzkocsizik, de volt egy jó pár év, amikor újságírói munkája mellett bevállalta, hogy egy meleg, büdös konténerben töltsön egy hetet. Most kényelmesen böngészi a programot, ilyen még nem volt, hogy nincs semmi dolga, kizárólag bulizni jött a Szigetre.

Néhány adat a Szigetről A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látta el feladatát, köztük az ambulancián 12 orvos, 45 nővér, 12 fős motoros és 100 fő gyalogos járőr, továbbá ápolók és betegkísérők, valamint 1 rohamkocsi, 3 esetkocsi és 2 kiemelt mentőkocsi. A biztonsági szolgálatot az In-Kal 1500 fővel látta el, köztük 250 fős nyelveket beszélő fiatal tömegirányítási feladatokat végzett. A biztonsági szolgálaton felül 400 fő jegyellenőrzési, forgalomirányítási feladatokat látott el. "Hát azért ide nagyon komoly válogatás volt. Alap, hogy angolul tudni kell, volt teszt is. Ezenkívül intelligencia és problémamegoldó teszteken kellett résztvennünk és csak az, aki megfelelt, jöhetett dolgozni. Sőt azokra a helyekre, ahol a problémás ügyeket intézik - ha tetszik reklamáció - pszichológus, vagy gyógypedagógus végzettségűeket vetek fel. Nyolcórás váltásban dolgoztunk, és baromi nagy volt a stressz, hiszen anyagi felelősségünk volt, nem lehetett tévedni. Én olyan helyen dolgoztam, ahol a sajtójegyeket és passzokat adtuk ki. Hát, azért az újságíróknak nagyon nagy arcuk van. Teljesen jellemző volt, hogy mondjuk a tévéből valamennyire ismert, magát nagyon híresnek gondoló arc odakönyökölt az ablakhoz és mondta, hogy "helló." És várt és nézett. Én is néztem, mondtam, "miben segíthetek?" "Hát én vagyok az XY." " Igen?" "A jegyemért jöttem ." "Megkaphatnám a személyidet?" "Mért nem látod, hogy én vagyok az?!" Ezektől a falnak mentem. Mert tényleg nagyon komoly adminisztrációt kellett vinni, - nem kétfillér egy jegy - szükségem volt valami okmányára, mert dokumentálnom kellett, hogy valóban az vette át a jegyet, akinek a nevére ki lett írva. Hozzávetőleges fizetések Mivel nem sikerült pontos adatokhoz jutnunk, csak a nagyságrendet tudtuk kikalkulálni. Egy pultos, a pultot bérlő vállalkozótól fügően, úgy tízezer forintot keres egy nap, a borravalót általában nem tarthatják meg, fix összegért dolgoznak. Van, ahol a kedvezményes hetijegy árát kérik kaucióként, hogy a munkavállaló ne lépjen le a dolgozói belépő átvétele után. A színpad körüli személyzet (bébiszitter is) bérét úgy lehet kalkulálni, hogy a színpadon fellépő zenekarok összgázsijának körülbelül 10%-át költik a szervezési, lebonyolítási munkaerő kifizetésére. Egy passzkocsiban dolgozó munkavállaló szintén tízezer forint körül keres naponta, és anyagi felelősséggel tartozik a munkavállaló felé. A szemétszedőket elfelejtettük megkérdezni.A másik, ami elég para volt, hogy ott voltak a karszalagok mellettünk a dobozban, legalább nyolc-tízezer darab. Bárki benyúl a rácson, kimarkol egy csomót, vagy mit tudom én, azt a mi pénzünk bánja. Nagy volt a stressz, a hét végére annyira fáradtak voltunk, hogy egy hét volt, míg kipihentük a Szigetet. Most már nem csinálnám, bár ez az első év, hogy nem dolgozom valamit itt, hanem csak szórakozom." Akikre kíváncsiak voltunk még, de nem nyilatkozhattak, a biztonsági őrök és a wc-k takarítói. Összességében minden tisztelet mindenkinek, aki a Szigeten dolgozott és kösz a bulit!

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés