free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hi-tech kütyük fából

Borsa         Címkék: dizájn, fából, hi-tech, kütyük, népszerű 0 hozzászólás

Aki azt hiszi, hogy a fából készült dizájntárgyaknak befellegzett, az rosszul hiszi. A csúcstechnológia és a természetes anyagok kombinációja ugyanis egyre népszerűbb. Még laptop is készülhet fából.

Tűz és víz - csúcstechnika és természetes anyagok. Amikor a bevásárlóközpontok elektronikai boltjait járjuk, mindenütt fekete-fehér esetleg ezüst színre festett műanyagot, csillogó lcd képernyőket, puha gumiborítású távkapcsolókat és kábeleket találunk. Az információs kor nem kedveli a természetes anyagokat - gondolnánk - és ez rendjén is van így. Százezrekbe is kerülhet egy-egy modern házimozi vagy laptop, a készülékeket pedig elsősorban nem a gyártásnál felhasznált anyagok miatt szeretjük. Ebben a műfajban nem a finom csiszolás, művészi faragások, egyedi rajzolatú mintázat, hanem a 3CCD, FullHD, Core 2 Duo és 2GB Ram a kulcsszavak.

Ellentétek vonzásában

Egy új dizájntrend azonban változtat mindezen, összehozva az ellentéteket. Egyre divatosabbak a fából készült, akár egyedi formatervek alapján kivitelezett elektronikai eszközök. Monitorok, egerek, számítógép házak és pendrive-ok is készülhetnek fából. Akármilyen furcsának is tűnik az új trend, a fa-kütyük megjelenése több szempontból is várható volt, mi inkább akkor csodálkoznánk, ha nem volna ilyesmi a piacon. A fából készült hi-tech ugyanis elsősorban igazi különlegesség, exklúzív, szuperigényes, szupersznob divat a leggazdagabb vásárlóknak. Hogy miért? Természetesen azért, mert ellent mond a megszokottnak, valójában nem szabadna léteznie, olyan, mint a kocka formájú dinnye, vagy a rózsaszín plüssel borított amerikai Cadillac. A természetes anyaggal borított, mívesen megmunkált laptop és billentyűzet ugyanakkor vérbeli "zöld" cucc, így nemcsak a milliomos magamutogatók, hanem a környezetbarát filozófiát valló fanatikusok is elgondolkozhatnak egy-egy fakütyü beszerzésén.

Nézegess fából készült kütyüket!

Mp3, pendrive, és amit akartok

Képzeljünk el egy zöld vadászöltönyben parolázó erdőmérnököt, aki a megyei hivatalban tölgyfaborítású számítógéppel demonstrálja éves tervét a helyi politikusoknak. A szürreális kép mellett persze hétköznapibb helyzetekben is jól mutat egy különleges elektronikai eszköz. Egy belvárosi bioboltban például fa monitort és klaviatúrát használnak a kasszánál, ezzel is jelezve az üzlet elkötelezettségét a természetes életforma mellett.

Ezeknek az eszközöknek a gyártása persze sokkal körülményesebb folyamat mint a műanyag préselésénél, így a termékek ára is borsos. Aki azonban ilyesmit vesz magának, nyilván nem foglalkozik ilyen apróságokkal. A GeekAlerts kínálatában kapható, minikamerának álcázott mp3 lejátszó 44 dollárba kerül, *1, a stílusos bőrszíjon lógó, nyakba akasztható fa pendrive *2 pedig 32 dollárért lehet a tiéd. Persze ezeknél jóval bonyolultabb készülékek is készülhetnek fából: a különleges fényképezőgépeket forgalmazó Lomography bécsi boltjában kapható ez a kamera, amivel érdekes fotók készíthetők. *3 Azárat manuálisan, kézzel kell kioldani, majd - megfelelő fényviszonyok esetén egy másodpercen elül becsukni. A fadobozba fúrt mikroszkópikus lyukon beáramló fénnyel készül el a furcsa színekkel és árnyékokkal súlyosbított fénykép.

A legmenőbb

Itthon is vanKedvencünk az szupercuki, mobiltelefonra, vagy diktafonra is csatlakoztatható iDear, egy szépen megmunkált fakocka, amelybe sztereó hangszórókat építettek a gyártók. A kulcstartóra is szerelhető apróság usb csatlakozóval és különféle kábelekkel kerül forgalomba és gyakorlatilag bármit kihangosít, amit rákötünk.

A fából készült elektronika Magyarországon is jelen van. A Woodacus honlapján többféle változatban és típusban találunk kmplett számítógépeket fából "kifaragva". A lapos monitorok, egerek és billentyűzetek mellett dór stílusban épített házakat is árulnak, melyek jobban hasonlítanak egy ókori tulipános ládához, mint technikai berendezések tárolására készült dobozhoz.

A cég vezetője, Kovács Attila érdeklődésünkre elmondta: tévéket, dísztárgyakat, pendriveokat is terveznek, legnagyobb gondjuk pedig abból ered, hogy a magyar vásárlók kissé bizalmatlanok a hazai termékekkel kapcsolatban. Persze akiket komolyan érdekel a dolog, és mívesen faragott lapos monitorra, vagy plazmatévére vágynak, úgyis meggyőzik a kis tételben, vagy egyedileg gyártott fa kütyük. Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár a nemzetközi piacon egyre népszerűbb trend, ennek oka pedig nemcsak a szegényebb gazdaság, vagy a kisebb keresetek. A magyar vásárló akkor hozza meg a döntést, ha a szomszéd/barátok/családban valaki már beruházott az újdonságba, és elégedett a választással. Amerikai dióból, gőzölt bükkből vagy kőrisből készült elektronikai berendezést pedig viszonylag kevesen vásárolnak.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés