free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Parti Szerviz

Borsa         Címkék: drogok, kékpont, parti, segítség, sziget 0 hozzászólás

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ parti szervize nem esküvőket szervez, hanem segíteni próbál a drogokban és táncban megfáradt fiataloknak. A Szigeten megnéztük, mindez hogyan működik.

A Szigettel kapcsolatban évről évre felmerül a kábítószer használat problémája. Vannak, akiknek meggyőződésük, hogy a fesztivál voltaképpen egy nemzetközi drogtanya és vannak szülők, akik azért nem engedik szívesen kamaszaikat a rendezvényre, mert biztosak abban, hogy ha eddig nem volt a gyerek drogos, ott biztosan az lesz. Ez így nyilvánvaló túlzás, de képmutatás azt állítani, hogy a Sziget nem érintett drog ügyben, mert a biztonsági emberek megakadályozzák, hogy illegális kábítószer kerüljön a fesztivál területére. A Sziget is érintett, pont annyira, mint minden szórakozóhely.Ártalomcsökkentés

A legális tudatmódosítók "hivatalosan" vannak jelen, hiszen nem egy színpadot, programot alkoholgyártók támogatnak, az elvárható reklám érdekében. Arra, hogy mennyire számít drogozásnak a mindenki által elfogadott és lojálisan kezelt alkoholizálás, majd még visszatérünk egy kicsit. És természetesen jelen vannak az illegális drogok is, csak azokat nem hirdetik reklámfelületeken a gyártóik. Tehát próbáljuk most meg ezt a témát úgy megközelíteni, hogy vannak droghasználók, drogfüggők, alkalmi drogosok is a Sziget Fesztiválon is, meg persze olyanok is, akik még soha, sehol semmit.

Ilyen körülmények között természetes szolgáltatásnak tűnik - nekünk legalábbis - hogy, ha már vannak kábítószer-fogyasztók a Szigeten, valamilyen módon segítséget is kaphassanak. Nem, vagy nem csak a leszokáshoz, mert azért az egy nagyobb kör, hosszabb megfutni egy hétnél, és persze ott vannak az elsősegélyesek is, de oda már csak akkor kerül valaki, ha tényleg gáz van. Márpedig a droghasználat közben sok olyan probléma jelentkezik, amit, ha időben orvosolnak, akkor a nagyobb baj előzhető meg. Ezt (is) ártalomcsökkentésnek hívják.

A Kék Pont drogkonzultációs központ és ambulancia évek óta működtet saját sátrat a Szigeten, ahol egyrészről tűcserével foglalkoznak az intravénás kábítószer-használók számára - erről egy másik alkalommal lesz majd szó -, másrészről pedig úgynevezett parti szervizt működtetnek a parti drogosok részére.

Este tíz óra tájban érkeztünk a Party Aréna mellé, hogy egy kicsit közelebbről nézhessük meg, hogyan működik egy ártalomcsökkentő pont a Szigeten. A sátortető alatt gyékények, puffok, friss, hideg vizet kínáló automata, kis asztalokon szőlőcukros tálkák, prospektusok. Dávid Ferenccel, aki jelenleg már drogprevencióval foglalkozik a Kék Pontnál, de évekig koordinálta a parti szerviz munkáját, félrehúzódtunk, hogy nyugodtan tudjunk beszélgetni, bár még nem volt igazi forgalom, a Party Arénában a zene már nagyon dübörgött. És Ferenc csak, mondta, mondta.

Parti kultúra A kilencvenes években jelentősen megváltoztak a szórakozási formák, a diszkó helyét átvették az elektronikus zenei bulik, a partik és ezek drogja elsősorban az amfetamin származékok lettek. Ezen nincs mit titkolni, mindenki tudja, hogy ahhoz az életérzéshez, amit egy ilyen parti jelent, hozzátartozik - szinte mindenkinél - a drogok használata. Ezzel pörgetik fel magukat, a zene, tánc élvezetét megsokszorozza a hatásuk. Arról nem is beszélve, hogy ideiglenesen a tűrőképességet is megsokszorozzák ezek a szerek, tehát sokkal tovább lehet ébren maradni, bírni a táncot, kinyújtható az élvezet.


Szükség van rájuk

Ferenc már a beszélgetés elején egyértelművé tette számunkra, hogy miért van szükség arra, hogy az ilyen jellegű bulikon friss vizet, szőlőcukrot, és különböző vitaminokat osszanak a táncolóknak. Az elsődleges ártalmak elkerülése végett - mondta, majd hozzátette: "Mivel ezeknek a szereknek a hatására sokkal nagyobb teljesítményt tud produkálni a test, annak aktuálisan megmozgatva minden tartalékát, rendesen kizsigerelik. Ezért a partizóknak folyamatos folyadék, cukor és vitaminpótlásra van szükségük."

A feltöltődést a Szigeten a Kék Pont sátrába tehették meg a partizók, ahol nyugiba lehettek, ám dohányozni és inni egyetlen egy pihenőnek sem volt megengedett. Bár mi a Szigeten beszélgettünk Dávid Ferenccel, így a fesztivál adta helyzetet elemeztük közösen, szerintünk az itt felbukkanó problémák az összes ilyen jellegű, elektronikus zenei partin adottak. Éppen ezért azt gondoltuk, hogy az önkéntes segítőknek szabad bejárásuk van a különböző szórakozóhelyekre. A beszélgetés alatt azonban kiderült, hogy sajnos nem mindenhol látják őket szívesen.

"Biztos emlékszel még rá - kezdte a megdöbbentő sztorit az önkéntes -, hogy pár éve még az ment, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosai elzárták a vizet a wc-kben, hogy a pultnál nagyobb legyen a fogyasztás. Na most, ez egy órák óta folyamatosan táncoló, izzadó embernek életveszélyes lehet. Jó, mondjuk ez mamár nem jellemző, de még mindig nem látnak minket szívesen. Pedig a szolgáltatásunk ingyenes. Van nálunk víz, cukor, vitaminok, óvszer és minden ahhoz, hogy a legkisebb károsodással ússzák meg a bulit. Azzal, hogy itt vagyunk, biztos, hogy pár utat megtakarítottunk a mentősöknek. Az a baj, hogy itt a Szigeten elismerik a szolgáltatásunk szükségességét, de nagyon sok olyan szórakozóhely van, ahol nem látnak minket szívesen, mert azt gondolják, hogy mi visszük/csaljuk oda a drogosokat. Ez egy nyilvánvaló hülyeség. Az ok okozat nem így néz ki, hanem úgy, hogy ehhez a zenei szcénához viszonylag szorosan kötődik a drogozás, és, ha már van, akkor szükséges tudomást venni róla, és segíteni - mondta Ferenc.

Üzenet a polgármestereknek

A Kék Pont munkatársa azért elmesélte azt is, hogy a III. kerületi polgármester segítségével most már a Hajógyárin működő diszkókban megjelenhetnek a kékpontosok. "Ez egy baromi nagy előrelépés és nagyon jó lenne, ha Bús Balázs polgármester példájára a többi polgármester is segítséget nyújtana nekünk - tette hozzá Ferenc.

1. Parti Szerviz
2. Egykori partiarcokLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés