free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újrapörgetett bakelitek

Borsa         Címkék: bakelit, dizájn, lemez, menő, tárgy 1 hozzászólás

Ma már nem az számít menőnek, ha egy dj bakelitről játszik, hanem az, ha egy dizájner a több mint százéves hangordozóból készít használati tárgyat. Sorozatunk elérkezett a bakelitlemezekhez.

Az újrahasznosított használati tárgyakról szóló sorozatunk harmadik, egyben befejező részéhez érkezett. Kézügyességünket próbára tettük a floppyk és a magnókazetták átalakításán, s a tanulságokat levona, a bakelitlemezeknél már sokkal visszafogottabbak voltunk. A hanglemezek jelen vannak napjaink vizuális kultúrájában, a kerek fekete lyukas piktogramot nem csak szórólapokon, de pólókon és ékszereken is viszontláthatjuk. Az erősen retró életérzést sugárzó korongból készítettek már parti-dekorációt, gyümölcsös tálat, órát, táskát, sőt napszemüveget is. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, a lemez alapanyagából számtalan használati tárgy elkészíthető. Nem véletlen hogy a művészek és a dizájnerek előszeretettel használják, hiszen olcsó, strapabíró és könnyen alakítható. Nekünk pedig nem csak azért tetszenek, mert ezek a tárgyak is az újrahasznosítás jegyében készültek, hanem mert viccesek és egyediek.Újrahasznosított korongokLemezekből sokszor készülnek egyedi művészeti alkotások, a képzőművészek ugyanis a világ minden táján előszeretettel festenek vászon helyett a fekete korongra. Matt Jones, a Lunartik néven ismert graffiti művész alkotásai elképesztően gyönyörűek, az alkotó bevallása szerint egytől egyig telihold idején készültek (kép1). A hanglemezek kifestése a hazai művészek között is nagy divat, egy évvel ezelőtt a Néprajzi Múzeumban állították ki a többi között Bodó Márton és Varga Vince kifestett korongjait, rajtuk kívül még számos hazai művész stencilezik vagy fest hanglemezekre (kép2).

Nézegess újrahasznosított bakelitlemezeket!

A lemezből készült használati tárgyak közül a legnépszerűbbek a táskák. Az interneten többfélét is találtunk, a retikültől kezdve a bevásárlószatyorig szinte mindent lehet kapni. A Momabomba válltáskák az újrahasznosítás műremekei. A táska elülső és a hátulsó része egy-egy nagylemezből, az oldala műanyaggal bevont újságpapírból, a vállpántja pedig kimustrált autógumi belsőből készült (kép3). A Queen Bee táskákat egy-egy kislemez díszíti (kép4), ami egy titkos cipzárnak köszönhetően bármikor kicserélhető mondjuk kazettára, floppyra vagy akár hatalmas cicás képre is. Ugyanitt nagylemezes verzió is kapható, bevásárláshoz ideális, persze csak ha épp zöldteás tisztító kúrát tartasz.Ékszerekre hangolódvaHa floppyból és kazettából készülhet ékszer, akkor bakelitből is. A cica, halálfej és cseresznye alakú egyedi Vling medálokat (kép5) hanglemezekből vágják ki, a barázdák jól láthatóak a alakzatok felületén. Az igazi retróérzést viszont már kevésbé adják vissza. Nekünk jobban tetszenek azok az ékszerek, amelyek kicsit jobban hasonlítanak a hanghordozóra, mint például a Sabrina's Charm minifülbevalói (kép6), vagy a caliroots.com-on megrendelhető méregdrága lemezes arany pecsétgyűrű (kép7).

A pecsétgyűrű kicsit sok, de a többi jöhet...

A legérdekesebbek persze azok a tárgyak, amelyek beolvasztás után nyernek új formát. A Tripton napszemüvegek (kép8) például újrahasznosított lemezekből készülnek. Milaskey Tipton Zakariás és Milaskey Zoltán azért kezdték el beolvasztani apu lemezgyűjteményét, mert a keretekhez szükséges cellulózt nehéz beszerezni. Az újrahasznosított alapanyag jól bevált, a szemüvegek pedig olyan népszerűek lettek, hogy a kereteiket ma már a saját maguk által gyártott hanglemezekből készítik.Bakelitet a konyhábaA fekete korongokból nem csak kiegészítők készülnek, hanem használati tárgyak is. Jeff Davis gyümölcsös tálját a világ számos múzeumában kiállították már (kép9). A Modernartisans-on akár te is megrendelheted, sőt még a korong stílusát is megválaszthatod, mert ugye nem mindegy, hogy jazz-, rock- vagy pop-lemezbe pakolod az almákat. A gyümölcskosáron kívül ugyanitt rendelhetsz snackes-tálat és poháralátétet is.Lemezből használati tárgyat készíteni sokkal könnyebb feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha nem is lehet Bambi-lemezből napszemüveget olvasztani a konyhában, azért például gyümölcsöstálat vagy órát otthon is készíthetsz.Otthoni korongozásA tálhoz csupán egy lemezre, némi olajra és sütőpapírra lesz szükséged. Olajozd be a leporolt meselemez egyik oldalát és a bekent felével lefelé helyezd rá a sütőpapírra. Ezután tedd nagyon forró sütőbe úgy másfél percre. Félidőnél fordítsd meg, hogy egyenletesen puhuljon. Ha letelt az idő, vedd ki a meleg hajlékonylemezt, és gyorsan alakíts ki belőle tálformát. Ha elsőre nem sikerülne, ne add fel, tedd vissza tíz-tizenöt másodpercre, és javítsd ki a hibákat. Ha a lemezt túl forrónak találod, dolgozz sütőkesztyűben.Órát készíteni valamivel egyszerűbb feladat, nem kell hozzá más, mint egy lemez és egy óraszerkezet, amit a legtöbb hobbiboltban olcsón beszerezhetsz. A lemez lyukas, így fúrnod sem kell, egyszerűen illeszd előre a mutatókat, hátulra pedig az órát. Fesd ki, vagy ragassz rá matricákat, hogy egyedibbé varázsold, és hogy végképp ne tudd megnézni rajta, hogy mennyi az idő.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés