free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fertőző Kitchen Budapest

Borsa         Címkék: budapest, internet, kitchen, tárgy, technológia 0 hozzászólás

Az internet és a technológia egyre nagyobb terület rabol offline életünkből, hamarosan azok a tárgyaink is számítógépre kapcsolva működnek majd, amelyekről korábban nem gondoltuk volna. Láttuk a jövőt.

Mindenki szokott a térdén dobolni zenehallgatás közben, arra viszont csak kevesen gondolnak, hogy a nadrágba interaktív szerkezet is építhető azért, hogy a ritmusok akár többféle hangszeren is megszólaljanak. Az egyik magyar kommunikációs multi innovációs médialaborja, a Kitchen Budapest éppen az a hely, ahol a pályázat útján bekerült fiatal kutatók ilyesmiken agyalhatnak. Ráadásul még ösztöndíjat is kapnak érte. Tárgyak, emberek és az internet viszonyát feszegeti az a kiállítás is, amit a labor munkatársai rendeztek a Pimp My Gadget (Turbózd fel a kütyümet) workshop során készült interaktív alkotásokból. A hétköznapi eszközök, használati tárgyak ugyanis mind hálózatra köthetők, átalakíthatók és vezérelhetők akár egy laptopról is, és ehhez még csak mérnöki ismeretek sem kellenek.

Nézegesd mi volt a Pimp My Gadget-en!

Egyedi mérnökképzésAhogy a blogok mindenki számára lehetővé tették, hogy saját újságot, fotógalériát vagy tévét készítsen az interneten, úgy egy új szerkezet - a neve Arduino - botcsinálta mérnököt varázsolhat egy irodalomtörténészből is. Egy egyszerű USB-kábel kell csupán (az egér is ilyennel kapcsolódik a számítógéphez) és máris összeköttetés teremthető mondjuk a villanykapcsoló és a levelezésünk között. Csak rákötjük a kapcsolót a kis szerkezetre egy forrasztópákával, és máris megtörténik a csoda: amikor egy új e-mail érkezik, felkapcsol az íróasztallámpa.Mindez előre vetíti, hogy hamarosan azok a tárgyaink is számítógépre kapcsolva működnek majd, amelyekről korábban nem gondoltuk, hogy megkaphatják az "internetfertőzést". Vezeték nélküli kommunikáció, fény- és mozgásérzékelő szenzorok kerülnek a ruhákba vagy az olyan egszerű, "offline" tárgyakba is, mint egy ébresztőóra. A kiállításon bemutatott ébresztő robot (a videón megnézhető) például amellett, hogy egyre idegesítőbben mozog és kiabál, saját alkatrészeit lövi ki magából, ha nem kelünk fel időben. A lustaság büntetése a pluszmunka, a robotot ugyanis újra össze kell szerelned, hacsak nem az a cél, hogy örökre néma maradjon. Egy másik érdekes találmány az interaktív póló (a videón megnézheted), ahol a viselők egymás kezét fogva tudják megszólaltatni a ruhadarabot. Képzeljük el, mi történik, ha egy ilyen prototípus eléri a tömegpiacot: "szerelmeseknek készült pólók fél-fél világító szívvel. Kézenfogva nemcsak összeáll a kép, hanem a piros ledek is meggyulladnak..."A fényt is fújhatodA médialabor gazdája mindenesetre felkészült arra a lehetőségre, hogy a kreatív fiatalok egyszer valami NAGY ötlettel rukkolnak elő a Kitchen Budapest védőszárnyai alatt. Még a labor tavaszi megnyitóján beszélgettünk Simó Györggyel, a Telekom vezérigazgató-helyettesével, aki azt hangsúlyozta, hogy tudatosan fordítanak erőforrásokat a fiatal tehetségek ötleteinek megvalósítására. Üzleti szándékkal közelítenek az új projektekhez, céljuk azonban nem az, hogy a befektetett tőkét minél hamarabb visszakapják. Sőt: piaci értéken vásárolják meg a Kitchen-ben létrehozott, a számukra érdekes fejlesztéseket.

Itt a video! A Pimp My Gadget nemzetközi együttműködésben készült tárgyait (270 jelentkezőből összesen 20 egyetemista diák érkezett Budapestre a világ számos pontjáról) mi mind érdekesnek találtuk, még jó, hogy nem vagyunk nagybefektetők. Fantáziát látunk például abban a zenélő székben is, amely mozgásra más-más dallamokat játszik. Mit nekünk kormányról vezérelhető autórádió! Elég lenne egy határozott fenékriszálás az ülésen ahhoz, hogy a CD-s rádió a kedvenc számunkra váltson a kocsiban! Aztán itt van a "Fújd a fényt" társasjáték is: öten kell körbeállni a mozgásérzékelőkkel felszerelt robotlámpát, ami arra mozdul, ahonnan a legkevesebb levegőáramlást érzékeli. Parlagfűallergiánkkal mi biztos vesztesnek számítunk ebben a játékban, aki viszont a legnagyobbat tudja fújni teli tüdőből, az a tuti befutó. Akire pedig fénycsóva világít, kiesik.

Nem pihentek, teszteltek

Technomániás élvezetekA furcsa tárgyak tervezését két szakember, Somlai-Fischer Szabolcs, és Massimo Banzi vezették. Somali a Kitchen médialabor programigazgatója, emellett tervező építészként maga is a legújabb technológiák kulturális lehetőségeit kutatja. Munkái számos országban jelen vannak, többször dolgozott csapatban Massimóval, aki a számítógépek és hétköznapi tárgyak összekapcsolásáért felelős Arduino platform egyik feltalálója. Mint érdeklődésünkre elmondta, Amerikában nagy divat a játékok, apró használati tárgyak, eszközök "feltörése" és hálózatba kötése. Toy Hacking-nek nevezik az új őrületet, és főként az internettel és a technikai kütyükkel naponta foglalkozó geekek, illetve a megszállott technomániások játszanak ilyesmit. Beszélő játékbabákat kötnek hálózatba, aztán hangszerként felváltva szólaltatják meg őket és más, hasonló ötletekkel keresik a megunt tárgyak újrahasznosításának lehetőségeit.Az internet és a technológia egyre nagyobb területeket rabol offline életünkből. A kiállítás láttán nem csodálkoznánk azon sem, ha pár év múlva téli zoknink kis képernyőn közölné lábunk hőháztartási adatait szánkózás közben, vagy a kávéscsésze beszólna, ha nem elég forró a reggeli ital. Somlai szerint "ujjvéget rezegtető kommunikátorrá" vált a ma embere hiszen lassan nem lesz más dolgunk, mint különböző gombokat nyomogatni naphosszat. Ha mellette jut időnk sportolni és utazgatni a világban, részünkről mehet a dolog.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés