free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Melegben szívni

Fiáth Titanilla         Címkék: cigi, időzítés, leszokás, nyár, tanács 0 hozzászólás

Ha bennünket is eltalált a riogató gyászkeretes cigidoboz kampány, ha kijelöltük végre az ikszedik hétfőt a leszokásra, érdemes az utolsó "sohatöbbé" előtt néhány szempontot fontolóra vennünk.

Vannak, akik azt mondják, hogy - ha már egyszer rászoktunk - a dohányzásról leszokni nem lehet, maximum egy időre abbahagyni. Az az idő persze lehet egy vagy akár húsz év is, de ha konfliktushelyzet áll elő az életünk bármely szakaszabán, ha más nem is, gondolatban rágyújtunk. Nem tisztünk elemezgetni, hogy igazuk van-e, sőt már mi is találkoztunk olyannal, aki - állítása szerint - egyszercsak gondolt egyet és tizenöt év dohányzás után egyik napról a másikra leszokott. Borsa pszichológusa most inkább egy függőségi próbát és időzítési-útmutatót ad. Vagyis tesztelhetjük, hogy valóban függünk-e napi nikotinadagunktól, és ha igen, mikor érdemes megszabadulnunk, már ha egyáltalán meg akarunk szabadulni kötöttségtől.

Le kéne szokni...

A hőségben többen"Kifogytunk, a 21 milligrammosból már egy doboz sincs" - vázolja a nikotintapasz-készletekre mért nyári csapást a sarki patikus - "Mindenki most akar leszokni, ebben a hőségben nem esik olyan jól a cigi." Ha bennünket is eltalált a bőrünk öregedésével, a korai elhalálozással és bababajokkal riogató, gyászkeretes dobozalji kampány, ha kijelöltük végre az ikszedik hétfőt, amikor szembeszállunk a szenvedélybetegségek legádázabbikával, érdemes az utolsó "sohatöbbé" előtt néhány szempontot fontolóra vennünk.A dohányosok többsége a "csak-a-mozdulatért-gyújtok-rá"-féle kifogással hárítja az addikció vádját. Szó sincs nikotinfüggőségről: egyszerűen a reggeli kávét, az ebéd utáni hasdomborzatot, az imbecillis kollégákat, a szexet és a piálást képtelenség cigi nélkül elviselni. A szorongóbbak azt is beismerik, hogy egy-egy húzósabb szitut nehéz lenne az arcpír dohányfüsttel való eltakarása, égő cigivel kalimpálás, a szemkontaktfelvételt ellehetetlenítő gyufa után kotorászás nélkül túlélni, de a fizikai függőségre csak legyintenek.

Próba-járatA hétköznapi bölcsességgel szemben a pszichiátria rendszeralkotó pápái külön fejezetet szentelnek a nikotinfüggőségnek és -megvonásnak a mentális betegségek lajstromában. Próbáljuk ki: egy napra tegyük félre a vízipipát, Marlborót vagy kapadohányt, figyeljünk! Ha a következő nap elalszunk a taposógépen/a kedvenc koncertünkön, ám éjszaka órákat verünk a bagolymezőnyre, és álmatlanul zaklatjuk a mellettünk pihegőt; ha ok nélkül sírásroham tör ránk, és gyorsan előhúzzuk gyerekkori sérelmeink egyikét, hogy legalább magunknak meg tudjuk indokolni, miért nyüszítünk már vagy hatvan perce, amikor tegnap kezdődött életünk legboldogabb nászútja; ha fél nap alatt elfogy a havi nagybevásárlás során zsákmányolt élelemkészlet, és már magában kanalazzuk a kristálycukrot; ha dühösek, frusztráltak és nyugtalanok vagyunk, nos ez az elvonás maga. Amennyiben továbbra sem győződtünk meg a bajok biokémiai eredetéről, és a rituálé hiányával magyarázzuk az említett tüneteket, szívjunk el egy doboz nikotinmentes bio-gyógycigit. Na ugye?Oké, a fentiek nem mérhetők egy lezárt szobában őrjöngő, hagymázas Trainspotting-hős ópiátmegvonásához, de a szimptómák így is borzasztóak; a neheze egy-másfél hétig húzódhat, a premenstruális zavarokra emlékeztető nyűgösség, ingerlékenység - a "magyaros" jó étvágyról már nem is beszélve! - meg még tovább (attól függően, hogy milyen régóta és mennyi nikotint pumpáltunk a szervezetünkbe). Egyéni különbségek ide vagy oda, a leszokás nem egy laza séta a vörös szőnyegen: kemény, kitartó meló, amely még a tapaszok, rágók és antidepresszívomok mankója mellett is egész embert kíván. Érdemes végiggondolni az időzítést!

Indul a meccs!

Pozitív problémahalmozásLehet, hogy most kerülök rá a tüdőgyógyászok feketelistájára, de úgy gondolom, a dohányzás abbahagyását - éppen a depresszió, a szorongás esetleges jelentkezése, vagy a meglévő problémák felerősödése miatt - nem érdemes arra a két hétre tervezni, amit pihenésre, kikapcsolódásra vagy bulizásra szántunk. A Nagyszínpad előtti Toitoi-okat nem arra tervezték, hogy főműsoridőben odabenn zokogjunk, és a romantikus hétvégét is kár hazavágni azzal, hogy a másik számára roppant idegesítően, követhetetlenül, kétpercenként kiakadunk olyasmin, amin egyébként csak röhögnénk.Tudom, a szakemberek azt ajánlják, hogy nyugodt, problémáktól mentes időszakot válasszunk (van ilyen?), amikor kisebb a visszaesés valószínűsége, s a kudarclistánk sem zsírosodik, de talán az éves pihenő mellett is akad pár lazább hét, amikor bevállalhatjuk, hogy nem vagyunk a topon. Akik ráadásul a dohányzást a szociális hálójuk gazdagabbra szövésére, ismerkedési ürügyként használják, vagy akik az összecsúszó órákat, a mindennapokat strukturálják a cigivel - most elmegyek a postára, előtte rágyújtok, most vasalok, rágyújtok és a többi -, szintén macerásnak találhatják, hogy pont a barátkozási főszezonban, vagy az igazán szétfolyó nyáridőben áldozzák fel kedvenc segédeszközüket.Sosem jön jól egy feszült/depressziós hét, ugyanakkor egy igazán laza, amikor mindent a szánk íze szerint rendezünk el, annál inkább! Ahogy a fogamzásgátlókkal lehet tengerparti utazások előtt cselezni, úgy a nikotinhiány-vállalással is alkudozhatunk: toljuk arrébb a nehéz napokat! Nyaraljunk, töltődjünk fel, gyűjtsünk erőt a nagy meccs előtt! Aztán hajrá!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés