free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vega kaják nyárson

Nemisbéka         Címkék: í-zi, nyári, receptek, sütögetnivaló, vegetáriánus 0 hozzászólás

A nyári sütögető szezon és az éttermek gyenge húsnélküli felhozatala nem igazán kedvez a vegetáriánusoknak. Hogy a kerti partikon se kelljen a salátával kínlódniuk, Nemisbéka nekik főzött.

Barbecue szezon van, illatoznak sokfelől a gusztusos rablóhúsok, grillek, roston sül a sok finomság. A nyárson sültek vitathatatlanul húsok által uralt ételek; cuppog a kolbász, pirul a bárány, csöpög a szalonna. De mi legyen vegetáriánus barátainkkal? Jó, a paradicsom, paprika, hagyma nekik is megfelel, de kissé talán unalmas. Szegények általában nincsenek elkényeztetve étteremben sem, ha a rántott sajt, rántott gomba, saláta Bermuda-háromszögön túl szeretnének jót enni, pedig a nyár aztán igazán az ő terepük a sok friss zöldséggel. Bár én nem tartozom közéjük, gyakran eszünk vegetáriánus ételeket, mert a melegben néha sokkal jobban esnek, mint a húsos, nehezebb kaják. Szerencsére ma már rengeteg szakácskönyv ad jobbnál jobb tippeket és recepteket a vegetáriánusoknak, a világ minden tájáról. Ezúttal Rose Elliotnál kerestem nyári nyársas ételt, aki hatvan könyvével, 30 éves főzőmúltjával a leghíresebb brit vega szakácsnő, akit a királynő a Brit Birodalmi Rend tagságával tüntetett ki munkásságáért. Könnyű és könnyen elkészíthető, modern, változatos életeket alkot, nem véletlenül titulálták a Vegetáriánus Főzés Királynőjének. Kelt tésztagolyós, olivás, kecskesajtos nyársak

Hozzávalók8 szem zöld olívabogyó 3 dkg keményebb fajta, érett kecskesajt A tésztához13 dkg liszt 1 kávéskanál szárított élesztő 1 kávéskanál só 1 evőkanál olívaolaj, plusz egy kevés a kenéshez 1 dl meleg víz A citromos vajhoz3 dkg vaj fél citrom leve és reszelt héja

A fanyársakat vízbe áztatom, hogy sütéskor ne égjenek meg. A tészta hozzávalóit jó alaposan összegyúrom, könnyű, ruganyos masszát kapok. Kíváncsiságból a nemrég beszerzett hawaii fekete sóból szórtam hozzá, amitől fekete márványos erezetű lett a tészta, de természetesen a sima konyhasó is tökéletes hozzá. A tésztát kelesztő tálban vagy konyharuhával letakart tálban duplájára kelesztem, majd ismét alaposan összegyúrom és 12 diónyi nagyságú golyót formázok belőle. A nyársakra egy tésztagolyó kerül, majd egy kocka kecskesajt, egy olívabogyó, ismét tésztagolyó, olívabogyó, kecskesajt, végül megint tésztagolyó, összesen négy nyárs lesz.

A fekete sótól néznek így ki...

Sütőpapírral fedett tepsibe kerülnek, olívaolajjal megkenem őket és fóliával lefedve még hagyom 30 percig állni. A grillt előmelegítem 200 fokra, de rácsos serpenyőben vagy grillrácson is el lehet őket készíteni, 7 percig sütöm egyik oldalát, majd megfordítva szintén 7 percig a másikat is (amíg egy kis pírt nem kapnak a tésztagolyók). Amíg megsülnek, összedobom a citromos vajat, amivel evés közben a sült tésztát lehet kenegetni: a puha vajat és a citromhéjat, valamint levet alaposan összekeverem. (Erősen zárójelben húsevőknek: ha valaki nagyon nem bírja a napi betevő husija nélkül, süssön ki hozzá natúr pulykamell szeleteket.) Kétszemélyes adag.

[PAGEBREAK]

Gyümölcsnyársak fehér csokis mártogatóssal

Hozzávalókkülönböző gyümölcsök 5 dkg fehér csoki 0,75 dl tejszín

Nagyon egyszerű, de gazdag desszert: a gyümölcsöket - amelyek között mindenképpen legyen legalább egy savanyúbb (én szőlőt, nektarint és áfonyát választottam), mert a mártogatós meglehetősen édes - tűzködjük koktélpálcikákra, kettőt-hármat egyre. Nagy nyársakat a mártogatás miatt nem érdemes használni, ha nincs koktélpálcika, akkor inkább a fogpiszkáló a nyerő választás.

Középen a csoki

A vízgőz felett olvasszuk fel a fehér csokit, majd fokozatosan keverjük hozzá a tejszínt és hagyjuk kihűlni, és tunkoljuk bele a mininyársakat. Kétszemélyes adag. Rose Elliot: Veggie chic c. könyvét vettem kézbe.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés