free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nő vagyok és kor-exiás

Borsa         Címkék: ifjúság, kor-exiás, megszállott, miértek, 0 hozzászólás

Az ifjúság megszállottjai vagyunk. Nem merünk a korunknak megfelelően kinézni, és a problémázást már harmincévesen elkezdjük. A miértekről mesél egy brit és egy magyar nő. Negyvenen túl.

Nem újdonság azt állítani, hogy a nők manapság egyre drasztikusabb megoldásokat választanak fiatalságuk megőrzésének érdekében. A Guardian, angol napilap oldalán Liz Walker, a House Of Beauty tulajdonosa mesél arról, hogy személyesen hogyan éli meg az öregedést, és hogyan próbálja meg felvenni a harcot az idő múlásával. Az ő látószögén keresztül az is kiderül, hogy az angol nők hogyan viszonyulnak az öregedéshez - szerinte a ránctalanító szérumok vagy az arcmasszázsok helyett már az angol munkásosztályba tartozó nők is egyre inkább a botoxra spórolnak. Ebből kiindulva mi arra voltunk kíváncsiak, hogy egy hasonló korú, Magyarországon élő nő hogyan látja a cikkben tárgyalt jelenséget, hogyan próbálja meg feldolgozni a tényt, amely a világ összes emberét érinti, az öregséget. Klári 49 éves, Budapesten él. Házas, két felnőtt lány és egy kamasz fiú édesanyja. Liz Walker 46 éves, a House of Beauty tulajdonosa. Gondolataikat az idő múlásáról két részben közöljük. Első rész.

Görcsös törekvés?

Elviselhetetlen gondolatok

"Ha meg akarod sérteni az átlagos brit nőt, ne a súlyát találgasd, inkább a korát - ad "tanácsot" a brit szépségbolt-tulajdonos a Guardian cikkében, majd így folytatja: "Bár talán a sértés nem is a megfelelő szó. Nos, hurrá. Nem én vagyok az egyetlen kor-exiás. Nem én vagyok az egyetlen, aki nem tudja elviselni a gondolatot, hogy maholnap ötven éves lesz. Nem én hiszem azt egyedül, hogy a középkorúság csak akkor ér el, ha olyan igénytelen vagy, hogy hagyod. A fiatalság és a soványság megszállottjai vagyunk, jobban, mint valaha. És nem a levegőbe beszélek, azok után, hogy a kulisszák mögül néztem végig a Londoni Divathetet."Klári szerint értelmetlen dolog, ha negyven-ötvenéves nők húsz-harminc évvel fiatalabbakkal akarnak versenyezni. "Bizonyos területeken a fiatalabb, bizonyos terülteken pedig az idősebb korosztály van helyzeti előnyben. Tehát például nekem nyilvánvalóan nem olyan sima a bőröm, mint egy húsz éves kislányé, viszont van jó pár év élettapasztalati többletem." Majd hozzáteszi, hogy abban persze nem lát kivetnivalót, ha egy nő minél tovább, minél jobb állapotban szeretné megőrizni magát, csak az nem mindegy, hogy miért és miképpen törekszik erre. "A görcsösség az, ami igazából szánalmassá tudja tenni ezeket a törekvéseket..."

Európa öregszik! Magyarországon 2050-re minden negyedik ember 65 éven felüli lesz. A demográfiai öregedés folyamata egész Európára jellemző, bár az unió tagállamai közül Hollandiában, Írországban, Dániában és Luxemburgban alacsonyabb az idősek aránya a teljes lakossághoz viszonyítva, mint Magyarországon. Az újonnan csatlakozott országok közül pedig Magyarországon a legmagasabb a száz gyermekkorúra jutó idősek aránya. Jelentős a különbség az egészségi állapot tekintetében is: a magyar idősek sokkal rosszabb állapotban élik meg életük utolsó szakaszát, mint európai uniós kortársaik.
Nézni is rossz...

A bőség zavara

A Guardian cikkéből kiderül, hogy egy angol középosztálybeli nőnek milyen lehetőségei vannak a fürdőszobán kívüli szépségápolásra, fiatalodásra és bármennyire is azt gondoljuk itthonról, hogy Nagy-Britanniában több mód van a fiatalság illúziójának megtartására, Magyarország egyáltalán nincs lemaradva az ilyen jellegű szolgáltatások tekintetében. "Bejelentkeztem egy Titan nevezetű lézeres kezelésre - meséli Liz -, aminek a lényege, hogy infravörös sugarakat juttatnak a bőrszövetbe, ami összehúzza azt, akár a szárító a gyapjúpulóvert. Arra számítok, hogy ez, meg a szénhidrátmentes táplálkozás és a sok Bikram jóga után majd bátran viselhetek bikinit. De akkor is, még mindig ott van a ráncok problematikája. Múltkor nézegettem egy útlevélképet, ami a második gyermekem születése után készült és rádöbbentem, hogy a mostani arcrom, már nem ugyanaz az arc, mint amit azon az évekkel ezelőtti fotón látok. Voltam egy Visia nevű géppel végzett bőr-analízisen és ott kiderült számomra, hogy nincs az a szérum a világon, amivel visszaforgathatnám az idő kerekét. A magam korabeli brit nők hetven százaléka rendelkezik fiatalosabb bőrrel, mint én. Amit tehetek, az az, hogy alávetem magam egy IPL nevű lézeres kezelésnek, ami olyan érzés, mintha egy forró, durva radírgumival csiszolnák végig az egész arcbőrödet, hogy ennek következtében a sejtes szöveteid új kollagént kezdjenek termelni. Nos, életemben egyszer voltam botox-kezelésen és utána inkább öregebbnek néztem ki, mint fiatalabbnak, de ha ez nem így lett volna, lehet, hogy inkább azt csináltatnám meg újból.

A hatásos ránctalanító története A BBC egyik dokumentumfilme a 25 milliárd fontos forgalmat bonyolító öregedésgátló-ipart vizsgálta. Ebben arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy igen, létezik olyan ránctalanító, amely valóban segít abban, hogy a ráncok eltűnjenek. Ráadásul ebből a termékből a 30 ml-es kiszerelés mindössze 16.75 fontba kerül. A műsort 2007 március 27-én adta le a televízió. Huszonnégy órán belül a No7 Protect and Preserve eladásai az egekbe szöktek és a gyártó cég internetes áruházát is több ezren rohamozták meg. Az E-Bay-en pedig egy-egy üveg a "csodaszerből" immár 100 font körüli áron cserélt gazdát.

Klári sem kivétel, mint ahogyan egyikünk sem. "Persze, a nő, függetlenül attól, hogy hány éves, tetszeni akar. És ez alól én sem vagyok kivétel" - jegyzi meg, majd bevallja, hogy az elmúlt években többször előfordult már vele is, hogy plasztikai beavatkozásokkal kapcsolatos weboldalakat nézegetett az interneten. "Nem állítom, hogy elméletben nem fordult meg a fejemben, hogy egy-két kisebb beavatkozást elvégeztessek magamon. De azt hiszem hogy ezeket az elképzeléseket valószínűleg sosem fogom átültetni a gyakorlatba. Talán gyávaságból." Persze ettől még ő is próbál tenni az öregedés ellen. "Nos, be kell vallanom hogy egyfajta krém-függőségben szenvedek. Sokkal több arckrém és testápoló sorakozik a fürdőszobában, mint amennyi elegendő lenne. Ez mondjuk már elég régóta így van. Ami változott, az legfeljebb az, hogy most már több tégelyen és tubuson olvashatók a ránctalanító, öregedésgátló és hasonló feliratok. Még akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy legtöbbjük igazából hatástalan. Mégis, valahogy megnyugtat maga a rítus, ahogy használom ezeket."

[PAGEBREAK]

Liz szerint valami nagyon rossz és primitív dolog folyik itt. "Nincs az jól, hogy diplomás, művelt, érett, negyvenes nők a tizenhét éves mostohafiuk barátnőjével akarják felvenni a versenyt külső szempontjából. Pedig mi, középkorúak vagyunk többségben, nálunk van a gazdasági hatalom is. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján a brit lakosságnak majdnem a fele több ötven évesnél és 2031-re a a lakosság több, mint negyede túl lesz a nyugdíjkorhatáron. Ugyan ki akar egy lenni azok közül, az ujjatlan pólóban futkározó, szánalmas ötven-hatvan éves nők közül, akik elhiszik magukról, hogy attól, hogy a korukhoz képest jól néznek ki, felvehetnek bármit?!"

Hazai adatok2006. januári adat szerint a magyar lakosság közel 36%-a volt ötven éves, vagy annál több. Ötven év múlva a népesség negyede 65 év feletti lesz.Szakértők szerint a következő évtizedek legnagyobb demográfiai problémája az elöregedés soha nem tapasztalt mértékű felgyorsulása lesz. Az évtizedek óta tartó alacsony születésszám, valamint a születéskor várható élettartam növekedése és az öregkorban javuló életesélyek miatt a társadalmon belül évről évre nő az idősek, azaz a 65 éven felüliek részaránya.Magyarországon az öregedési index - ami a 65 évnél idősebbek részarányát a 0-14 évesekével hasonlítja össze - fél évszázad alatt 30 százalékról 100 százalékra nőtt, azaz 2004-ben ugyanannyi 14 éven aluli élt Magyarországon, mint 65 évnél idősebb. A magyar népesség eloszlását ábrázoló korfa szakértők szerint az egyik legszabálytalanabb Európában.  

Klári a fenti jelenség egyre gyakoribb előfordulásának okát abban látja - hazánkra is jellemző -, hogy az idősebb férfiak huszonéves lánykákra cserélik feleségeiket, a magukra adó negyvenes-ötvenes nők pedig vonzóvá váltak a fiatalabb férfiak szemében. "Azt látom magam körül, hogy ez a jelenség kifejezetten erős motiváció a középkorú nőknek. Vagy azért, mert meg akarják tartani a férjeiket, vagy azért, mert szeretnének találni maguknak egy jóval fiatalabb férfit."

... mint a lánya...

ÖnkritikaKlári szerint az öltözködés amúgy is sarkalatos kérdés a saját generációjába tartozó nők körében. "Régebben a nők jellemzően a koruknak megfelelően öltözködtek. Hiszen ez volt a természetes. Manapság viszont alig van különbség a fiatalabb és idősebb korosztály öltözködési szokásaiban." Klári belátta, hogy ő maga is gyakran hord hasonló ruhákat, mint a huszonéves lányai. "Sokkal praktikusabb, mintha teszem azt folyton kiskosztümben járnék. Már csak a munkám miatt is. Ugyanakkor persze igyekszem ésszel és önkritikával hozzáállni a dologhoz. Az engem is elborzaszt, mikor meglátok egy nem éppen hamvas korombeli nőt olyan ruhában, amit legfeljebb a tinédzser tanítványaimnak áll jól."

John Berger filozófus és kritikus szerint a férfiak cselekszenek, a nők pedig megjelennek és ameddig ember él a földön, ez mindig így marad. A különbség annyi a mostani és a tíz-tizenöt évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hogy akkoriban megengedett volt, hogy az anyák úgy nézzenek ki, mint az anyák. Akkoriban az ifjúság kultusza nem jelentett még ilyen erős szorítást az életükben és legalább azt tudták, hogy mire nem kell törekednünk. Manapság a lányok, az anyák és a nagymamák ugyanazokban a boltokban vásárolnak és szinte nincs olyan magazin, ahol ne olvashatnánk olyan nagyiról, aki vagina-fiatalítást csináltatott. De vajon, miért veszünk részt olyan csatában, ahol nagyon jól tudjuk, hogy nem forunk nyerni? Folyt.köv.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés