free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Életben maradt butikok

Borsa         Címkék: belváros, butik, multik, teszt, túlélők 1 hozzászólás

Mostanában egyre többször jutnak eszünkbe a 80-as évek butikjai, ezért feltérképeztük, ma mit nyújtanak a pöffeszkedő, hájas multik mellett talpon maradni próbáló, derék kamikazék a Belvárosban.

A '80-as években és a '90-esek hajnalán óriási presztízs volt butikot nyitni, ott vásárolni nemkülönben - hiszen ahhoz már minimum nyugati automobil, videó, Commodore64 dukált. Az állami áruházláncok már-már uniformizált hölgyvásárlói leginkább a divatos és a modern jelzőket társították a kisebb üzletek "formabontó" árukészletéhez, s ezt szorosan követték az ehhez illő identitásbeli megfelelések is. Maszekolni, külföldi cuccokat hordani - melyeket végre nem a Nyugatra szakadt rokonok, tantik, disszidált szomszédok küldenek postán, pecsételt dobozban - igazán felemelő, "haladó" dolog volt. Végre kikísérletezhetővé vált a saját stílus, kifejezhetővé a zenei ízlés és hovatartozás olló, hipósüveg és a szomszéd varrónő csesztetése nélkül is.

Butikáru

Hova is...?Most azonban, hogy már a Skálát is elsirattuk, talán érdemes körbetekinteni, mit nyújtanak a pöffeszkedő, hájas multik mellett talpon maradni próbáló, derék kamikazék, a Belváros szegleteiben megbúvó, noname boltocskák. Jóbarátnémmal az oldalamon már a reggeli, bemelegítő káffénál elbizonytalanodunk: mi számít egyáltalán ma butiknak? Nem untatnám most a kedves olvasót a definíciós kísérletek és agyafúrt szempontrendszerek sorolásával (még az Értelmező Kéziszótárt is felütöttük), mi olyat kerestünk, ami: 1. nem plázában/centerben fészkel, 2. kis alapterületű, többnyire zsúfolásig áruval, 3. inkább márkajelzés nélküli vagy ismeretlen és 4. nem használtruha-kereskedések, piaci ócskások vagy az "underground" színtér jelesei.Iménti paramétereket megcélozva az volt a prekoncepciók, hogy az életben maradáshoz árban, minőségben vagy eredetiségben bizony többet, jobbat kell nyújtaniuk mint a kíméletlen versenytársaknak, különben hogyan, mire föl. És itt le is lőném a poént: az általunk szemrevételezett egységek nem teljesítenek színjelesre, sőt innen nézve úgy tűnik, ezekből a butikokból ruházkodni inkább életforma vagy globalizációellenes, makacs tiltakozás lehet - esetleg a felfedezés öröme, talán a nosztalgia. Mi más.BARACK (kép1)A Kálvin tér és a Szabó Ervin Könyvtár közti feszült sétát megédesítő üzletsor egyike. Az eladóhölgyekről kering néhány legenda: hogy extra jófejek, bevesznek, méretre igazítanak, nem lódítanak óriásit, ha az ember nagyon melléfog. Így igaz. A portékák nem olcsók, és a sok színjátszós taft, a virágocskák és a színáradat sem állnak közel a szívünkhöz, ahogy a kabátkák, rokolyák sem, de két, egyszerűbb nacit és egy táskát kiszúrunk, azok jöhetnének, bármikor. A csajok meg úgyis viszik a hátukon az egészet. Egy maguk fajta kis butik esetében talán a legtöbb, ha atmoszférateremtésből jelesre vizsgáznak. Megvolt.

Nézegess butikokat!

CARISMA (kép2)A Dohány utcai zsinagógával szembekacsintó butik a legnagyobb meglepetés. Bár árban kissé magasabbra pozicionálja készletét a tisztelt tulajdonos a fazonok, anyagok meg az egész hóbelevanc tekintetében a kelleténél, mégis: az egyetlen hely, ahol a tervezők a virágmintán túl mást is mertek álmodni egy ruhára, ahol a színek összhangja nem az óvodáskori farsangokat idézi, ahol a fantázia nem a bénasággal és a gagyival jár kézen fogva és a többi. Olyannyira, hogy hosszas próbálgatásba is kezdünk, kockás trikók, ruhák, nyakban kötős, színes csíkos felsőrészek sorakoznak a próbafülke polcain, és bár üres kézzel távozunk, némileg megsértve a végtelenül kedves eladóhölgyet, nem veszett el egészen az ellenállókkal, a kicsikkel, a bátrakkal szembeni hitünk.GOSZLETH (kép3)A városközpont egyik legforgalmasabb kereszteződésében, az Astoria sarkán évek óta cövekelő butik következik. Már a kirakati mustra is elég volt ahhoz, hogy vészjósló pillantásokat váltsunk (vadabb felhozatalt őrzött a memória), beljebb merészkedve pedig az eladó - meglett férfiember - magabiztosságát: "tessék, minden dögös és olcsó", udvarias és kíváncsi "köszönjük"-kel jutalmazzuk, aztán fenntartásaink két percen belül beigazolódni is látszanak. A divatjamúlt tubarózsák és színorgia mellett nemhogy fodrok, de flitterek, tollboadíszítés kápráztat el, kedvencünk a feszülős, színjátszós mackónadrág/szabadidőalsó "alkalmi" kiadása. Bölcsen-elnézőn így okoskodunk: rendben, ez itt az eggyel-kettővel előttünk járó, a '80-as évekbe révedő nemzedék törzshelye lehet, számunkra viszont a legjobb esetben is maximum csak jelmezkölcsönzőként funkcionálhat. És azért ez se semmi. Bár, és ettől nem vonatkoztathatunk el, árban szerénységnek, alázatnak nyoma sincs: ingek, blúzocskák négy- és hatezer forint között, a "komolyabb" darabok, úgymond egyberuhák, nyári lengék akár tizenöt fölött. Hm.

PARIS boutique (kép4)Rendben, ez csalásnak számít, mert ismert is és sok is van belőle, hogy a márkahierarchia hányadik fokán áll, azt nem reszkírozzuk meg kitalálni, de hát ott a névben a butik, legyen pipa ide is - befelé. Az Andrássy úti üzlet nem túl méretes, és tisztességes mennyiségben sorakoznak benne még a nyárvégi akció árvái. Az őszi kollekciót első blikkre a barna dominálja (bár fekete és fehér is akad szép számmal), s ha a helyiségnek csak erre a szeletkéjére fókuszálunk, hála Istennek már nem a debreceni virágkarneválon vagy a jeles woodstocki rendezvényen érezzük magunkat.Semmi mélység és magasság: egyszerű fazonok, diszkrét vonalvezetés, semmi flanc vagy rafinéria. Én bírom az ilyet, de kilépve az üzletből társammal majdhogy' ölre megyünk: szerinte gyenge a minőség (sem a színek, sem az anyagok dicső eredetije nem éri meg az ötödik mosást se - szakad, nyúlik, fakul), ócskaság az egész. Saját tapasztalatom: az ott vételezett pulóver, kardigán és egy darab póló példásan helytállnak, a hétköznapok hűséges segítői, olcsón. Hát, ki-ki maga döntőbíráskodjék...(Bár, ha meg szeretnénk mondani az őszintét - előrejelzés/jóslásképpen -, Johnny Rottennel búcsúznánk: "No future". Sajnáljuk.)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés