free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ítélet helyett

Fiáth Titanilla         Címkék: ítélet, kérdések, nézőpontváltás, sziget, vizit 0 hozzászólás

Schobert-Rubinték előítéleteiket nyíltan vállalva abba botlottak a Szigeten, amit prekoncepcióktól sötétlő szemüvegük mutatni engedett. Ítélkezés helyett, nézőpontváltás és kérdések a vizit kapcsán.

A narancsbőr és a hitlerszalonna hazai ellenpólusai, a fitnesz Nárcisz és Pszichéje, vagyis Schobert-Rubinték elindultak vala a Szigetre. Előítéleteiket nyíltan vállalva természetesen nem is botolhattak másba, mint amit a prekoncepcióktól sötétlő szemüvegük mutatni engedett: retkes-gombás körmű, temperázott tarajú, alkoholban forgó szemű, serdületlen punkokba. A magassarkúban abszolvált fesztiváltriptől és az azt követő, esetlen celebmagyarázkodástól függetlenül akad pár érdekes kérdés, amit a vizit kapcsán felvethetünk.

Sziget-fürdő

Elhibázott egyenlőségjelNoha senki sem kiáltott ombudsmanért a Rékából kikívánkozott coming-out - "Előítéletes vagyok!" - hallatán, a Sziget-lakókkal kapcsolatos sztereotípiák jó ürügyként szolgálhatnak arra, hogy közelebbről szemügyre vegyük az előítéletesség mibenlétét. Norbiék nem abban tévedtek, hogy a Szigeten sok a piszkos ruházatú szórakozni vágyó - gondolom, a vadvízi evezésért és a hegymászásért lelkesedő wellness-fanok sem frissen vasalt Chanel-kosztümökben virítanak az élménytúrán. A probléma veleje abban áll, hogy sportgurujainak egyenlőségjelet tettek a feslett öltözet és a feslett erkölcsök közé. Azaz a nem makulátlan megjelenés, az ifjúsági szubkultúrák tárgyi jelölői - a Martens-bakancstól az ezüstflitteres partitopánig -, a szórakozásnak a Fásy mulatóban látottaktól eltérő formái bizonyos személyiségbeli torzulásokkal/hiányosságokkal váltak egyenértékűvé. (Magyarán, aki a Szigetre jár szórakozni, hamarosan garantáltan börtönbe/elmegyógyintézetbe kerül).Reformkaja-cézárjaink tehát nem abban tévednek, hogy felismerik az összefüggést: aki mocskosan szórakozik, annak bizony a lelke is setét (nyilván akad ilyen is a több százezer rajongó között). Előítéletességük sokkal inkább abban áll, hogy eltúlozzák ezt az együttjárást. Úgy vélik, minden Sziget-látogató (a körülmények, az időjárás, a sár és a többi miatt valóban nem tiszta ruházatú emberek) erkölcsi torzszülött is egyben. Ezzel párhuzamosan pedig sejtetik, hogy a nem Sziget-látogató, ápolt ujjú, tomikristály-szagú személyek bátran létesíthetnek felcseperedő leánygyermekükkel szexuális kapcsolatot: abban semmilyen etikai mérlegelés pecsétet nem találhat.

Nem fitneszezni mennek

Általános skatulyákNos, az előítéletesség - legyen az akár nőkkel, amerikaiakkal, romákkal, vakokkal, kigyúrt, kopaszra borotvált férfiakkal szembeni - bizonyos tulajdonságok együttjárásáról alkotott hibás becsléseink következménye. Úgy gondolom például, hogy a nők alapvetően kedvesek és háziasak. Az összes olyan eseményt, amely alátámasztja ezt az összefüggést (hogy valaki egyszerre nő és főzőzseni), elraktározom a memóriámban, az ennek ellentmondó eseményekkel pedig nem foglalkozom (nem veszem észre, hogy vannak csajok, akik egy zsebkendőt sem képesek kivasalni, vagy azt mondom a nem éppen tündi-bündi főnöknőmre, hogy "antinő"). Norbiék tehát, annak érdekében, hogy ne kelljen bonyolultabb gondolkodásmódra váltaniuk, egyszerűen figyelmen kívül hagyták a Jazz Színpad-ot, a Színházsátrat, a képzőművészeti kiállításokat vagy éppen a punkzene európai kultúrtörténetre kifejtett jótékony hatását csak azért, hogy továbbra is nyugodt lelkiismerettel taplózhassák le a fesztivál közönségét.Észrevehetjük az ördögi kör szövevényét: ha valaki előítéletes egy másik csoporttal szemben, azon a csoporttagokkal való személyes találkozás sem segít feltétlenül: a figyelem éppen azokat a dolgokat szűri ki, amik tovább erősítik a sztereotípiát. A buszon természetesen a hangoskodó roma csoportra kapjuk fel a fejünket - a cigány származású színészeket, kormányszóvivőt, évfolyamtársakat pedig figyelembe sem vesszük, amikor a romákról mondunk általában véleményt. Ha úgy véljük, a kövér nők kivétel nélkül jókedélyűek és mosolygósak, igyekszünk elfelejteni a túlsúlya miatt (is) depressziós hangulatú kolléganőnket, vagy a gyakran ideges nagyanyánkat. És szívet a kézre: hányan számítottunk másra Norbitól és Rékától? Vajon nem azért hajtották ki az egészséges életmód nagyfőnökeit a Szigetre, hogy megkapjuk tőlük azt, amire egyébként is számítottunk?

Más nézőpontból

NézőpontváltásMegszabadulhatunk-e valaha az előítéleteinktől, avagy fog-e valaha a Schobert-házaspár a Nagyszínpad előtti sárban önfeledten dagonyázni (erkölcsi kiválóságukat megőrizvén, természetesen)? Ahogy a meggyökeresedett szokásainktól sem fél napig tart megszabadulni - gondoljunk egy kínkeserves káposztaleves-kúrára vagy a nikotinelvonóra -, úgy a gondolkodásmódunk áthangolása is időt vesz igénybe. Fontos, hogy Rubint Rékához hasonlóan tisztában legyünk a gondolkodásunk árnyoldalaival, azaz, a lehetséges támadáspontokkal. Ha a férfiakat érzéketlen tahóknak tartjuk, iratkozzunk be a szomszédos salsa-klubba; ha a szingli csajokról rikácsoló aggszüzek ugranak be, nézzük meg még egyszer a Bridget Jones-ot; ha a kisgyerekeket elviselhetetlen bőgőmasinákként aposztrofáljuk, sétáljunk egyet a Tescón kívül, mondjuk az állatkertben is. A lényeg, hogy tudatosan fordítsunk figyelmet azokra az információkra, amelyek szöges ellentétben állnak a jól bevált sémáinkkal, és próbáljuk azokat a fizikaleckéknél alaposabban bevésni az emlékezetünkbe. Idővel csökkenni fog a szemünk előtti, láthatatlan lencsék torzítása, és a világ visszanyeri a színeit. Free your mind! Érdemes!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés