free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jönnek a szarvasok!

Borsa         Címkék: ciki, dizájner, szarvas, tárgy, trófea 0 hozzászólás

Már régen ciki trófeákkal diszíteni a szobát. A vadászat jelképe most mégis megihlette a dizájnereket, így simán előfordulhat, hogy a jövőben a falakról egy áltrófea szintetikus szemei figyelnek majd minket.

Bár bizonyos körökben a mai napig divat az erdei vadászat, az új évezredben egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem, a veszélyeztetett állatfajok megőrzése és az élővilág tisztelete. Ahogy a fosszilis gazdaság, a benzinfaló terepjárók és környezetszennyező üzemek kora is lassan lejár Amerikában és Nyugat-Európában, úgy változik hozzáállásunk a természet értékeihez is. Ma már sokkal trendibb a "green" felfogás, a szélenergia és napelemek használata, a természettel kialakított harmonikus együttélés gondolata, mint az állat- és növényvilág mértéktelen kihasználása, a bérvadásztatás és a sportszerűen űzött állatgyilkolás. Nem véletlen, hogy Angliában évekkel ezelőtt betiltották a hagyományos rókavadászatokat, a világ más fejlett országaiban pedig egyre nagyobb figyelmet fordítanak környezeti értékeink megőrzésére a szakemberek.

Mint az állatkertben

Kérdéses férfiasságItthon sajnos még mindig férfias sportnak tekintik a vadászatot jómódú társaságokban. Fogalmunk sincs, mitől férfias egy vadászlesen gubbasztani, és a pár méterrel arrébb elhelyezett etetőhöz érkező, éhes nagyvadakat lőni golyós puskával. Pletykalapok hasábjain olvassuk, melyik magyar híresség hová jár pálinkázni és puskával hadonászni, miközben fel sem merül bennük, hogy nemcsak az élővilágot pusztítják feleslegesen, hanem szerencsésebb társadalmakban egyenesen kinéznék őket kultúrált körökből az effajta viselkedésért.A dizájnkultúra válasza mindenesetre már megvan a trófeagyűjtő, vadászlakban mulatozó, szánalmasan múlt századi kultúrára. A modern agancsok szintetikus anyagokból készülnek és a legelképesztőbb színekben kerülnek forgalomba. Szerkesztőségi véleményünk, hogy soha, semmilyen körülmények között sem díszítenénk a lakásunkat, vagy irodánkat efféle tárgyakkal, ettől azonban még létező és egyre népszerűbb divatirányzat a műszarvas trófea. Úgy tűnik, az új évezred kortárs formatervezői elsőként saját gyerekkori élményeiket dolgozzák fel. Ahogy a bakelitlemezek, az analóg kazetták és a floppyk is új funkciót kaptak a digitális korban, a vadászkastélyok és vidéki kúriák díszei is látványos metamorfózison mentek keresztül.Szarvasok háborújaA jelenség persze nemcsak a divatjamúlt és kegyetlen szórakozásra, a koponyák preparálásának barbár hagyományára reagál. A szarvas az új, környezetbarát felfogás jelképe lett, számos művészeti projekt választotta fő motívumának a természethez való visszatérést szimbolizáló emlőst. Yoann Lemoinne New York-i grafikus/rendező gyönyörűen animált klipjében is egy szarvas a főszereplő, aki egyetlen zöldellő falevél segítségével menti meg az erdőt az egyre terjedő olajszennyezéstől. Egy májusban bemutatott kiállításon, ahol Darth Vader jellegzetes maszkja szolgált alapanyagként a művészek számára, megjelent a szarvasaganccsal díszített Vader-sisak (kép1), mely véleményünk szerint máris igazi pop art klasszikusnak számít. Előkerültek a nagymama vitrinjében porosodó porcelánok (kép2) és ezüsttálcák (kép3) is, hagyományos szerepük helyett azonban szándékosan eltúlzott és giccsbe hajló díszítést kaptak.

Új kontextusba helyezett agancsfejek

Le a harisnyával!Kedvencünk ez a tokiói edzőterem, ahol a belsőépítész régi képkeretekből és barokk motívumokból készített kirakat-mászófalat (kép4). A sarokban megbúvó hófehér trófea fokozza a hatást: itt semmi sem az, aminek látszik, az edzőterem hi-tech berendezése élesen szemben áll a harisnyás, barokkos, konzervatív hangulattal, amit a dekoráció sugároz. Mégis: a szereplők falat másznak, így kialakul egyfajta morbid szintézis az összebékíthetetlen különbségek között. Vannak olyan művészeti projektek is, ahol az állatokat szuperképességekkel ruházzák fel: John Espinosa lézersugárral harcoló őzikéi már a sci-fi területére kalandoznak (kép5), David Lynch legendás Playstation reklámjában pedig egy kedves őzike minden további nélkül tönkrezúz egy nagydarab kombi személyautót.A bútorboltok kirakataiban látható műanyag agancsok és szarvasfejek is ezerfélék lehetnek. Itthon az ismert dizájnboltokban kaphatunk ilyesmit, az interneten azonban valóban beláthatatlan a kínálat. A fából (kép6), kerámiából és műanyagból készült trófeák a divatos nappalik, szalonok és divatbutikok elengedhetetlen kellékeivé váltak. Az olasz Nova 68 dizájnstúdió kirakós, lapraszerelt szarvaskoponyát (kép7) is árul azoknak, akik valóban úgy érzik, tartoznak egy jól irányzott fricskával a társadalomnak.

A boltban vadásztuk őket

Kiüresedett jelkép A szarvasmotívum falilámpa, kabátakasztó (kép8), póló, tapéta vagy párnahuzat formájában is hódít, ebben a műfajban valóban csak a fantázia szabhat határt. Mintha a dizájnerek és formatervezők egymással versenyezve próbálnának meg válogatott módokon csúfot űzni a nemesség és dicsőség egykori jelképéből, az elejtett vad legyőzésének bizonyítékául szolgáló trófeákból. Reméljük, hogy a sportszerűen űzött vadászat - miután a sport jellegét már rég elveszítette - hamarosan végleg feledésbe merül majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés