free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, nyár, tartalmas, tévé 0 hozzászólás

Elég közhelyes a nyár végének, az ősz közeledtének betudni, hogy nem izzadtunk le a heti műsorajánló elkészítése közben, de ez az igazság. A tévék beindultak, de azért találtunk tartalmas alkotásokat.

Úgy tűnik, hogy a műsorigazgatók már nagy erővel gyúrnak a tanévkezdésre. Nem mintha sok oktatófilmet találnánk a terítéken, éppen ellenkezőleg. Ők is tudják jól, hogy a hűvösebb és melósabb időszak beköszöntével itt az ideje visszaszoktatni az uborkaszezon alatti rémes filmek miatt elpártolt tévénézőket. Ezért van az, hogy most végre nem kellett leizzadnunk ahhoz, hogy izgalmas, szórakoztató és tartalmas alkotásokat találjunk a hétre.

Most bentről nézünk kifele

HétfőHárom-négy évvel ezelőtt döbbentünk rá, hogy bármilyen fura is, még nem jártunk a budapesti nagy zsinagógában. Furcsa, mert mindig is vonzott ez az épület, és jó párszor elképzeltük, hogy milyen lehet az élet a falain belül. Ezért fogtunk magunkat és a pasinkat, és bementünk. Kétszeresen is szokatlan volt az érzés, egyrészt mert olyan volt, mintha turisták lennénk, másrészt mert még sosem fogta a kezünket senki, aki éppen kipában volt. Azóta már tudjuk, hogy ez Európa második legnagyobb zsinagógája, hogy több, mint 150 éves. Gellér-Varga Zsuzsa dokumentumfilmjében a megfigyelés helyzete éppen fordított: ezúttal a zsinagóga szemszögéből szemlélhetjük a magyar fővárost, az embereket és az elmúlt néhány évtized eseményeit.(Duna Tv: Augusztus 27. Hétfő, 21:15 - Zsinagógát vegyenek)Néha már besokallunk a városi zűrzavartól, és hogy nap mint nap szabályosan át kell verekedni magunkat a masszív fővárosi tömegen, csak azért, hogy munkába vagy éppen hazajussunk. Ilyenkor simán eltűnnénk két vagy akár három hétre, valahova messzire. De azt már nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy közel harminc évesen fogjuk a sátorfánkat és elköltözzünk a világ egy távoleső, kevésbé nyüzsgő pontjára, mondjuk Tibetbe. Néhány napig még élveznénk a nyugalmat és kulturális kalandot, de hogy ne tudjunk leugrani a sarki éjjel-nappaliba egy túró rudiért, hogy ne mehessünk moziba vagy színházba, amikor csak szeretnénk, az már más történet. Így azt is meglepetten és kissé szkeptikusan fogadjuk, ha egy korunkbeli fiú önként és dalolva választja a nomád életformát. Alex Gabbay pedig éppen egy ilyen srác hétköznapjait, önként választott nomád életformáját, illetve annak előnyeit és nehézségeit mutatja be dokumentumfilmjében.(M1: Augusztus 27. Hétfő, 14:10 - Tibet nomádja)

Irány hazafele!

KeddBár manapság sem egyszerű kijutni Amerikába, de a 70-es, 80-as években azért nagyobb akadályként tornyosult szüleink előtt a vízum megszerzése. Gothár Péter 1987-es filmjének, a Tiszta Ameriká-nak, a főhőse pedig úgy dönt, hogy ha már egyszer egy IBUSZ út segítségével nagy nehezen kijutott az óceánon túlra, akkor már haza sem jön többet. A gondtalan világlátás persze minden, csak nem gondtalan, ráadásként pedig hamarosan az após is felbukkan, hogy hazavigye a tékozló vejet. Mi leginkább a film sajátos, egyedi hangulatát értékeljük, ami elsősorban a rendező és szerzőtársául szegődött Esterházy Péter látásmódjának köszönhető. Vagyis az előző rendszer végén, a nyolcvanas évek elképzelése, hogy milyen is az, amikor körülöttünk minden tiszta Amerika.(Duna Tv: Augusztus 28. Kedd, 22:10 - Tiszta Amerika)Mióta az eszünket tudjuk, gyakorlatilag azóta halljuk, hogy a romáknak és a feketéknek a vérében van a ritmus. És bár kétségtelen tény, hogy többnyire mi is ezt tapasztaljuk, mégis előítéletnek érezzük, még ha pozitívnak is, ezt a kijelentést. Láttunk már mi is karón varjút, de olyan fekete srácot is, aki úgy táncolt, mintha csak a helyi Mérnökök a Táncparkettre Önképző Klub újonca lenne. Viszont ha mégis a vérükben van a muzsika, akkor a botlábú feketéknél vagy romáknál, csakis egy mutáns gén lehet a hiba forrása. A Genetikai mozaik mai epizódja pedig a beszéd, a skizonfrénia, a fluoreszcencia és az almanemesítés genetikai feltérképezése mellett, éppen a zenei tehetség és az emberi rasszok kapcsolatát vesézi ki. Meglátjuk...(Spektrum: Augusztus 28. Kedd, 9:10 - Genetikai mozaik)

Szép is a házasélet!

SzerdaRitkán ajánlunk nyomasztó filmeket. Mégis előfordul, hogy a színvonalas színészi játéknak, a történetnek és a rendezésnek köszönhetően egy nyomasztó alkotás is szórakoztató tud lenni. George Cukor például előszeretettel nyúlt filmjeinél színházi művekhez, ami ez esetben Patrick Hamilton cseppet sem könnyed színművét, a Gázláng-ot jelenti. Cukor egyik erősségének azt tartották, ahogy a színészekkel tudott bánni. Egyetértünk a kijelentéssel, bár az is kétségtelen, hogy neki még nem sorozatsztárocskákból verbuválódott művészlelkeket, hanem valódi színészeket kellett irányítania. Ezúttal Charles Boyer-t és Ingrid Bergmant, aki a mára már klasszikussá vált pszichothrillerben nyújtott alakításáért első Oscar-ját is megkapta.(Duna Tv: Augusztus 29. Szerda, 20:15 - Gázláng)Úgy tűnik, hogy más csatornán is a pszichothriller műfaja lett ma este a befutó. A 2005-ös Bújócská-t alapvetően a misztikus filmek közé sorolják, de szerintünk mindene megvan, hogy a pszichothriller műfaji elvárásainak megfeleljen. Valóban hátborzongató, és egyébként - számunkra érthetetlen módon - valamiért nem tartozik Robert de Niro legismertebb filmjei közé. Pedig Dakota Fanning sápadt, gondterhelt arcát nem könnyű elfelejteni és de Niro is nagyon odateszi magát a gyermekéért aggódó apa szerepében. Az aggodalomra persze meg is van minden oka, hiszen az események előrehaladtával kislánya egyre gyakoribb és durvább játékokat játszik képzelt barátjával. Klisékhez szoktatott agyunkra pedig külön üdítően hat, hogy a megoldásra jó eséllyel csak a film vége felé jövünk rá.(HBO: Augusztus 29. Szerda, 21:00 - Bújócska)

Ez már tényleg tiszta Amerika

CsütörtökHa még akad köztünk olyan, aki nem látta Michael Moore 2004-es dokumentumfilmjét, a Fahrenheit 9/11-et, annak már nem érdemes más programon törnie a fejét ma estére. Az alkotás, amelynek sajátos stílusa gyakorlatilag Moore védjegyévé vált, nem kíméli sem a rendező honfitársait, vagyis az amerikaiakat, sem jelenlegi elnöküket George W. Bush-t. Bár a politikusok személyét illetően már nem nagyon tudunk min meglepődni, mégis megdöbbentő szembesülni Bush üzleti életének, politikai karrierjének és egész személyiségének ellentmondásos elemeivel, amivel nem hogy az egész világot, de az őt megválasztott állampolgárokat is hülyére vette. Mi csak azon csodálkozunk, hogy annak ellenére, hogy a 2004-es választási kampány alatt mutatták be az alkotást, mégis az ifjú Bush került újból az elnöki székbe.(RTL Klub: Augusztus 30. Csütörtök, 1:15 - Fahrenheit 9/11)A rabló-pandúros filmek közül Michael Mann Szemtől szemben című alkotása szerintünk simán elviszi a prímet. Persze biztosan vannak, akik mást tennének az első helyre, de ők sem vonhatják kétségbe, hogy Al Pacino és Robert de Niro játéka, illetve a bűnöző és a rendőr jellemének megformálása kifogástalan. A film szembenéz az előítéletekkel és megmutatja, hogy az igazság két oldalán állók között több hasonlóságot találunk, mint különbséget. Bár az olasz virtus uralja a terepet, azért a szereposztásnak köszönhetően még bőven találunk a filmben említésre méltó alakítást. Unatkozni például tuti, hogy nem fogunk.(TV2: Augusztus 30. Csütörtök, 21:00 - Szemtől szemben)

Meg sem ismernénk őket

PéntekNem vagyunk Robert de Niro elkötelezett rajongói, mégis már harmadjára botlunk olyan filmbe a héten, amelynek ő a főszereplője, és amit bűn lenne kihagyni. Bár itt még igen fiatal, mégis veteránt alakít már. Egész pontosan egy vietnámi veteránt - amihez ugye nem kellett túl korosnak lenni -, aki önbíráskodó taxisofőrként tisztogatja éjszakánként New York utcáit. Kétségtelenül emlékezetes alakítás, akárcsak Jodie Fosteré a 14 éves prostituált szerepében. Ami viszont a legmegdöbbentőbb számunkra, hogy 1976-óta a film aktualitásából nem sokat veszített. Hiába, Martin Scorsese már a hetvenes években is nagyon tudott.(M1: Augusztus 31. Péntek, 23:35 - Taxisofőr)Már mi is szembesültünk vele, átgondoltuk és meg is írtuk, hogy a légi utasforgalom nagy mértékben szennyezi a környezetet. Tény, hogy a pöfékelő autók előbb jutnak eszünkbe, ha környezetszennyezésről van szó, mint a repülőgépek. A fapados járatoknak köszönhetően viszont - egyre inkább elmondható, hogy - a magyarok sem vonhatják ki magukat a felelősségvállalás alól. Az utazás jövője című ismeretterjesztő film most nem a következményeket, hanem az oda vezető utat mutatja be. Vagyis, hogy hogyan lett a légi utas- és áruszállítás az egyik legfontosabb és legjövedelmezőbb iparág a világon, és hogy hol tart most. A problémák orvoslásához pedig egyáltalán nem árt tisztában lennünk a kezdetekkel.(Spektrum: Augusztus 31. Péntek, 20:40 - Az utazás jövője)

[PAGEBREAK]

SzombatMost is, mint minden évben, humoristákat is irigylésre késztető bamba arccal fogadjuk a tényt: vége a nyárnak. Valószínűleg a műsorosztók kisistenei is így vannak ezzel, ezért ütemezték éppen mára a kissé nosztalgikus hangulatú Jó estét nyár, jó estét szerelem! című magyar klasszikust. Klasszikus, mert klasszikus témát dolgoz fel - a magát diplomatának kiadó munkásfiú szerepjátéka, aki, persze csak első minőségében, sorra szédíti a nőket - és azért is, mert olyan színészeket látunk viszont benne, mint Harsányi Gábor, Halász Jutka, Pécsi Sándor, Tolnay Klári vagy éppen Tordai Teri. Mielőtt még idekanyarintanánk a teljes szereposztást, még csak annyit, hogy a hetvenes évek elején készült filmben a frizurák és az öltözködés külön megér egy misét, mai szemmel külön szórakoztatóak.(M1: Szeptember 1. Szombat, 20:15 - Jó estét nyár, jó estét szerelem!)

Csendespihenő

Francia humor

Bár sosem voltunk elkötelezett hívei a Stan és Pan típusú párosításoknak, és még csak különösen viccesnek sem tartottuk őket, a francia filmes, Francis Veber nevével fémjelzett francia vígjáték mégis bekerült ajánlónkba. Bár a hasonlítás itt nem teljesen állja meg a helyét, hiszen Gérard Dépardieu a lelkes idióta, és Jean Reno a megfontolt és hallgatag bűnöző szerepében nem a klasszikus páros utánnyomata. Egyébként pedig simán foghatnánk a főszereplőkre - mint már tettük annyiszor, más alkotás esetében -, hogy miért érdemes megnézni a filmet. De az igazság az, hogy bár ők tényleg frenetikusat alakítanak, a film ettől függetlenül is szerethető és kétségtelenül - még akkor is, ha francia - univerzálisan vicces.(TV2: Szeptember 1. Szombat, 21:45 - Pofa be!)

Megcélozzuk a második évadot is

Vasárnap

Már beszéltünk róla és ajánlottuk. Most pedig itt a vége a 24 című amerikai sorozatnak. Akik hallgattak ránk, azoknak talán felesleges is felhívni a figyelmét a két befejező részre. Az elismerés viszont kijár nekik, hiszen egészen eddig kibírták, hogy ne töltsék le valahonnan az egész évadot és nézzék meg egyszerre. Ehelyett hétről-hétre két-két epizóddal beérték (nekünk ez nem ment). Ráadásul úgy tűnik, hogy a közszolgálati berkek ezúttal valóban a közt szolgálják, mert az első évad után, elkezdik a másodikat és egy újabb napot izgulhatunk végig a következő tizenkét hét alatt. Azt mondják, hogy a második évaddal az a baj, hogy a csajok nagyon idegesítőek benne. Majd meglátjuk, most viszont jöhetnek a 24 első évadának záró részei.(M1: Szeptember 2. Vasárnap, 22:40 - 24)Kiakasztó többletekAmikor súlyosan elhízott embereket, pláne gyerekeket látunk, nem értjük, hogy hogyan tudják elviselni túlsúlyukat. Persze tudjuk, hogy ennek oka sok esetben akár betegség is lehet. Mai életformánk mellett viszont deformitásainkról sokszor mégis a tunyaság és a féktelen zabálás tehet. Mi a plusz öttől is kivagyunk, és hellyel-közzel, de küzdünk ellene. Az viszont már egyértelmű állatkínzásnak tartjuk, ha valaki - puszta szeretetből - háziállatát eteti agyon. Nincs szánalomra méltóbb, mint egy tízenöt kilósra hízott tacskó látványa, aki rövid lábain bicegve vonszolja magát. A hasonlóság pedig a mi és az állatok elhízása között éppen az, hogy mindkettőről az ember tehet. Le az agyament állattatókkal!(Spektrum: Szeptember 2. Vasárnap, 19:55 - Túlsúlyos kedvenceink)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés