free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mesés látomás

Istvánffy Dávid         Címkék: ajánló, dráma, film, kaland, mese 0 hozzászólás

A 2005-ben megjelent MirrorMask nem egy sztárparádé, ellenben igazi modern mese, lélegzetelállító vizuális elemekkel és a tinédzserkori lázadás agyonrágott témájának új környezetbe helyezésével.

Nem kapott túl nagy nyilvánosságot ez a két éve bemutatott kaland-dráma, amelynek láttán grafikus ismerősöm is elismerően csettintett. A MirrorMask nem egy sztárparádé, a legismertebb szereplője a kisebb szerepekből talán már ismerős Stephen Fry, azonban garantált élményt okoz bárkinek, aki megszerzi a filmet DVD-n, vagy letölti valahonnan.

Ez már nem cirkusz

A cirkuszon túlA főszereplő, a 15 éves Helena (Stephanie Leonidas), akinek szülei egy cirkuszi társulatot vezetnek. A kislány zsonglőrként vesz részt a családi vállalkozásban, az előadások után azonban a cirkuszosok magányos életét éli, miközben csak arra vágyik, hogy olyan életet élhessen, mint a közönség soraiban nap mint nap ámuló-bámuló gyerekek. Egyetlen szenvedélye a rajzolás, amelyen keresztül igyekszik kifejezni érzelmeit és indulatait. Egy nap azonban Helena édesanyja súlyosan megbetegszik, s innentől veszi kezdetét egy különös utazás. A lány ugyanis azon az éjjelen különös álmot lát, egy furcsa világban, amelyet szürreális lények és furcsa, maszkot viselő emberek népesítenek be. Itt találkozik a szintén maszkos Valentine-nal, aki látszólag teljesen más értékek szerint éli az életét, mint a hétköznapi emberek. Illetve ez ebben a formában nem igaz, ugyanis az ő világát is a pénz és a hatalom mozgatja, azonban számára teljesen természetes, hogy nyíltan beszél erről, s egy percig sem próbál úgy tenni, mintha ez nem így lenne. A MirrorMask furcsa világának szereplőivel Helenának óvatosan kell bánnia, ugyanis, bár nem feltétlenül veszélyesek, inkább olyanok, mint felnőttek testébe bújt gyerekek, akik a maguk sajátos törvényei szerint irányítják a világot.

Frászt kapunk tőle

Mesés látomás

A lány számára hamar világossá válik, hogy a különös hely, ahova került, bajban van. Ugyanis a Fehér Királynő beteg lett, s csak a tükörmaszk gyógyíthatja meg. Közben a sötét királynő mindent megtesz, hogy elragadja, és az igájába hajtsa Helenát. A történet szálai a gyerek és a család kapcsolatát, a traumákat, a veszekedéseket és a családi idillt dolgozza fel a szürreális fantáziavilág segítségével. Neil Gaiman (író) üdítően kreatív stílusa és Dave McKean (író, rendező) egyedi látványvilága kiváló elegyet alkot, s a számítógéppel megjelenített furcsa lények és a maszkos emberek igen hitelessé teszik a helyenként a már említett Alíz csodaországban-t, helyenként a Chihiro Szellemországban-t, helyenként A sejt című thrillert idéző filmet.A bő másfél órás utazás során kiderül, hogy Helena rajzai kulcsfontosságúak a mesevilág szempontjából, s a fekete és fehér királyságok különös lényei, valamint az álom és a valóság elemei is gyakran keverednek. A lány megtalálja az átjárót is saját világa és az álomvilág között, ám ezzel csak további bonyodalom alakul ki, mivel Helena a fekete királynő fogságába esik. Közben kiderül, hogy akiben eddig megbízott, annak sem lehet a szavát készpénznek venni, s a film végére át kell, hogy értékelje szüleihez fűződő eddigi viszonyát, s az életet, amelyet a cirkuszosok között élt.Egyedi értelmezésA MirrorMask egy igazi modern mese, lélegzetelállító vizuális elemekkel, a különböző létsíkok közötti párhuzamokkal és a tinédzserkori lázadás agyonrágott témájának új környezetbe helyezésével. Gaiman írói zsenialitása és nyelvi eszközei kevésbé érvényesülnek a filmben, de mivel ez egy alapvetően vizuális műfaj, örvendetes, hogy McKean művészete szabadon szárnyalhat, másfél órára kiragadva a nézőket a hétköznapokból, hogy egy lélegzetelállító utazás vehesse kezdetét.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés