free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nő vagyok és kor-exiás II.

Borsa         Címkék: ifjúság, kor-exiás, megszállott, miértek, 0 hozzászólás

Az ifjúság megszállottjai vagyunk. Nem merünk a korunknak megfelelően kinézni, és a problémázást már harmincévesen elkezdjük. A miértekről mesél egy brit és egy magyar nő. Második rész.

Nem újdonság azt állítani, hogy a nők manapság egyre drasztikusabb megoldásokat választanak fiatalságuk megőrzésének érdekében. A Guardian, angol napilap oldalán Liz Walker, a House Of Beauty tulajdonosa mesél arról, hogy személyesen hogyan éli meg az öregedést, és hogyan próbálja meg felvenni a harcot az idő múlásával. Az ő látószögén keresztül az is kiderül, hogy az angol nők hogyan viszonyulnak az öregedéshez - szerinte a ránctalanító szérumok vagy az arcmasszázsok helyett már az angol munkásosztályba tartozó nők is egyre inkább a botoxra spórolnak. Ebből kiindulva mi arra is kíváncsiak voltunk , hogy egy hasonló korú, Magyarországon élő nő hogyan látja a cikkben tárgyalt jelenséget, hogyan próbálja meg feldolgozni a tényt, amely a világ összes emberét érinti, az öregséget. Klári 49 éves, Budapesten él. Házas, két felnőtt lány és egy kamasz fiú édesanyja. Liz Walker 46 éves, a House of Beauty tulajdonosa. Gondolataikat az idő múlásáról két részben közöljük. Az első menet után itt a fordítás második része, és természetesen most is megszólal Klári.

Közös gardrób

Wabi-sabi hagyományAz első rész után egyértelműen felvetődhet a kedves olvasóban a kérdés, hogy vajon elképzelhető-e az, hogy a klimaxot elérő nőknek a világ más részein jobb dolguk van-e? Nos, igen. Japánban például, ahol a wabi-sabi hagyománya uralkodik, amely tiszteli a kort. Vagy vegyük Franciaországot, ahol a nő, akár a bor, a kor előrehaladtával egyre nemesebbé válik, nézzük csak meg Ségoléne Royal-t! De térjünk csak vissza Nagy-Britanniába.

Hazai adatok 2006. januári adat szerint a magyar lakosság közel 36%-a volt ötven éves, vagy annál több. Ötven év múlva a népesség negyede 65 év feletti lesz. Szakértők szerint a következő évtizedek legnagyobb demográfiai problémája az elöregedés soha nem tapasztalt mértékű felgyorsulása lesz. Az évtizedek óta tartó alacsony születésszám, valamint a születéskor várható élettartam növekedése és az öregkorban javuló életesélyek miatt a társadalmon belül évről évre nő az idősek, azaz a 65 éven felüliek részaránya. Magyarországon az öregedési index - ami a 65 évnél idősebbek részarányát a 0-14 évesekével hasonlítja össze - fél évszázad alatt 30 százalékról 100 százalékra nőtt, azaz 2004-ben ugyanannyi 14 éven aluli élt Magyarországon, mint 65 évnél idősebb. A magyar népesség eloszlását ábrázoló korfa szakértők szerint az egyik legszabálytalanabb Európában. Megfelelő szerepben

Ma van ma"Két gyerekem van és negyven éves leszek tizennyolc hónap múlva" - meséüli büszkén Kirsty Young a Channel Five hírolvasója a Guardian cikkében. "Azok a férfiak, akiknek tetszeni akarok - főképp a férjem - nem a Paris Hilton-féle szépségekért rajonganak és ez biztonságérzetet ad a számomra. Ugyanakkor egy olyan iparágban dolgozom, ahol a kinézet egyenlő azzal, hogy alkalmas vagy-e arra, hogy elvégezd a munkád. Ezért, még ha képmutatónak is tűnök, elképzelhetőnek tartom, hogy ötven fölött, ha ráncos lesz az arcom vagy táskásak a szemeim, akkor plasztikáztatni fogok."Molly Dineen, a negyvennyolc éves dokumentumfilmes mindig büszke volt arra, hogy nem aggódik a kora miatt. "Huszonéves korom óta mindig ebben a kortalan, egy-a-srácok-közül-dologban voltam, a lapos cipőimmel és a skót szoknyáimmal. Mindig így néztem ki. Talán azért, mert azt gondoltam, hogy ha nem sminkelem magam és nem húzok tűsarkút, akkor nem fognak megítélni. Úgy éreztem, hogy így vagyok jó, ahogy vagyok."Mindazonáltal amikor a legújabb dokumentumfilmjét reklámozta, rengeteg sajtófotó készült róla. Amikor megpillantotta egy újságban az egyik róla készült fotót, alig akart hinni a szemének. "Egy hihetetlenül öreg nőt láttam a képen. Aki sokkal inkább a hetvenhez és nem az ötvenhez közelít. Lehet, hogy azért mert fáradt voltam, amikor a fotó készült. De ez mégiscsak egy fordulópont volt számomra, amikor rájöttem, hogy tennem kell valamit. Olyan volt ez, mint egy hideg zuhany. Egész életemben a holnapnak éltem. Holnap ezt fogom viselni. Holnap popsztár leszek. Holnap megváltoztatom az életemet. Az a kép rádöbbentett arra, hogy a holnap, az már ma van."

Irigység

Lionel Shriver ötvenéves írónő szerint komoly baj, hogy: "Irigykedünk azokra a nőkre, akiknek nem kell minden nap elmenniük futni, akik ehetnek desszertet vagy akár egy egész doboz omlós kekszet is, ha épp ahhoz van kedvük. Az igazság az, hogy soha nem leszünk képesek úgy dönteni, hogy innentől kezdve már nem érdekel ez az egész, mert a nőket mindig is a külsejük alapján fogják megítélni a férfiak és a többi nő is."

[PAGEBREAK]A régi nótaDe hát milyen jogon merünk mi ennyire hűtlenek lenni a minket megelőző női nemzedékekhez, akik azért harcoltak, hogy ne a külsőnk, a korunk, vagy a szexualitásunk által kelljen meghatároznunk magunkat?! És ha már mi vagyunk többségben, miért nem nyitjuk ki az ablakot és kiabáljuk bele a világba, hogy őrültek vagyunk és nem akarjuk többé ezt művelni magunkkal? Anna FordIdő kérdése"A férfiak és nők közti egyenlőtlenség most sokkal nagyobb, mint a hatvanas években, amikor egyetemista voltam" - mondta Anna Ford a hatvanhárom éves hírolvasó. "A BBC-t nagyban vádolom a kor szerinti hátrányos megkülönböztetésért. Úgy értem a hatvanas korosztály szinte sehogy sem jelenik meg a tévé képernyőjén. Azokba a kényszerzubbonyokba erőltetjük magunkat, amiket a múltban hozott létre a férfias társadalom. Szerencsére azért vagyunk néhányan, aki azt mondjuk: nem, ezt nem csináljuk tovább. De ez az elhatározás csak egy bizonyos kor után érik meg."Talán tényleg idő kérdése. Talán egyszer eljön az a pont, amikor lenyugszunk és nem csak, hogy rendelünk desszertet, de meg is esszük.Külcsín, belbecsAnna Ford tavaly úgy döntött, hogy nem újítja meg a szerződését a BBC-vel és azóta nem festeti a haját sem. "Nem akarok többé fiatalabbnak látszani annál, mint amennyi idős vagyok. Többé nem akarom, hogy az alapján ítéljenek meg, hogy a zakó, amit éppen viselek vajon illik-e a koromhoz. Önmagam akarok lenni. Ez az elhatározás csak egy bizonyos idő után jött, s csak akkor, amikor már én akartam. Régóta vágytam már arra, hogy a külsőm és a belsőm végre összhangba hozhassam. Frusztráltnak érezni magam belül, kifelé pedig nyugodtnak és csinosnak mutatkozni, voltaképpen a kudarc taposómalma. A döntés, amit tavaly meghoztam, pozitív változásokat hozott."

Akinek a kutyám látÖsszhangba hozni a külsőt a belsővel. Az egyik ok, ami miatt a nők egyre nehezebben viselik az öregedés folyamatát, az az, ha megnézik a kísérteties, maszkszerű arcot viselő hollywoodi hírességeket, akiknek az esetében jó eséllyel egyáltalán nincs összhangban a külső a belsővel. Harminc évvel fiatalabb nőkhöz hasonlítgatjuk magunkat, ezzel is folyton tagadva a halandóságunkat. A nők leginkább arra vágynak, hogy kívül a férfitekintetek pásztázó radarján, végre őszintén és hitelesen úgy valósíthassanak meg mindent, amit meg akarnak valósítani, hogy az nem függ kortól és kinézettől. "Hogy az lehessek - mondta nemrégiben valaki - akinek a kutyám lát."

Egzisztencia függő Egy 750 női ikerpár bevonásával készült kutatás szerint a munkásosztályhoz tartozó nők hét évvel gyorsabban öregszenek, mint a társadalmi ranglétrán feljebb álló társaik. Szóval, ha meg akarod festeni a brit munkásnő portréját, tedd ráncossá és elhízottá. A negyvenkilenc éves Alex Shulman, a British Vogue egyik szerzője már meghozta azt a határozott döntést, hogy nem akar olyan harcot vívni, amiben nem győzhet. Szerinte az, hogy rosszul érezzük magunkat az öregedés miatt, erősen összefügg azzal, hogy rosszul érezzük magunkat amiatt, amit még nem valósítottunk meg az életben. Azt mondja, lehet, hogy okosabb dolog kiszállni abból a versengésből, amiben úgysem nyerhetünk.
Negyven fölött is jó

A média felelősségeKlári egyetértett a Guardian cikkében foglalt azon állítással, mely szerint a média nagyban felelőssé tehető a mindenek feletti ifjúságkultuszért. "A média igyekszik vagy tudomást sem venni a negyven fölötti nők létezéséről, vagy pedig úgy mutogatja a korosztályunk tagjait, mint valami egzotikus furcsaságot. Persze legfőképpen azt hangsúlyozva, hogy: lám, a korához képest milyen jól tartja magát, mennyivel fiatalabb pasija van, és jé, milyen fürgén kapkodja a lábát tánc közben... Mindehhez pedig jön az, hogy ahhoz, hogy mindezt elérje, mennyit fogyókúrázott, milyen edzésre járt, mit varratott fel, szívatott le, kent magára vagy szedett be." A realitást persze Klári véleménye szerint is csak elodázni lehet, kikerülni nem. "Az öregedéssel mindenképp szembe kell nézni előbb vagy utóbb. És aztán majd magával az öregséggel is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem ijesztő, mert az. Lassacskán szoktatom magam hozzá."

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés