free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Villámdesszertek

Nemisbéka         Címkék: desszert, gyors, gyümölcsös, hétköznapi, recept 0 hozzászólás

Nem kell lemondanunk a hétköznapi édes élvezetkeről akkor sem, ha a torta és sütemény sütést az ünnepnapokra tartogatjuk. Nemisbéka három gyors, gyümölcsös, különleges nassolnivalót készített.

Ha valami gyorsra vágyom, gyakran Nigel Slater azon könyveit veszem elő, amelyek 30 percen belül elkészíthető recepteket vagy még inkább csak ötleteket kínálnak a dolgozó népnek. Külön áldásnak tartom a villámdesszerteket tartalmazó Real Fast Puddings című művét, amely négy évszak gyümölcsei szerint bontva rendezi el a félórás finomságokat, s ezek alkotják minden édesség alapját, hiszen nyilvánvalóan ennyi idő alatt nem lehet többemeletes csokitortákat alkotni. Ahogy írja, a könyvnek nincs más célja, mint hogy megmutassa, milyen csodálatos módokon lehet befejezni egy étkezést, méghozzá rövid előkészítési idővel. A gyorsaság nem megy a minőség rovására, nem hagy teret instant poroknak, előre elkészített krémeknek, megmarad a frissen összedobott desszerteknél. A nyári szekcióból hármat variáltam át, hogy még egy kicsit élvezzük augusztus utolsó napjaiban ezeket a gyümölcsöket.Csalós nyári puding (kép1)

Hozzávalók 15 dkg áfonya 2 evőkanál porcukor 1 evőkanál víz 1 evőkanál Cassis de Dijon (elhagyható vagy más gyümölcslikőrrel helyettesíthető) 2 nagy szelet toastkenyér Puding alatt nem a mi megszokott főzött krémünket értem, hanem az angolok nagy kedvencét, amelynek fő alkotórészei a kenyér és a gyümölcsök. Tisztességesen legalább fél napot kell állnia, valami súllyal lenyomatva, hogy a gyümölcslevek puhára áztassák a kenyeret, de nyilván ebben a formában nem szerepelne a könyvben, úgyhogy Nigel gyorsít a folyamaton. Az áfonyát, a porcukrot, a vizet és a Cassis de Dijont egy kis lábasba teszem és közepes lángon úgy öt percig főzöm, amíg a gyümölcsök puha pépessé szét nem esnek. A kenyérszeletek beléből kivágok egy-egy akkora kört, amely majd lefedi a kis formáimat, a maradék kenyérbéllel kibélelem a két kis forma alját, majd rákanalazom a gyümölcspép nagyrészét, úgy, hogy lehetőleg a levéből és ne annyira a gyümölcsökből négy evőkanálnyi megmaradjon. A pépes rétegre helyezem a kenyérköröket és elosztom rajtuk a megmaradt levet. Alaposan megnyomkodom egy kanál hátuljával, hogy jól átitatódjon a kenyér, és hagyom állni 15 percet. A formákból kell tálalni, elbír egy kis natúr joghurtot, édesebb szájúaknál egy kis tejszínhabot. Kétszemélyes adag. Nézegess finomságokat! Mandulás-ribizlis desszert (kép2) Hozzávalók 15 dkg ribizli 2 evőkanál finomítatlan nádcukor 3 dkg vékonyra szeletelt mandula 3 dkg amaretti, babapiskóta vagy más keksz 4 evőkanál tejszín A ribizlit villával leszemelem és a cukorral lábasban úgy három percig főzöm, amíg levet nem ereszt. Belekeverem a szeletelt mandulát és beleroppantom a kekszet. Az amaretti a mandulás ízvonalat erősíti, én ezzel csináltam, babapiskótával vagy más semlegesebb keksszel nem lesz olyan markáns. Pohárba kanalazom és ha kihűlt, a hűtőbe teszem kábé tíz percre. A tetejére elosztom a tejszínt. Kétszemélyes adag. Mascarponés-fenyőmagos barackok (kép3) Hozzávalók1 őszibarack 2 kiskanál mascarpone 2 evőkanál fenyőmag Nos, ez nagyjából annyi, amennyit a cím takar. A barackokat megfelezem, a mag helyét dinnyevájóval kicsit kikaparom, hogy a sötétebb, érdesebb rész eltűnjön és több hely jusson a mascarpone-nak, megtöltöm a krémes sajttal őket, megszórom a fenyőmaggal és öt-hét percre a grill alá teszem, amíg a sajt megolvad és a magok kicsit megpirulnak. Egyszemélyes adag. A gyorsaság és az egyszerűség mellett a desszertek nagy előnye még a könnyű variálhatóság. A bogyós gyümölcsöket tetszés szerint fel lehet cserélni a receptekben vagy másokat használni helyettük, málna, meggy, eper is tökéletes hozzájuk, sőt, egyszerre többfélével is lehet kísérletezni. Az őszibarack helyett pedig nektarinnal, kajszival, almával vagy körtével is ki lehet próbálni a harmadik édességet. Nigel Slater: Real Fast Puddings című könyvét forgattam.
 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés