free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nagyi zöldborsólevese

Borsa         Címkék: borsó, leves, nagyi, recept, zöldségek 0 hozzászólás

Vannak olyan mélyhűtött termékek, amelyek egészen jól imitálják a friss zöldségárut. Vehetünk fagyasztott zöldborsót, ha fontos kérdéseknél meg kell idézni a nagyi ízeit a helyes döntés érdekében.

Van, akinek a leves kihagyhatatlan fogás, akár magában is, és van, akit a leves evésre rá kell szoktatni. Pedig a levesek élettani hatása - na jó ebbe most ne menjünk bele részletesen, maradjunk annyiban, hogy - kifejezetten hasznos. Ráadásul van egy-két sztár leves a magyar konyhában, ilyen a klasszikus marhahúsleves (jó, ez persze nem csak a magyar konyha remeke), a gulyásleves, és persze a zöldborsóleves. Ez utóbbit, ha rémes menzai emlékek fűződnek is hozzá, majd' mindenki szereti, pláne, ha vajas galuska a betét benne. Az egészen igazi úgy készül, hogy a nagyi kimegy a piacra, vagy a kertbe és behoz a konyhába úgy egy kilónyi tisztítatlan zsenge borsót. Aztán nekikészül, kiviteti velünk a kissámlit a teraszra, az lesz a mi helyünk, aztán ő is letelepszik és kezdődhet a közös pucolás. Míg tisztul a borsó (egyet a szájba, egyet a tálba alapon), az élet nagy kérdései is kihüvelyezésre kerülnek. Meg lehet tárgyalni, hogy milyen volt az élet, amíg nagypapa a fronton volt és, hogy a nagyi végül is miért nem a szomszédék Ferkójához ment feleségül, valamint miért célszerű vasalni a pizsamákat és egészséges-e a tangabugyi. Aztán a beszélgetés folytatódik a konyhában a tűzhely mellett - a galuska kikeverése szigorúan a mi feladatunk - és mire megszólal a Jó ebédhez szól a nóta már azt is tudjuk, hogy mit kellene tennünk, hogy Péter a 3/a-ból észrevegyen bennünket.

MIndent bele!

Ha se időnk, se türelmünk a borsópucoláshoz, esetleg már le is járt a szezonja a friss borsónak, de egy komoly döntés meghozatalához nagy szükségünk van a nagyi által varázsolt ízre, válasszunk nyugodtan egy zacskó mirelitet a fagyasztópultból és reménykedjünk, hogy mire az utolsó galuskát is beleszaggattuk a forró lébe megszületik fejünkben a helyes válasz.Így készülNagyon kevés olajat, vagy vajat melegítünk, és enyhén megpirítunk rajta egy kávéskanál kristálycukrot. Rászórjuk a friss, vagy fagyasztott borsót, átkeverjük és egészen kevés vízzel párolni kezdjük. Gyorsan megpucolunk két szál sárgarépát és egy fehéret (igen tudjuk, petrezselyemgyökér, de a nagyi fehérnek hívta és kész) és a borsóhoz karikázzuk őket. Megsózzuk, még egy kis vizet öntünk alá, esetleg egy gerezd vöröshagymát is belehajíthatunk és szép csendesen puhítgatjuk a zöldségeket. Amennyiben a hűtőben van csontlé (levesalapnak való, húsból és csontból vizes főzéssel készült lé) elővesszük, ha nincs, kotrunk valahonnan egy leveskockát. Ha a zöldféle teljesen puha és maradt alatta egy kevés lé, azt elfőzzük és megszórjuk egy kávéskanálnyi liszttel, átkeverjük és felöntjük a megmelegített csontlével, vagy forró vízzel. Ez utóbbi esetben belehajítjuk a leveskockát. Átkeverjük és takaréklángon forralni kezdjük, hogy "kiforrjon". Közben elkészítjük a vajas galuskát. Egy tojás sárgáját elkeverünk kávéskanálnyi vajjal, kevés sóval és annyi liszttel keverjük ki, hogy nokedli tésztát kapjunk. A forrongó levesbe szépen, apróra beleszaggatjuk egy kiskanállal, megvárjuk, míg felúsznak a felszínre, elzárjuk a lángot és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel a leves tetejét. Ekkor beleszippantunk az illatos gőzbe és amíg a leves lecsendesül - azt is a nagyitól tudjuk, hogy nem adunk semmit tűzhelyforrón az asztalra - leülünk és szépen megvárjuk, míg a leves párájából kibontakozik a helyes válasz a kérdésünkre.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés