free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Őfelsége pincére Budapesten

Borsa         Címkék: beszámoló, díszvendég, jirímenzel, mozi, ünnep 0 hozzászólás

Az idei Moziünnep díszvendégeként Budapestre látogatott Jirí Menzel rendező, akinek most mutatják be új filmjét, a Hrabal műből készült, Őfelsége pincére voltam című alkotást. Erről is nyilatkozott.

Már negyedszerre rendezik meg hazánkban is a filmszínházak ünnepét, amelynek keretében közel 300 moziban várják nyomott jegyárakkal, öt premier-, és kilenc premier előtti filmmel a celluloid szerelmeseit. Az idei Moziünnep díszvendégeként Budapestre látogatott Jiri Menzel, a Sörgyári Capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője, akinek új filmjét, az Őfelsége pincére voltam című alkotást is most mutatják majd be a nagyközönségnek.

Végül az övé lett

Több mint egy évtized után állt ismét kamera mögé. Hogyan telt ez az egészen pontosan 12 esztendő?Jirzi Menzel: Nagyon jól, köszönöm a kérdést, boldogságban, békességben. Tudja, én nem olyan típusú rendező vagyok, aki csak úgy rábök egy témára, vagy egy könyvre, hogy "ezt akarom filmre vinni". Az Őfelségé-t eredetileg nem is akartam elkészíteni, bár Hrabal úr felajánlotta a számomra. Én viszont nem akartam bekerülni a Hrabal-specialista skatulyába. Eredetileg egy másik rendezővel akarták elkészíteni a filmet, aki azonban folyton húzta, halasztotta a dolgot, s én úgy éreztem fél a dologtól. Végül a producer ismét engem keresett meg, hogy nem érdekel-e a rendezés, ekkor már elfogadtam. Ez némi bonyodalmat is okozott, addigra ugyanis kiderült, hogy a megfilmesítési jogokat eladták egy kereskedelmi televíziónak. Ezután a jogokat továbbadták, míg végül három évvel ezelőtt felajánlották őket nekem, s így megkezdődhetett a forgatás. Mennyi időt vettek igénybe a munkálatok?- Hatvan forgatási napunk volt, de akadtak anyagi természetű gondjaink. A Párizs szállóban nem forgathattunk, így egy francia éttermet választottunk helyszínül a lőportorony közelében. A külső jeleneteket pedig körülbelül 8-10 helyszínen vettük fel. De dolgoztunk egy egészen jó állapotú kastélyban is, amely azért maradhatott fenn ilyen jó körülmények között, mert korábban a titkosrendőrség dolgozott ott. Nem volt könnyű dolgunk a helyszínek felkutatásával, mert a hetvenes években nagyon sok mindent átépítettek.

Hrabal nyomán

Egy irodalmi feldolgozás mindig óriási kihívással állítja szembe a rendezőt, hiszen meg kell felelnie a szerző és az olvasók igényeinek, elvárásainak is. Gondolom nem volt ez másként ebben az esetben sem...- Már a legelején tisztában voltam vele, hogy a nézők nem azt fogják kapni, mint az olvasók. Szerintem nem is lehet egy könyvet tökéletesen visszaadni filmes formában, inkább a szerző - jelen esetben Bohumil Hrabal - nyomán újraértelmezni. Ennek a filmnek a feladata, hogy népszerűsítse a könyvet. Egyébként igen kemény dió volt megfilmesíteni, ugyanis annyira szerteágazó regényről van szó. Ha minden részletbe menően szalagra került volna, akkor nem néhány óráig, hanem több évig tartana az Őfelsége pincére voltam. A film főszereplői német és bolgár nemzetiségűek, hogyan tudtak együtt dolgozni?- Nem okozott problémát én ugyanis nagyon szeretem a színészeimet. Eleinte persze tolmácsra volt szükség, később azonban a bolgár főszereplő, Ivan Barnev már valamelyest megértette, amit csehül mondtam neki. Egyébként jobban szeretek csehekkel dolgozni, mert szeretem az eredeti hangot a filmjeimben. Barnevvel dolgoztam már korábban amúgy, rendeztem ugyanis hat színpadi előadást Szófiában, ebből háromban őt irányíthattam.

[PAGEBREAK]A pincérkedés nem csak egyszerű munka, megvannak a maga szokásai, etikettje, kultúrája. Kikre támaszkodhatott ezen a téren?- Két kiváló szakember adott nekem tanácsokat a forgatás során az éttermi kultúráról, bár inkább úgy mondanám, hogy "zsarnokoskodtak" felettem. Viszont tagadhatatlanul remek munkát végeztek, s nagy szeretetben váltunk el a forgatás végén. Az azonban tény, hogy a terítésnek is megvan a maga kultúrája, bár ez sajnos generációról generációra elveszni látszik.
Örömmel jöttA főszereplőnek nem okozott gondot? Biztos eltört azért egy-két tányér...- Barnev ügyes fiú, s a már a forgatás előtt sokat gyakorolt. Szüksége is volt rá, ugyanis állandóan 6-8 tányérral kellett mászkálnia. Erről a két tanácsadó kijelentette, hogy valójában hülyeség, Hrabal úr biztos nem tudott mást kitalálni. Ennek ellenére szerettem volna, ha a végére olajozottan mennek a dolgok. Tudja, egy torontói japán étteremben láttam egy olyan konyhát, amely a kirakatban kapott helyett. Ahogy a pincérek dolgoztak a serpenyőkkel és a tányérokkal, az olyan volt, mintha egy balett előadást néznék. Nem volt egyetlen felesleges mozdulatuk sem. Bár igazából, ha valakin látszik, hogy ért a munkájához, akkor az olyan, mintha balettozna, ezért én is így álmodtam meg a filmen. Mi lesz a következő film, amelyet leforgat?- A következő az lesz, amit elém tesznek. Nincs bátorságom megmondani, hogy egy anyag nekem való-e, vagy sem, nem is szoktam tudni ezt magamról, így általában megvárom, amíg valaki felajánl egy forgatókönyvet, vagy egy rendezést. Reméljük ez minél hamarabb lesz, s azt is, hogy hamarosan visszatér hozzánk.- Én is remélem, mindig nagy örömmel jövök Budapestre, ez a város egyike azon keveseknek, ahol azonnal és mindig otthon érzem magam.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés