free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha rosszat szól a horoszkóp

Fiáth Titanilla         Címkék: hit, horoszkóp, okok, pszichológus, személyiség 0 hozzászólás

Kevesen vannak, akik alkalmanként ne böngésznék át a horoszkópokat, s ne vennék be az általános leírásokat. Hogy miért tekintjük ezeket személyiségünk pontos összegzésének, arról pszichónk írt.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

A cigifüstöt okádó gömb felett bóbiskoló javasasszony, az Intercity ülései között kártyát vető Hermione-epigon, a lakótelepi kineziológus, a kolléganő, aki nem egészen három nap alatt szerzett színjeles grafológia oklevelet, szóval a világ sötét titkainak tudói megdöbbentően pontos leírást adtak a személyiségünkről. Nem kellett ezeroldalas kérdőíveket töltögetnünk, sem tintapacákra bandzsítanunk, mint egyes jobinterjúkon, elegendőnek bizonyult egy szemvillantás, egy körömdarabka, egy aláírásminta, s máris ott hevertünk a dióhéjban. Ennél érzékenyebb, a valóságot hívebben megragadó jellemzést még szülőanyánk sem prezentált volna!

Mindenki olyan

"Minden percben születik egy balfasz!" - sommázta bölcsen élettapasztalatait Phineas Barnum cirkuszigazgató. A derék mutatványos rájött, hogy a show akkor kelendő, ha „mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót”. Valahogy így okoskodnak a maszek kuruzslók/horoszkópkészítő kisiparosok is: minél többféle emberre illik a szöveg, annál többen érzik majd találva magukat! Nézzünk egy - hasonló szellemben fogant - rövid értékelést a személyiségünkről:"Ön kívülről fegyelmezettnek és önkontrollal rendelkezőnek tűnik, ám belül időnként gyengének és bizonytalannak érezheti magát. Szüksége van mások elismerésére és szeretetére, de arra is hajlamos, hogy kritikusan szemlélje önmagát. Olykor társaságkedvelő, barátságos, szociábilis, viszont vannak olyan időszakai, amikor egyedüllétre van szüksége, s óvatossá és hallgataggá válik. Büszke arra, hogy függetlenül gondolkodik, és nem fogadja el mások véleményét elegendő bizonyíték hiányában. Stresszhelyzetekben néha kétségek merülnek fel Önben a saját képességeit illetően." Blablabla, a végtelenségig. Tegye fel a kezét, aki nem ilyen!

KísérletA Barnum-effektusnak elkeresztelt jelenség voltaképp annyit jelent, hogy az emberek az ilyen általános leírásokat hajlamosak a személyiségük pontos összegzésének tekinteni. Egy kísérletben az embereket két csoportra osztották: voltak, akik hittek a horoszkópokban, mások, a Józan Ész hívei azonban átlapozták és megköpdösték a csillagjósrovatokat. Arcoskodás ide vagy oda, a vizsgálat kimutatta, hogy ha kedvező jellemzést kaptak magukról - tudtán kívül mindenkinek egyformát adtak, naná! -, akkor még a szkeptikusok is úgy érezték, hogy megdöbbentően pontos és egyéni leírást készítettek énjükről/tulajdonságaikról a bolygóállások ismerői. Csak abban az esetben mutatkozott különbség a két csoport között, amikor egy kis negatívum is meglapult a szövegben: ilyenkor a mágikus gondolkozás - és a fájdalmas önkritika - ellenzői megerősödtek abbéli hitükben, hogy "ordas baromság az egész".A lánymagazinok tesztjeiben nagyon pszichopatára kell vennünk magunkat, hogy ne a középső értékelés jöjjön ki. Egy fotós srác úgy bámult rám, mint krisnás a böllérre, amikor ajánlatát követően visszakérdeztem, mit ért „kegyetlen jó jövőlátó” alatt: honnan lehet ezt tudni? Bár a barátnőnk egy Nagybetűs helyett csak öööö-kbe botlott a társkereső bulikon, és már arra sincs sok esély, hogy szeptemberben ikreket szüljön, mégis kiperkáljuk a zsíros bankókat a bejáratott, póktapétás előszobában. Miért?

Sámán, sámán hátán

Hájjal kenegetveVegyük akár a rólunk írott jellemzéseket, akár a jövőben bekövetkezendő életeseményeink megjósolt lajstromát, szinte gombnyomásra beindul a szelektív figyelem: a hájjal való kenegetésre emlékeztető dicsérő, vagy a lottóötössel kecsegtető szavakat raktározzuk, a többi pedig - mintha ott sem lenne. Igaz, hogy a barátnőnk pártában maradt, de előléptették termékmenedzserré, ahogy Simon Mágus mondotta. Működik a kerületi futurológus, csak időnként rosszul értjük!Igazat adhatunk-e a cirkuszos Barnum rosszmájú megjegyzésének: a tenyérjósokat, talprece-leolvasókat és magyarkártya-vetőket vajon tényleg csak a balekoknak találták ki? Pszichológusok szerint a jövő fürkészésének gyakorlata sokkal inkább a kreativitással, mint a hülyeséggel függ össze. Az egymásnak ellentmondó adatok közötti koherencia megteremtése, a számunkra releváns jelentés kibogozása - amilyen feladat pl. naponta egy horoszkóp értelmezése – idiótaság helyett aktív elmére, a problémamegoldó gondolkodás működtetésére vall. Ha pedig egy reggeli lap hevenyészett előrejelzése önbeteljesítő jóslattá válik - mert a szerencse ígéretén felbuzdulva végre meg merjük szólítani a kiszemelt férjfiút, vagy asztalra csapunk a fizetésünk testesítéséért - 'ne adj' isten a sok lecseszés után végre önmagunkról szóló pozitívumokat hámozhatunk ki egy női lap "kérdőívéből", akkor tudományos lélektan ide vagy oda, csak ajánlani tudjuk a világ és az ember titkai között kutakodó kismestereket!

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés