free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hús nélkül rakott padlizsán

Borsa         Címkék: í-zi, padlizsán, rakott, recept, vegetáriánus 0 hozzászólás

Néha egy éttermi emlék rekonstruálásából újabb étel születik, de nem szabad ragaszkodni ahhoz, hogy pont olyanra sikeredjen a főztünk, mint amilyet elképzeltünk. Így keletkezett a rakott padlizsán is.

Egy igazi, maradék felélő kaja a hús nélküli rakott padlizsán, amikor még a tegnapról maradt főtt tészta is felhasználásra kerülhet. Jó, nem állítjuk, hogy mindenkinek áll a hűtőjében kecskekrémsajt és padlizsán, de azt hazafelé igazán be lehet szerezni és ha már úgyis ott vagyunk, hajítsunk be a kosárba valami jobbféle rozét, adekvát kísérője, és ha mindez együtt van kezeljük ezt az ételt nyugodtan ünnepi/vendégváró lakomának. Simán bevállalható gyertyafény mellett is. Főleg akkor - ha a külcsínt tekintjük.Másnak indultA rakott mindenféléket, gondolunk itt elsősorban a zöldségekre, első körben, mindenki a régi jó darált húsos, rizses menetben képzeli el. A rakott padlizsán is így készül a leggyakrabban. Nincs is ezzel semmi baj, de azért néha elereszthetnénk a fantáziánkat. Az alábbi kaja is úgy készült, hogy Borsamunkatárs remeket vacsorázott egy budai kisvendéglőben és megpróbálta otthon leutánozni az ott elérakott ételt. Nem ment, naná, ezért aztán hagyta, hogy a gyomra vezesse a hozzávalók és technológiák kiválasztásánál. A végeredmény akkora sikert aratott Borsamunkatárs közvetlen hozzátartozói körében, hogy főtáblára került az állandóan főzendő ételek kategóriájában. Ide csak azok az ételek kerülhetnek, amelyekre hidegen is rájár a család, újabb és újabb tiszta villákkal, míg azok elfogynak a fiókból.

Végül finom lett

Így készülFelkarikázunk és lesózunk két-három kövér padlizsánt - ha akad otthon kósza cukkini, az is mehet -, de több legyen a padlizsán. Míg izzadnak, kifőzünk 15-20 dkg tésztát. Édes mindegy, hogy milyen, lehet spagetti, szarvacska, penne, bármi. Nyilván a cérnametélt nem alkalmas, de ez úgysem jutott senkinek sem az eszébe. Míg puhul - jól látszik ugye az idő praktikus beosztása - készítünk egy kis besamelt. Nyugalom, aki be tud sűríteni egy főzeléket, azon a besamel sem fog ki. Tehát: két evőkanál vajon kicsit átpirítunk egy evőkanál lisztet, majd szép lassan, folyamatos kevergetéssel belecsorgatunk annyi tejet, amennyivel híg mártás állagúvá válik. Majd még sűrűsödik, úgy számoljunk. Egyet rottyantunk rajta, és máris kész a bármilyen ízesítésre alkalmas, igazi ízpostás tejmártás. Sózzuk, bőven frissen őrölt borsozzuk, belepasszírozunk két gerezd fokhagymát és belereszelünk úgy öt-hat dekányi maradék, kissé száraz, hűtőmélyi sajtot. Belekeverjük a kifőtt tésztát és leöblítjük a padlizsánokat. Szinte minden előkészület megvolt, jöhet a lényeg. A padlizsán karikák mindkét oldalát megpirítjuk egy kevés olajon, majd egy sütőedénybe terítjük a harmadát, erre rátesszük a besameles tészta felét és rákarikázunk két-három érett, zaftos paradicsomot, megszórjuk bazsalikommal és egy kevés rozmaringgal. Most kevés kecskekrémsajtot pöttyintünk minden paradicsom karikára, aztán újabb adag padlizsán, a tészta másik fele, újra paradicsom, fűszerek, krémsajt következik. Lefedjük a maradék padlizsánnal, kis olajat spriccelünk a tetejére (néhány csepp paradicsomlé is lehet) és mehet is a forró sütőbe. Amíg összesül, elmosogathatjuk a felhasznált nem kevés edényt. Tálalás előtt lehet rá szórni egy kevés Parmezánt - de ez már nem tesz túl sokat hozzá az elképesztő ízkavalkádhoz.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés