free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Iskolaszerek nagyító alatt

Borsa         Címkék: áttekintés, gyerekek, iskolakezdés, iskolaszerek, tárgy 0 hozzászólás

Az iskolakezdés minden családnak jókora érvágás, de a legtöbb szülő valahogy megoldja. Mivel most mindenki ezzel foglalkozik, mi is ezt tesszük, de más szempontból viszgáljuk a kicsik munkaeszközeit.

Az iskolakezdés minden családnak jókora érvágás. Állami támogatással, saját erőből, vagy különféle kölcsönökkel és fizetéselőleg felvételével azonban a legtöbb szülő megoldja valahogy. Szeptember elsején az iskolatáska csomó színes tárgyat rejt: tolltartók, ceruzák, radírok, zsírkréták sorakoznak benne. Körülnéztünk a hazai piacon és az interneten, és összegyűjtöttük a kicsik munkaeszközeit - a legolcsóbbtól az exkluzív dizájntárgyakig.

Alakul

SzempontokA legtöbb napilap, online magazin és tévéműsor ilyenkor az árakra koncentrál. Mi mennyibe kerül, ki mit engedhet meg magának. A választék nagyjából az autópiacokon megszokottakhoz hasonló. Filléres cuccoktól a luxuskivitelig mindent megtalálunk, csak győzzük pénztárcával. Nos, az általános iskolai első osztályos tankönyvcsomag csaknem tízezer, a nyolcadikos pedig húszezer forintba kerül és akkor még nincs mivel írni, radírozni, javítani, kifesteni, kiemelni és a többi. Bennünket persze nem az iskolakezdés gazdasági és pénzügyi vonatkozása érdekel a legjobban, mégha Magyarországon az árcédula komolyabb érv is a dizájnnál, vagy a gyerekszíveket megdobogtató színes készletek kreatív hatásánál. Milyen tárgyakat használnak a legkisebbek munkahelyükön? Hogyan hatnak ezek a fantáziájukra, fejlődésükre, kialakulóban lévő szépérzékükre? Ezt próbáltuk feltérképezni.

Mi már elég régen voltunk általános iskolások, mégha ezt a tényt igyekszünk is letagadni társaságban. Úttörőnyakkendőt viseltünk síppal, merevvázas kocka iskolatáskát cipeltünk, és kék színű, fekete végű kínai grafitceruzával írtunk, a hibákat pedig két végén hegyesre faragott piros-kék színessel karikáztuk be a füzetünkben. A szocialista tárgykultúra a tanszerek puritánságában is megmutatta magát. A tanárok nem szerették, ha valaki "különcködik" és nyugati, márkás cuccokat visz a suliba. Arról nem is szólva, hogy a déligyümölcsöt is tiltották a szegényebb osztálytársakra hivatkozva, pedig a rendszerváltás környékén azért már mindenhol lehetett banánt és narancsot kapni. Szeptemberi tárgymustránkat kezdjük a talán egyetlen őskövülettel, a piacon évtizedek óta változatlan formában és minőségban kapható örök túlélő Signetta kék-piros-fekete golyóstollkészlettel.

Tollak

A fehér kupakkal szerelt végén nyitott írószerszám sok vidám percet szerzett kiskorunkban, hiszen nem egy osztálytársunk szaladt sírva a mosdóba miután hosszabb ideig rágta a toll végét. Az egy darabból készült nyitott készségből ugyanis könnyen kiszívható a tinta, így a nótórius tollrágók könnyen végezhették jókora kék folttal a szájukon. Ilyenkor persze még letolást is kaptak a tanítónénitől, ráadásul az egész osztály rajtuk nevetett. Ha lódítani akarnánk, ideírnánk, hogy a magyar írószeripar tudatosan figyel a gyermekek nevelésére, ezért a rosszaságért járó rapid büntetés, de nyilván nem így áll a dolog. A Signetta (kép1) mindenesetre ma is kapható a Tescóban.

Rágnivalók

Balkézre

149.- forintért adnak egy készletet, ami kissé borsos, főként, hogy a depot.hu online boltjában 27.8 forintos darabáron hozzájuthatunk a klasszikus iskolaszerhez. Ha már a tollaknál tartunk, érdemes rögtön a másik végletet is megvizsgálnunk. Nincs többé hátrányban egyetlen balkezes kisdiák sem, ha a Stabilo golyóstollait, vagy filceit használja. Az ujjak közé símuló, ergonómikus szempontok alapján tervezett színes eszközök persze jóval drágábbak a csúszós és pacákat hagyó magyar golyóstollnál. Az easy, paradise és passion fantázianévvel ellátott termékek (kép2) garantált figyelmet keltenek majd a osztályban. Csupa élet, fantázia, tobzódó színek és játékos formák. Akinek nem futja a több száz forintos tollkülönlegességre (ja, és gumiborítása is van a csúszásmentes felület miatt!), a bevásrlóközpontokban is találhat jó minőségű tollakat. Míg a Cora és az Auchan online katalógusában furcsamód nem találtunk túl nagy választékot a tanszereket illetően, a Tesco mindjárt két oldalt is szentelt az iskolakezdésnek letölthető katalógusában. A saját gyártású "gazdaságos" és láthatóan nem is olyan rossz golyóstollkészlet duci fogófelülettel, csúszásmentes kialakítással mindössze 249 forintba kerül.

Zsírkréták

Zsírkréta ügyben is van olcsó változat (kép3), a bevásárlóközpontokban pár száz forintért vehetsz egész készleteket. Az persze nem garantált, hogy a kréták nem törnek könnyen porrá, vagy hogy nyomot hagynak-e egyáltalán bármilyen felületen. A tehetősebb szülők megvehetik a Crayola termékeit is (kép4). A készségfejlesztő játékokkal, és számtalan krétafajtával szolgáló világcég termékei kaphatók a legtöbb hazai írószer boltban is.

[PAGEBREAK]

A legtöbb gyerek idővel rájön, hogy a ceruzákat-tollakat legegyszerűbb a táskába dobva hordani, az első években azonban különös vonzerővel bír a többrekeszes, zippzáras tolltartó. Angliában van olyan iskola, ahol betiltották a használatát, miután egy tanuló tolltartóban becsempészett késsel szúrta le osztálytársát. Itthon ilyesmiről szerencsére nem hallani, sőt: az iskolakellékek egyik legfontosabb darabja a színesekkel, filctollakkal, hegyezővel, vonalzóval és különféle ceruzákkal feltankolt változat. A luxuskivitel (kép5) akár több, mint 6000 forintba is kerülhet.

Tőlünk távol

A legérdekesebb dizájntárgyak országában, Japánban a felhozatal érdekes módon nagyjából egyezik a hazaival. Semmi shinto finnyáskodás, meg letisztult színvilág: elmondhatjuk, hogy a mi tolltartóink is legalább olyan csiricsárék, mint azok, amiket a szigetország diákjai hordanak. A PingMag egy régebbi összeállításában Snoopy-s, mangahősös, feliratos és Hello Kitty-s változat is szerepel, hogy a farmerból készült (kép6) rózsaszín berakásos őrületről ne is beszéljünk.

Fémből készült csörgő-zörgő doboz-tolltartót (kép7) és egyszerű fakkmentes változatot 2000 forint körül kaphatunk szintén a legelképesztőbb mintákkal díszítve itthon is. Mintha erre a tárgyra nem vonatkoznának a legelemibb ízlésbeli szabályok sem. Vagy a legvadabb változatokban árulják, - gyerekeknek, vagy egyszínű fekete és barna lehet - a felnőtt változat. Átmenet nem nagyon létezik. Különleges darabokat (kép8) érdemes az e-Bay-en is rendelni, biztos, hogy nem lesz hasonló senkinek a suliban, ha az internetről rendelünk a gyereknek.

A piskóta a legmenőbb

Elérkeztünk az iskolakezdés legfontosabb kellékéhez, a hátizsákhoz. Nem szeretjük ismételni önmagunkat, de itt is aranyszabály a mértékletesség. Akármennyi pénzt elkölthetünk egy márkás sporttáskára, vagy "sokfunkciós" szuper divatcuccra, pedig bizony vannak, akik nejlonzacskóval hordták a könyveket a suliba, most mégis vezérigazgatók valahol. Mielőtt az első könnycseppet szétmorzsolnánk a szemünk sarkában, nézzünk egy gyors válogatást:

Slamdunkers kosárlabdázós fényvisszaverő prizmás klasszikus kocka fazon: 10 ezer forint.(kép9)Boblbee csúcstáska csatlakoztatható tornacsákkal, uzsonnásdobozzal: 49.290.- forint (kép10)Saját kézzel kötött, vidám hátitáska: megfizethetetlen. (kép11)

Csak mértékletesen

Számtalan magyar és külföldi weboldal átböngészése után elmondhatjuk, hogy iskolaszerekből olcsón is lehet használható minőséget venni. A barátok és az osztálytársak nyomására azonban minden szülő erején felül teljesít ilyenkor is. "Az én gyerekemé legyen a legszebb-legjobb" - gondolkodik a magyar anyuka. Persze ki ne szeretné, ha az ő kisfia/lánya lenne a legdivatosabb az isiben. Ma már a tanító néni sem szól a banánért, narancsért, a fogyasztási kényszer pedig már hatévesen elkezdődik a padszomszéd kislány rózsaszín tolltartója láttán. Csak azt ne feledjük el sosem, hogy itt sem a külcsín számít igazán! Felnőve a legjobb tanulók és nem a legtrendibbek érvényesülnek majd az életben.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés