free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szokatlan terítők

Borsa         Címkék: digitális, dizájn, szokatlan, terítő, világító 0 hozzászólás

Leáldozóban a hófehér abroszok korszaka, a technika fejlődésével ugyanis az asztalt borító szövetek is megújulnak. Egészen különleges világító, digitális és egyéb ritka darabok születtek. Íme, a jövő terítői.

Van aki a hófehér terítőre esküszik, hiszen az mindenhez illik és örök darab, van aki minden alkalomra, karácsonyra, szülinapra újat vásárol, és vannak olyanok is, akik ki nem állhatják ha egy vászondarab van az asztalon, mert úgyis foltos lesz, vagy gyűrött, de mindenképp csak plusz munka van vele. Ki gondolná, hogy a technika fejlődésével ez az ősi dísztárgy is új értelmet kapott.

Az abroszellenes fogyasztóknak csak jó hírrel tudunk szolgálni, a legújabb trendek ugyanis őket igazolják, nagyanyáink féltve őrzött damaszt és csipkeanyagai digitális formában születnek újjá, elfeledtetve a foltokat, a vasalást és a keményítést. A jövő ugyanis a digitális terítőé, bár biztos lesznek olyanok is, akik nem mondanak le a kellemes házimunkával járó textil abrosz élményről.

Nézegess érdekes abroszokat!

A múltA terítők múltja egészen régre nyúlik vissza, valószínűleg akkor kezdődhetett az asztal letakarásának szokása, amikor a nőket száműzték a konyhába. Ez nagyjából az első szilárd házak megépülése után lehetett. A leves kavargatása mellett mindig jutott idő egy kis hímzésre vagy csipkeverésre. Mivel más kreatív tevékenységet nem igazán végezhettek legálisan nagyanyáink, egyértelmű volt, hogy ebben éljék ki művészi hajlamaikat. Születtek is sorra a szebbnél szebb csipkék és minták és amikor már minden létező vízszintes felületet terítőcskék borítottak (beleértve az ágyat, a polcokat és a fotelt is), akkor következtek a falak és az ablakok.

Szerencsére jött a női egyenjogúság, és az asszonyok abbahagyták a hímzést és a horgolást. És mivel munka mellett már sem mosásra sem keményítésre nem maradt idő, divatba jöttek a viaszkos vásznak, amik rondaságuk ellenére hosszú-hosszú ideig tartották magukat. Még ma is lehet kapni virág mintás műanyag terítőket, sőt láttunk már műanyagból készült csipkét is, az élmény néha még most is előjön rémálmainkban. Szerencsére az elmúlt években történt valami, egy halk átkattanás a női fejekben, ami végleg száműzte a giccses extra műanyag réteget a konyhaasztalról. A viaszkos vászon helyét a mindennapokban lassan átvette a tányéralátét, abrosz pedig csak a vasárnapi ebédkor és ünnepnapokon kerül az asztalra.

Terítő helyettÚgy tűnik a terítő nemsokára teljesen új értelmet kap. A gyorsan fejlődő új technológiáknak köszönhetően ma már nem elképzelhetetlen, hogy az asztal felülete kijelzőként működjön, ami számos új lehetőséget teremt a dizájnerek számára is. Bár a hő és vízálló érintőképernyőre még várni kell, a mintáját változtató asztal már létezik. Kim Dai-sung Sung koreai tervező csipkemotívumot gravírozott egy alulról megvilágított asztallapba (kép 1.). A vasárnapi ebéd előtt elég bekapcsolni az asztalba helyezett világítást, és az addig fehér felületen egyszer csak láthatóvá válik a virtuális terítő mintázata. Bill Gaver hasonló ötlettel állt elő nemrégiben. Egy olyan asztallapot fejlesztett ki, ami folyamatosan változtatja a mintáját. A hatszögletű csipkealakzatok akkor kezdenek el világítani, ha hosszabb ideig érzékelnek egy tárgyat (kép 2.). Ha például egy vázát helyezünk az asztallapra, először csak az alatta lévő rajzolat fénylik. Kis idő múlva a fény terjedni kezd, és egyre több minta villan fel. Minél tovább hagyjuk a vázát az asztalon, annál több hatszög világít, ha pedig levesszük, a csipkeminták lassan elhalványodnak. Ezzel még nincs vége, az asztallap ugyanis megjegyzi a tárgyak helyét, és ha épp nincs rajta semmi, akkor kedve szerint villogtatja a leggyakrabban használt pontokat.

Ez a divat

Különleges darabokPersze sokáig kell várni arra, hogy a terítő végleg eltűnjön otthonokból, már csak azért is, mert a minimál utáni dizájntrendeknek megfelelően a textiltervezők vadabbnál vadabb mintákkal rukkoltak elő. Nehéz a foltokra és a mosásra hivatkozva ellenállni a gyönyörű abroszoknak, annál is inkább, mert a digitális kijelzővel ellátott asztalok egyelőre még nem kaphatóak, vagy méregdrágák. A dizájnerek egyedi terítői között ugyanakkor negyedannyiért találni csábítóan gyönyörű darabokat, nem kell hozzá a kognitív disszonancia mesterének lenni hogy megmagyarázzuk magunknak, miért is adunk ki több tízezer forintot egy egyedi abroszért. Könnyű olyan támadhatatlan érvek mögé bújni, hogy úgyis csak ünnepnapokon használom, eddig még soha nem vettem terítőt, inkább terítőre költök mint tányérra, mert az úgyis összetörik. Ha sikerült meggyőzni magad, akkor mindenképp nézd meg a Henry Road online boltot, ahol hatalmas sematikus rózsákkal díszítet abroszokat (kép 3.) lehet kapni, többféle színben. A The Home Porton ennél jóval szolidabbakat találtunk, lényegesen olcsóbban. A mezei virágos terítők köszönhetően a lágy színeknek szinte mindenféle konyhába illenek (kép 4.). Igazi káoszimádóknak ajánljuk a lengyel AZ design legújabb termékét, a rendetlen abroszt, amibe egy hatalmas családi vacsora utáni asztalképet hímeztek (kép 5.). Mintha a szétszórt tányérok és evőeszközök belesüllyedtek volna az asztalba, a nagy össze-vissza egy két felborult borospoharat is találni. Soha többet nem kell figyelni a foltokra, ha ezt a terítőt választod, sőt mivel gyűrötten is jól néz ki, a vasalást is elfelejtheted.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés