free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éva néni kedvenc sütije

Borsa         Címkék: egyszerű, gyümölcsös, kevert, süti, tészta 1 hozzászólás

Senki ne gondoljon valami macerás, hajtogatott, nyújtott csodára, ez egyszerűen egy kevert tésztájú gyümölcsös süti, ami télen befőttel is elkészíthető. És két kedves, okos, idős hölgy is szereti.

Ez a recept eredetileg Polcz Alaine, pszichológus Főzzünk örömmel című könyvéből származik, ami kötelező olvasmány elsősorban kezdő háziasszonyoknak. A kezdőség nem életkor, hanem gyakorlat függő, tehát, ha valaki három gyerek és két férj után határozza el, hogy mostantól igazán háztartást vezet, annak számára is kifejezetten ajánlott olvasmány ez a munka. Nincs benne semmi extra kaja, van helyette olyan szemléletmód, amiről a felületes szemlélő azt gondolhatja, hogy idejétmúlt, pedig valójában legalább egy részét célszerű lenne mainapság is a magunkénak tudnunk. Erről majd még írunk. Szóval ez a recept eredetileg az övé. Na de ki az az Éva néni?Angyalok a házbanÉva néni a szomszédunk volt egy olyan társasházban, amilyenből nincs már sok. Először is nálunk az átlag életkor 60 év felett volt - ez nem rendkívüli. De ebben a házban azonban senki nem kukucskált a mások élete után, viszont a segítőkészséget mindenki igen magas fokon művelte. Egymás küldeményeinek átvétele, ideiglenes gyerekvigyázás, csipetnyi só a levesbe - bárki fordulhatott és fordult is a lakótársakhoz. Nem volt olyan húsvét, hogy a lábtörlőnkön ne találtak volna a gyerekek pirostojást, táblacsokit. Ősz hajú, levendulaillatú, májfoltos kezű nyuszik hozták hajnalban. És hát a kóstoló. Minálunk karácsony délelőttjén nagy volt a sürgés-forgás a lépcsőházban. Mindenki vitte a frissen sült bejgli, zserbó, mézes szeleteket körbe a házban, mindenki kóstolt mindenkitől. Már a gesztus felért egy karácsonyi jókívánsággal. Ennek a háznak a lelke Éva néni.

Őszibarackkal, szőlővel

Hatvan kiló barackŐróla szerintem elég annyit elmesélni, hogy mikor egyszer egy nyári hajnalon, úgy öt óra tájban dolgozni indultam, összefutottam vele a lépcsőházban. Elmesélte, hogy most készül befőzni a baracklekvárt, úgyhogy azért várakozik, mert mostanra ígérték neki a hatvan kiló gyümölcs leszállítását, amivel délutánra végezni szeretne. Éva néni ekkor már betöltötte a nyolcvanat. Na, az ő kedvence lett ez a gyümölcsös süti, amit először szilvával sütöttem és persze vittem belőle kóstolót. Elkérte a receptet és attól kezdve ő is mindig ezt sütötte. Praktikus szemlélettel azért dicsérte, mert nagyon kiadós és mivel viszonylag sok zsiradék van benne, könnyebben csúszik, mint más kevert tészták. Így készülHát nem bonyolult. A sütőt 200 fokra melegítjük, megpucolunk, feldarabolunk úgy 50-60 dkg gyümölcsöt, majd kézi habverővel, vagy robotgéppel habosra keverünk 25 dkg cukrot, 15 dkg vajat és három tojást. Mikor már homogén és habos a massza, hozzáteszünk egy sütőport, csipet sót és mikor ez is elkeveredett felváltva adogatva elkeverünk benne 30 dkg lisztet, és most jön a lényeg: egy pohár tejfölt. Jól kidolgozzuk a masszát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megrakjuk a gyümölccsel és mehet a sütőbe. Tűpróbáig sütjük - úgy fél óra alatt elkészül. Lehet a szépség kedvéért pici porcukorral megszórni, de anélkül is elég édes.Mindenféle gyümölccsel jó, kivéve az aprószemű szőlőt, mert akkor a magokat köpködni kell. Ezért nagyszemű, erőteljes ízű, kimagozott szőlővel érdemes készíteni, vagy szilvával, barackkal frissel, vagy befőttel, télen, nyáron, a lényeg az, hogy néhány szeletet tegyünk belőle kistányérra és csöngessünk be vele a szomszédhoz.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés