free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Luxusmárkák a szabad ég alatt

Borsa         Címkék: bolhapiac, luxusmárkák, minőség, pecsa, teszt 0 hozzászólás

Az tény, hogy a városban egyre nagyobb számban juthatunk hozzá a luxusmárkákhoz, ám minőség ellenőrzésre adtuk a fejünket és ugyanezeket a portékákat megnéztük a PeCsa bolhapiacán is.

Miután leszurkoljuk a 120 Ft-os beléptit, lekucorodunk a domboldalra egy műanyag poharas termoszkávé kíséretében, hátha magunkhoz térít. Közben azért a Fáy és a Verseny utcai piacokon szocializálódott énünk diadalittasan pásztázza a zsibvásárt: óriási alapterület, békésen duruzsoló honfitársak, a sör- és kolbászillat alig-alig nyomja el a nyugdíjas korú tárgyak millióinak dohos erőfölényét. Fotós kollégámmal álmosan bambulunk egymásra, megvitatjuk a pályaválasztás dilemmáit, erőt gyűjtünk.

Nézelődj a bolhapiacon!

Csúcsmárkákat keresve Rövid értekezés és egyeztetés után aztán nekiveselkedünk, elvégre azért érkeztünk, hogy munkával dicsérjük a napot, hiába a napsütötte vasárnap reggel. Gyorsan feladom, hogy leltárt vagy valami jegyzetfélét papírra vessek: ahogy mondani szokás, bölcsőtől a koporsóig minden van itt, értsd: tényleg minden. Nem kis erőfeszítésünkbe van, hogy megrendszabályozzuk az el-elkalandozó figyelmet - hiszen kétfős egységünk egészen pontos céllal érkezett: csúcsmárkákra megyünk. Az érdekelt bennünket, hogy a városban nagy arányban észlelt luxusmárkájú övekhez, ingekhez, cipellőkhöz, retikülökhöz (egészen pontosan ezek feltételezett másolataihoz) hol juthatunk hozzá, mennyiért, s ha a minőségellenőrködéshez kevesek is lennénk, legalább felmérjük, első blikkre milyenek a portékák. Jó fülesnek bizonyult a PeCsa-szabadtéri Bolha.Az első Rolexet még bátortalanul emelem a magasba, mialatt a fotóapparátot szorongató kolléga csendes-szerényen megérdeklődi, hogy illusztráció gyanánt mehetne-e egy közeli a kollekcióról. A békésen pöfékelő atlétatrikós-sombrerós öregúr vidáman bólint, csak tessék, de a Keresztapát idéző hangszín és a termet elrettent attól, hogy a zsákmány valódisága vagy származási helye felől érdeklődjek. (Az őszinteség még megkívánja, hogy hiába igyekeztünk nagy szakértelemmel vizslatni a karórákat, egy ilyen dörzsölt róka nyilván már a megjelenésünkből levette, hogy kispályásokkal diskurál.) Megmondom az őszintét...Továbbállva aztán magunk mögött hagyjuk ezt a bénító beszariságot: a Dolce & Gabbana-, Armani-, Hugo Boss-alsóneműket értékesítő úrnak már kerek perec nekiszegezzük, árulná már el, igaziak-e. "Nem. Ne vicceljen, ennyiért?!" Hát, őszintén szólva készületlenül ért az igazmondás, úgy nekiduráltuk már magunkat a vitára, taktikázásra, sarokba szorításra. "Törökországban gyártják, ahol az igazit is, meg Ázsiában. Mér, maga azt hiszi, hogy az igazi Armani, az Olaszba' készül? Ha-ha, dehogy." Színlelt megdöbbenésünk további kvaterkázásra sarkallja: "ugyanaz, csak olcsóbbért. Nem lesik annyira a minőségét, nem úgy csomagolják, nincs akkora fakszni körülötte. Hát fogja meg, nézze meg, és meglátja. Én különben mindenkinek megmondom, nem verek át senkit, mér tenném. Aki "olyat" akar, az nem itt fogja keresni úgyse." Egyenes beszéd. Miután megfogdozom a cuccot, arra jutok, hogy az alsógatyák gumidereka merő ócskaság, a feliratozás is ki-kifut a vonalból helyenként, de az anyaga egészen rendben van, nem műszálrengeteget tapintok. Ingek kettőezerötér' szintúgy, egész vállalhatónak tűnnek, s a kellemeset a hasznossal összekötve a 280-ért kínált zokniból társam mindjárt két párat is vételez, összesen ötszázért (egy Tommy Hilfiger - made in Italy, és egy Hugo Boss).

Hanyag kezek munkája

Louis Vuitton és ZsolnaiNem így a táskáknál. Az Yves Saint Laurent és Louis Vuitton egymásba fonódó kezdőbetűivel mintázott anyagokra hanyag kezek varrtak a múlt századból kitessékelt, megkopott szíjakat, csatokat, a rögzítés slendriánsága is csúnyán hazavágja a holmit, így azonban már akkorára hízik a kontraszt, hogy megspóroljuk magunknak a kérdezősködést, viszont jól mulatunk.Rögtön a szomszédban porcelán étkészletek, japán idillt a derekukon viselő teáskancsók, nippek sorakoznak. Ezek már súlyos tételek, 50 ezertől akár 80-ig röpködnek a számok, megtudom, Zsolnay, igazi ritkaság a '30-as évekből, gyűjtők előnyben. Később még három helyen is megpillantom "az igazi ritkaságot", retorikából azonban kijár a jeles a posztoló fiatalembernek, engem biztosan megvett volna, ha úgy.A parfümszekció szintén döbbenetes meglepetés: 1500-tól 2000 Ft-ig locsolhatjuk magunkat Calvin Clein (!)-, Armani- és Christian Dior-esszenciákkal, a befóliázott, napszítta dobozok önmaguk válaszai, nem kapacitálnak komolyabb nyomozótevékenységre. Aztán látunk még Philip Patek és Cartier órákat tizenöt-huszonötért két, a '70-80-as évek túlélő pornóirodalmát kínáló egység közé szorítva, olyan díszdobozokban, amelyekben annak idején édesapámat jutalmazták érmekkel mint Kiváló véradót/dolgozót. Nézzem csak meg közelről, mind eredeti, azért kerülnek ennyibe, mert ún. kifutó darabok, és újragyártva már ilyen olcsón hozzájuthatunk. Lesem az összekacsintás lehetőségét, sehol. Tényleg szép példányok, és bár használtak, árgus szemek vennék csak észre, hogy kópéság van a dologban.

Akár a valódi

PerspektívákSummázva a látottakat: hajlok rá, hogy ha mondjuk valamelyik honi celebet innen öltöztetnénk be Armaniba meg Diorba, tisztességgel felékszereznénk, és kapna mellé egy csábító sminket, nem biztos, hogy megmondaná bárki is, hogy nem a milánói divathétről érkezett (amihez persze hozzájön, hogy a feltételezés is elmaradna, ami sokat számít). A gyönge utánzatoktól a pofásabb darabokig ugyanis minden fellelhető, és ebből a perspektívából tekintve a márkafüggésre, tényleg egészen érdektelen, hogy originálokról van-e szó. Ha a seggünk kilóg a gatyából, legalább Dolce & Gabbanából lógjék. A szándéknyilvánítás fontosságán, a színjáték örömén és Mikszáth-on edzett társaságban ezek úgyis huszadrangú kérdések.

-pészM-LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés