free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Miért pont Kate Moss?

Fiáth Titanilla         Címkék: anorexia, celebnő, okok, sovány, tetszés 0 hozzászólás

Ha a mindennap látott kórosan sovány celebnők jelentik a szépségideált, könnyen terjedhet az anorexia divatja. Pszichológusunk szerint jó lenne egy kicsit megvizsgálnunk ki, és miért tetszik nekünk.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Nincs női magazin manapság, amely ne foglalkozna az anorexia nervosa nevet viselő táplálkozási rendellenesség problematikájával, a jelentős mértékű súlyvesztés kérdésétől a lányok egymást erősítő internetes fórumcsevegésein át, a halálozási statisztikákig. Valamennyi pszichiátriai zavarhoz hasonlóan az anorexia is több lábon álló, számos különböző tényezővel összefüggésbe hozható kórkép.

A nő képe

A rizikófaktorok egyikeként napjaink "elöl deszka, hátul léc" szépségideálját ostorozzák legszívesebben a kutatók.A csontbőr Kate Moss, Paris Hilton vagy Victoria Beckham pellengérre állítása azonban számos további kérdéshez vezet. Ha körülnézünk a celebvadász-mezőkön, szép számmal találhatunk olyan, szépségeszménynek kikiáltott hölgyeket, akik estélyi ruhájában két-három anorexiás leányzó is meghúzhatná magát. Jennifer Lopez, Beyoncé Knowles, Béres Alexandra, Bódi Sylvie: mellek, méretes fenekek, izmok, "reális asszonyságok", akiket sorra a legjobbaknak választanak a férfikritikusok - miért nem ezek a tagadhatatlanul szintén nőideálok az anorexiások példaképei?

Beláthatjuk, hogy napjaink nyugati kultúrájában számos szépségeszmény - és ezzel párhuzamosan több, a Nőről kialakított versengő elképzelés - él együtt az "igényes macsók" lapjaiban fotózkodó, összenyomott, felpumpált mellű/pohártartó fenekű szexbombáktól a kifutók elidegenedést, egoizmust, szenvtelenséget, introverziót és részvéttelenséget sugárzó hipervékony, hűvös modelljeiig. Míg a nyuszilányok a hagyományos női szerepkört, az odaadást/önfeladást, a kedvességet, a férfiúi kívánságoknak való kritikátlan alárendelődést, a tömény szexualitást képviselik és valósítják meg, addig a catwalk-sztárok a XXI. századi életérzésből - a drogpartikat követő másnaposságból, a társtalanságból, a férfi-női szerepkör elmosódásából - adnak némi ízelítőt. Gondoljunk például a sovány testalkat miatt a másodlagos nemi jelleg, a mellek és egyéb, gömbölyded formák eltűnésére, az "elfiúsodásra"; a szem alá festett karikák dzsánki- vagy heroindivatjára; a Playboy-lányok mosolyával szemben a manökenek kifejezéstelen vagy szigorú, nem egyszer ellenséges arcára.

Angyallá válni

A kérdést tehát így foglalhatnánk össze: léböjtkúra, kilencven napos vagy pránadiéta, tökmindegy - miért van az, hogy amíg egyesek Eva Longoriává próbáják fogyasztani/izmosítani/szabatni magukat, addig mások inkább Nicole Ritchie-vé, kisgyerekméretűvé aszalódnak egy-egy kúrával, kockáztatva ezzel életüket és testi épségüket is? Függ-e bármitől a példaképválasztásunk? Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy az anorexia okai között a szexualitás, a felnőtté/felnőtt Nővé válás tudattalan elutasítását kell keresnünk. A háttérben éppúgy állhat korai szexuális abúzus, azaz eltussolt erőszak egy-egy családtag részéről, mint a hipernormalitás látszata.

Az anorexia előfordulása fehér, középosztálybeli családokban a leggyakoribb, ahol a kontrollt, a késleltetett kielégülést, az önmegtartóztatást és a teljesítményt becsülik a legtöbbre (legalábbis az érzelmek őszinte megosztásánál, egymás támogatásánál, az önkifejezés bátorításánál jóval többre!). Az olyan "alantas" vágyak, mint az ételek vagy a szexuális örömök iránti sóvárgás nyílt visszautasításával a beteg lényegében a saját önuralmát, az elítélt ösztönszféra helyett a magasabb rendű, szellemi szférákkal való kapcsolatát bizonyítja - önmaga és a gyakran érzelemmentes família előtt is.

Felelősség

Ki tetszik, mi tetszik

A menstruáció elmaradása, illetve egyes anorexiás lányok testetlenség-kultusza, az "angyallá alakulás" vágya alátámasztják és megerősítik, hogy a betegség részben a testiség direkt és szimbolikus csatornákon történő tagadása. (Csak zárójelben jegyezném meg, hogy sok fiatal lány annak érdekében, hogy az önkontroll látszatát elérje, olyan étvágycsökkentőkhöz, például amfetaminhoz nyúl, amelyek súlyos mértékű függőséget okoznak aláásva ezzel az eredeti célkitűzést, az önuralom mindenek felett álló elérését).

Az ideálválasztásunk nem véletlen tehát, s ezzel összefüggésben az sem, hogy nullkalóriás, a sportot száműző, abbahagyhatatlan, vagy racionális, "élhető" és életmóddá alakulni képes programba kezdünk. (Vagy éppen semmibe, és annak örülünk hogy vagyunk, úgy, ahogy jól esik.) Mivel a média által bemutatott nőknek valóban óriási szerep jut a közérzetünk alakulása, vagy konkrétan: az életünk-halálunk szempontjából, ahelyett, hogy kígyót-békát kiáltanánk a celebcsajokra, gondoljuk csak végig, kik és miért tetszenek nekünk. Milyen üzeneteket közvetít az adott megjelenés és mi az mindebből, amit a magunkénak érzünk/amit magunk is ki szeretnénk fejezni. Amint fentebb láthattuk, a szigorú kritika a kiszáradástól, a korai öregedéstől és az éhhaláltól menthet meg. Csak bátran! Fiáth TitanillaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés