free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bábák keze között

Borsa         Címkék: baba 0 hozzászólás

Közvélemény-kutatásunk szerint egyre több nő álma, hogy női támogatással, adott esetben orvos nélkül szülhessen. A Dél-pesti Kórházban a bábák már önállóan vezethetnek szülést. Ott jártunk.

Bábák keze között

Ajánló

Az Országos Bábaszövetség 2002. március 28-án alig több mint tíz fővel alakult meg, taglétszámuk mára már meghaladja a hatvan főt.

Mikor először olvastunk arról, hogy a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban bevezették a bábák által önállóan vezetett szüléseket, egy emberként lelkesedtünk. Aki szült már, az azt emlegette, hogy milyen sokat köszönhet a bábának, akik még nem élhették át a szülés élményét, azok között is többen gondolkodtak úgy, hogy bába segítségével szeretnék világra hozni gyermeküket. Ezért is csigázott fel bennünket a hír, hogy Dél-Pesten már lehetséges a bábás szülés.

Nézegess képeket!

Alapozás

A világért sem szeretnénk egészségügyi továbbképzést tartani, de elöljáróban mindenképpen el kell mondanunk, hogy egy egészséges terhes nő számára, akinél a szülés is normális mederben folyik nincs szükség orvosi beavatkozásra. Nem szeretnénk természeti népekre hivatkozni, ahol lelki és fizikai támogatással, de alapvetően a nőre és születendő gyermekére bízva folyik le a szülés. Kutatásokra is csak annyit hivatkoznánk, hogy létezik olyan, ami azt bizonyítja, hogy a szülés közbeni első orvosi beavatkozás általában hozza magával a további beavatkozásokat.

Egyszerűen a saját tapasztalatainkat és pozitív emlékeinket szeretnénk emlegetni, amikor a kórházi felvételtől az első felsírásig kizárólag bábával találkoztunk. Sőt, amikor az orvos bekukkantott, egy esetleges gátmetszésre készülve, akkor a szülésznő volt oly' kedves és elhárította a kezdeményezést és gátvédelemmel szépen világra segítette a kisfiút. Tehát, ha minden rendben - hangsúlyozva a minden rendben-t -, az orvosnak egyszerűen nincs dolga a szülés körül. Mindazt a segítséget, amire a szülő nőnek szüksége van, megadhatja egy szakképzett bába is. Ezért örültünk testületileg, mikor meghallottuk, hogy a Jahn Ferenc Kórházban év eleje óta önállóan vezethetik bábák a szüléseket. Mivel egy szülőszoba látogatást amúgy sem hagynánk ki, elmentünk hát és körülnéztünk, hogy mi a helyzet, milyen a hangulat Dél-Pesten.

Csákány doktor és Borsamunkatárs

A szülésznőktől tanultuk

Valahogy úgy képzeltük, hogy a bábás szülés lehetőségével mindenki élni akar majd, de már a kórház folyosóján kiderült, hogy tévedtünk. Közösen várakoztunk dr. Csákány M. Györgyre az osztály vezető főorvosára egy utolsóidős kismamával, aki elmondta, hogy az ő számára nem vonzó megoldás a bábás szülés, mindenképpen a terhesgondozást végző orvosánál szeretne szülni. Nincs különösebb problémája a bábás szüléssel - bár nem tudott a lehetőségről -, de ő úgy készült, hogy az első szülését mindenképpen orvosi támogatással csinálja végig.

Csákány M. Györgytől - akinek a fejében ez az itthon jelenleg példátlan kezdeményezés megszületett - megtudtuk, hogy a szülések 75-80%-át vezetik orvosok, a fennmaradó rész hárul a szülésznőkre. "Nézzünk szembe a tényekkel! A szüléseket eddig is a szülésznők kísérték, hiszen a szülésznőképzés alatt fel lettek erre készítve, az orvos csak akkor lépett közbe, ha valami komplikáció adódott, illetve a gátseb, gátmetszés összevarrásánál lépett a képbe. A főorvos úr még fokozta is: "Igazából a szülésvezetést én is a bábáktól tanultam, és természetesen az idősebb kollégáktól is, de a legtöbbet a szülésznőktől."

Nem mozgalomAz ötletgazda egyébként nem szeretné civil kezdeményezés keretében terjeszteni a bábás szülést; a saját osztálya belügyének tekinti, mert úgy gondolja, hogy minden kórház maga dönti el, hogy mit és hogyan szeretne a lehetőségein belül. Az ötlet egy erdélyi találkozón fogalmazódott meg Csákány M. György fejében. "Kóspallagon voltunk egy bábatalálkozón, ahol az egyik erdélyi szülésznő mesélt valami szüléstörténetet - akkor csaptam a homlokomra, hogy hát ha gyakorlatilag egész Európában, még Romániában is elég képzettek a bábák az önálló szüléskísérésre, hát nem igaz, hogy Magyarországon nem. Úgyhogy hazajöttem, elkezdtünk erről beszélgetni itt az osztályon, hánytuk-vetettük és a végén bevezettük. Kevesebb a gátmetszés, az infúzió, vagy más szülés közbeni beavatkozás, amióta bábák is vezetnek le szülést, ez azonban nemcsak az új gyakorlatnak, de az orvosok szemléletváltásának is köszönhető."

Ahol a bábáknak szabadkezet adtak-vagy el sem vették tőlük az önálló szülésvezetés lehetőségét Anglia, Írország, Németország, Dánia, Olaszország, Ausztria, Belgium, Finnország, Svédország, Románia,Hollandia, Spanyolország.

Jelenleg a SOTE Egészségügyi Főiskolai Karán képzik a szülésznőket, akik elméletben valóban mindent megtanulnak, ám ennek a tudásnak csak egy részét tudták eddig kamatoztatni. "Amikor az ötlet megszületett, csináltam egy úgymond továbbképzést nekik. Fél évig minden hétfőn, amikor ügyeltem, bejött, akit érdekelt és egy kicsit felfrissítettük az ismereteiket, átvettünk egy-két gyakorlati dolgot. Aki ezt a tanfolyamot végigcsinálta és vállalta a felelősségét is az önálló munkának, az kezdhette el." Csákány doktor hozzátette még, hogy a bábák körülbelül fele vállalta az önálló munkát és inkább a fiatalabb generáció tagjai.

Igen ám, de ha a bábák vezetik a szülést, az orvosok bevételtől esnek el, hiszen a kismamák ilyen esetben nem nekik lesznek hálásak - vetődött fel a gondolat, de a főorvos nem csinált ebből problémát. "Biztos van olyan kolléga, akinek számít az a pár kiesett forint, de alapvetően az orvosok is üdvözölték ezt a kezdeményezést. Legalábbis a szemembe nem mondják - én vagyok a főnökük. Biztos van, aki beszél a hátam mögött, hát sajnálom, ha neki pont azok a forintok hiányoznak. Egyébként ez a kórháznak megtakarítást jelent."

[PAGEBREAK]

A gólya csőrénél

A mosolygós szemű szülésznő, Haásznő Csanálosi Edit is megerősíti a Csákány doktor által elmondottakat. "Mi jobban ráérünk, nem kell sietni, és siettetni semmit, csak a szülő nőre figyelünk, ezért nincsenek olyan beavatkozások, amelyek a szülés menetének gyorsítását indokolatlanul célozzák." Természetesen azok a szülések, ahol bármilyen komplikáció lép fel továbbra is orvosi hatáskörbe tartoznak, ám lehet bármilyen profi és gyakorlott egy orvos, van jó néhány olyan dolog, amit csak egy nő tudhat. "Mi is végzünk olyan vizsgálatokat, amelyek kellemetlenek, vagy akár fájdalmasak, ám mi, nőként is ismerjük ezeket - ez egy nagy különbség az orvosok és köztünk. Ha mi vizsgálunk, akkor nagyobb eséllyel tudunk úgy a szülő nőhöz nyúlni, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk neki."

Ne felejtsük el, hogy ha a leendő szülők úgy kívánják, manapság már a papa is teljes jogú résztvevője a szüléseknek. "Így vagyunk mi hárman bent a szülőszobában. Ez egy szép kerek egység. A papák is nagyon sokat segítenek, de hát a női tudás az nem csak a vizsgálatoknál fontos. Mert, ha mondjuk a mama azt szeretné, hogy masszírozzák, akkor nem a férje gyöngéd hátsimogatását szeretné; mi pontosan tudjuk, hogy például hogyan kell alaposan megmasszírozni a fájó, feszülő derekat. Ezeket nem tudja egy férfi."

Mindenki jól járnaEdit is elmesélte, hogy bár a képzésük során mindenre megtanították őket, igazából a gyakorlatban eddig csak elenyésző részét tudták hasznosítani a tudásuknak. "A legnagyszerűbb az a Csákány tanár úr kezdeményezésében, hogy átélhetjük és megmutathatjuk, hogy igenis meg tudjuk csinálni. Más országokban a bábák hatásköre, a felelősségük mértéke jobban tisztázott és mindenki számára ismert. Jó lenne, ha itthon is mindenki számára egyértelmű lenne, hogy el tudjuk látni és el is láthatjuk az önálló szülésvezetés feladatát. Mindenki jól járna ezzel."A Jahn Ferenc Kórházban a szülésznők most már teljes jogúan vezethetnek szüléseket és ez a lehetőség érzelmileg és szellemileg is felszabadítólag hatott rájuk. Látszik rajtuk. Mosolygósan, kedvesen jönnek-mennek. Hárman vannak egy műszakban, most éppen három vajúdó mamájuk van, három szülőszobában.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés