free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gondolatébresztés ügyetlen rendezésben

Istvánffy Dávid         Címkék: film, gondolat, kritika, lassú, rendezés 0 hozzászólás

Kiváló alaptéma, remek színészi gárda, végeredményként pedig egy lassú, képeslapszerű alkotás, amely a várakozások ellenére sem tud annyira átütő lenni, mint amennyire a lehetőség adott volt erre.

Nem tagadom, hogy nagy várakozásokkal ültem le megnézni a Bille August által rendezett, s Magyarországon augusztus 16-án bemutatott Goodbye Bafaná-t. Persze ha előtte utánanéztem volna a rendezőnek, bizonyára fenntartásokkal kezeltem volna a filmet, ugyanis August karrierjének legkiemelkedőbb műve egy 1999-es, csak videón kiadott Az ifjú Indiana Jones kalandjai-epizód volt, ez pedig nem ad túl sok okot a bizakodásra.

Jelenet a filmből

Megtörtént események alapjánA film James Gregory börtönőr emlékeire épülő könyve alapján készült. Gregory 21 éven keresztül volt az apartheid idején bebörtönzött szabadságharcos, Nelson Mandela őre a robben-szigeti fegyintézetben, majd később a Pollsmoor és a Victor Vester börtönökben. A fehér felsőbbrendűséget elfogadó - később azonban egyre inkább megkérdőjelező - Gregoryra óriási hatással volt a polgárjogi harcos közelségében eltöltött több mint két évtized, s erős kötődés, már-már barátság alakult ki közöttük.

Sajnos a Goodby Bafana elsősorban Gregoryra helyezi a hangsúlyt, ami egyfelől érthető, hiszen a börtönőr saját történetén keresztül mutatja be Mandelát. Azonban ez annyit jelent, hogy a 24 című sorozatban a karizmatikus David Palmer elnököt alakító Dennis Haysbert Mandelája szinte csak háttérelemként van jelen a filmben. A Joseph Fiennes által megszemélyesített Gregory meggyőző alakítást nyújt, szegény Haysbertnek viszont nem hagytak túl sok mozgásteret, először ugyanis talán a film huszadik percében szólal meg, s ennél is több idő telik el, mire szemtől szemben láthatja a néző. A Golden Globe-ra jelölt színésznek azonban kell egy kis idő, mire megtalálja magát a vásznon. Emellett a dörgő mély hangú, majd’ kétméteres férfi különösen mutat a csendes, visszafogott vezető szerepében. Bár Haysbert nem játszik rosszul, személyiségének intenzitása szinte szétveti a vásznat, s ez nem feltétlenül szerencsés, amikor egy olyan vezetőt kell alakítania, akit a világ szerény mosolyáról ismer. De ez még elviselhető lenne, ha nem szorulna méltatlanul a háttérbe a történetvezetésnek köszönhetően.

Gregory feleségét a Trójá-ból megismert Diane Kruger alakítja meggyőzően; többek között neki is több szerep jutott a filmben, mint magának Mandelának. A dialógusokat nem vitték túlzásba, s jelentősebb személyiségfejlődésen talán csak Gregory karaktere megy keresztül, a többiek változásairól, gondolatairól kevés visszajelzést kap a néző.

Dannis Haysbert itt nem elnök

Amiért érdemes megnézni

Ami miatt mégis érdemes megnézni a filmet, az az apartheid rendszerének bemutatása, amely kifejezetten tanulságos napjaink egyre feszültebbé váló világában, ahol a nacionalizmus, illetve a kirekesztés sajnos újra hódítani látszik. A második világháborús, a nácik tetteit bemutató alkotásokat ugyanis sokan hajlamosak szinte fikcióként kezelni, hiszen időben már jócskán eltávolodtunk a XX. század közepének borzalmaitól. Az apartheid azonban mindössze 17 évvel ezelőtt ért véget Dél-Afrikában - ahol az 1994-ben tartott demokratikus választásokon a nép Mandelát választotta elnökké, pártját, az ANC-t pedig kormánypárttá - s a film nézése közben a néző óhatatlanul is azon kezd el gondolkodni, milyen világban élnénk ma, ha hasonló megkülönböztetés és kirekesztés uralkodna a hatalom által is elismert formában.

Összesítve a Goodbye Bafana egy meglehetősen vontatott, ügyetlenül megrendezett alkotás, jó színészekkel. A mozikban szinte biztosan nem lesz majd átütő siker, s sajnos azt kell mondanom, valószínűleg a késő este vetített tévéfilmek kategóriájában jobban megállná a helyét, a kanapén ugyanis jóval komfortosabban alszik el rajta a néző, mint egy mozi széksorai között. Amiért igazán kár, ugyanis ilyen színészekkel és ilyen témával meglett volna az esély, hogy valódi klasszikus szülessen. Ezt azonban nem sikerült elérni. Helyette marad a gondolatébresztő az apartheid kapcsán: nem kellene a hasonló eszméknek újra teret nyerni a világban, viszont sajnos úgy tűnik a világban ma - globálisan és lokálisan egyaránt - zajló események alapján, hogy ez, ha nem is elkerülhetetlen, de az esély megvan rá.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés