free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gondolatébresztés ügyetlen rendezésben

Istvánffy Dávid         Címkék: film, gondolat, kritika, lassú, rendezés 0 hozzászólás

Kiváló alaptéma, remek színészi gárda, végeredményként pedig egy lassú, képeslapszerű alkotás, amely a várakozások ellenére sem tud annyira átütő lenni, mint amennyire a lehetőség adott volt erre.

Nem tagadom, hogy nagy várakozásokkal ültem le megnézni a Bille August által rendezett, s Magyarországon augusztus 16-án bemutatott Goodbye Bafaná-t. Persze ha előtte utánanéztem volna a rendezőnek, bizonyára fenntartásokkal kezeltem volna a filmet, ugyanis August karrierjének legkiemelkedőbb műve egy 1999-es, csak videón kiadott Az ifjú Indiana Jones kalandjai-epizód volt, ez pedig nem ad túl sok okot a bizakodásra.

Jelenet a filmből

Megtörtént események alapjánA film James Gregory börtönőr emlékeire épülő könyve alapján készült. Gregory 21 éven keresztül volt az apartheid idején bebörtönzött szabadságharcos, Nelson Mandela őre a robben-szigeti fegyintézetben, majd később a Pollsmoor és a Victor Vester börtönökben. A fehér felsőbbrendűséget elfogadó - később azonban egyre inkább megkérdőjelező - Gregoryra óriási hatással volt a polgárjogi harcos közelségében eltöltött több mint két évtized, s erős kötődés, már-már barátság alakult ki közöttük.

Sajnos a Goodby Bafana elsősorban Gregoryra helyezi a hangsúlyt, ami egyfelől érthető, hiszen a börtönőr saját történetén keresztül mutatja be Mandelát. Azonban ez annyit jelent, hogy a 24 című sorozatban a karizmatikus David Palmer elnököt alakító Dennis Haysbert Mandelája szinte csak háttérelemként van jelen a filmben. A Joseph Fiennes által megszemélyesített Gregory meggyőző alakítást nyújt, szegény Haysbertnek viszont nem hagytak túl sok mozgásteret, először ugyanis talán a film huszadik percében szólal meg, s ennél is több idő telik el, mire szemtől szemben láthatja a néző. A Golden Globe-ra jelölt színésznek azonban kell egy kis idő, mire megtalálja magát a vásznon. Emellett a dörgő mély hangú, majd’ kétméteres férfi különösen mutat a csendes, visszafogott vezető szerepében. Bár Haysbert nem játszik rosszul, személyiségének intenzitása szinte szétveti a vásznat, s ez nem feltétlenül szerencsés, amikor egy olyan vezetőt kell alakítania, akit a világ szerény mosolyáról ismer. De ez még elviselhető lenne, ha nem szorulna méltatlanul a háttérbe a történetvezetésnek köszönhetően.

Gregory feleségét a Trójá-ból megismert Diane Kruger alakítja meggyőzően; többek között neki is több szerep jutott a filmben, mint magának Mandelának. A dialógusokat nem vitték túlzásba, s jelentősebb személyiségfejlődésen talán csak Gregory karaktere megy keresztül, a többiek változásairól, gondolatairól kevés visszajelzést kap a néző.

Dannis Haysbert itt nem elnök

Amiért érdemes megnézni

Ami miatt mégis érdemes megnézni a filmet, az az apartheid rendszerének bemutatása, amely kifejezetten tanulságos napjaink egyre feszültebbé váló világában, ahol a nacionalizmus, illetve a kirekesztés sajnos újra hódítani látszik. A második világháborús, a nácik tetteit bemutató alkotásokat ugyanis sokan hajlamosak szinte fikcióként kezelni, hiszen időben már jócskán eltávolodtunk a XX. század közepének borzalmaitól. Az apartheid azonban mindössze 17 évvel ezelőtt ért véget Dél-Afrikában - ahol az 1994-ben tartott demokratikus választásokon a nép Mandelát választotta elnökké, pártját, az ANC-t pedig kormánypárttá - s a film nézése közben a néző óhatatlanul is azon kezd el gondolkodni, milyen világban élnénk ma, ha hasonló megkülönböztetés és kirekesztés uralkodna a hatalom által is elismert formában.

Összesítve a Goodbye Bafana egy meglehetősen vontatott, ügyetlenül megrendezett alkotás, jó színészekkel. A mozikban szinte biztosan nem lesz majd átütő siker, s sajnos azt kell mondanom, valószínűleg a késő este vetített tévéfilmek kategóriájában jobban megállná a helyét, a kanapén ugyanis jóval komfortosabban alszik el rajta a néző, mint egy mozi széksorai között. Amiért igazán kár, ugyanis ilyen színészekkel és ilyen témával meglett volna az esély, hogy valódi klasszikus szülessen. Ezt azonban nem sikerült elérni. Helyette marad a gondolatébresztő az apartheid kapcsán: nem kellene a hasonló eszméknek újra teret nyerni a világban, viszont sajnos úgy tűnik a világban ma - globálisan és lokálisan egyaránt - zajló események alapján, hogy ez, ha nem is elkerülhetetlen, de az esély megvan rá.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés