free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pácolt fokhagyma

Nemisbéka         Címkék: fokhagyma, í-zi, módszer, pácolt, recept 0 hozzászólás

Ha azt mondjuk, karácsony, mindenki mosolyog és legyint egyet, márpedig ha szeretteinket gasztroajándékokkal szeretnénk meglepni, nem árt elõre gondolkodni és idõben cselekedni.

A pácolt fokhagymát Frank Júlia receptjei között találtam, és hosszú évek óta nagy kedvencem, nem csak ajándéknak, hanem természetesen saját felhasználásra is. Aki nem kedveli a fokhagyma erõteljes, agresszív ízét, azt is a kipróbálására biztatnám, mert ebben a formában teljesen átváltozik, megszelídül, különleges lesz. Késõbb is el lehet azért készíteni, de két-három hónap állás után éri el a tökéletes ízt.Elõször is a rabszolgamunka részét kell letudni, bár Isaurát hamar irigyelni fogjuk. A fokhagymafejeket gerezdekre kell tördelni az elején, mert a késõbbiekben jelentõsége lesz. És jöhet a monoton pucolás szakasza, aminél arra kell figyelni, hogy a gerezdeket ne sértsük meg, végüket lehetõleg ne vágjuk le, mert késõbb megbarnulnak (ez csak esztétikai szempont, ízben nem változik). Nyilván ha egy-egy darab nem teljesen hibátlan, nem érdemes kidobni, csak a kisebb foltokat kell kivágni belõle, legfeljebb nem lesz mindegyik szépségdíjas. Ráadásul úgyis csak késõbb derül ki, hogy a tökéletesnek hitt példányok közül hányat karcoltunk meg észrevétlenül körömmel-késsel, úgyhogy ezen nem kell túlságosan görcsölni.

Nézegess képeket a pácolásról!

Az elsõ három fejnek megfelelõ adag fütyörészve, könnyedén megy. A negyedik után boldogan átengedjük egy idõre a konyhát a vacsorázni kívánó férjnek, mert ekkor már ragad mindkét kezünk, nagy kupacban áll a fehér héj az asztalon, és kialakulóban van az akut fokhagymacsömör. Az ötödik fej magasságában nem túl szalonképes gondolatok fogannak fejünkben az egész projekttel kapcsolatosan. A hatodiknál Frank Júlia is megkapja a magáét. A hetediknél legszívesebben kihajítanánk az egészet a fenébe, de miután az összes fejet elõre feltördeltük, soknak szétnyílt a héja, ezért nem tesszük, viszont bõszen szidjuk magunkat a feltördelésért. A nyolcadiknál ókori történelmi gyökerekhez nyúlunk vissza: a kicsi gerezdek a szemetes-Tajgetoszon végzik, végtére is a görögök okos emberek voltak. A kilencediknél a véletlenül a héjkupacba hulló nagyobb daraboknak sem nyúlunk utána, továbbá revideáljuk a hibás példányok megmentésének ötletét is. A tizedik fejnél összeszorított fogakkal befutunk a virtuális célba, ezen a ponton javallott egy tisztesebb adag alkohol lehajtása. Eztán már gyerekjáték az egész.

Hozzávalók 10 fej fokhagyma 7,5 dl száraz fehérbor1,5 dl balzsamecet10 dkg finomítatlan nádcukor1 tk. só1/2 tk. õrölt feketebors 2 babérlevél2 közepes chilipaprika2 ek. szárított petrezselyem kis marék friss kakukkfűág olívaolaj Ajándék

Így készülA bort, ecetet, cukrot, sót, babérlevelet összeöntjük, ha felforrt, beleszórjuk a chiliket, a kis marék kakukkfüvet és a szárított petrezselymet. Újabb öt perc után követi a fokhagyma, ha ezzel is ismét felforrt, az újraforrástól számított öt percig fõzzük. Fedõ a tetejére, alapos szellõztetés, az ecetes szag miatt morgó férj kiengesztelése. Éjszaka szépen így elpihen az edényben. Másnap alkalmatos idõben ismét fel kell forralni és forrástól számított öt percig fõzni. Ha kihűlt, a babérlevelet és a kakukkfüvet ki kell dobni belõle, majd alaposan elmosott, forrázott, 2-2,5 decis befõttesüvegeket kell keríteni (úgy négy-öt lesz, a fokhagymák méretétõl függõen), félig-harmadig tenni beléjük a fokhagymát (mehet bele a chilipaprika is), de semmiképpen sem tele. A levet rámerjük, a tetejére pedig egy vékonyka zárórétegnyi olívaolaj kerül. Az ajándékba szánt példányok kis sipkákat vághatunk az üvegek tetejére, raffiával vagy színes madzaggal megköthetjük. Felbontás után a hűtõben kell tárolni. A variációs lehetõségek száma tekintélyes: balzsamecet helyett az eredeti recept sima ecetet használ, a fehérbor helyett ki lehet próbálni rozéval, vörösborral, a friss és szárított zöldfűszer hozzávalókkal is lehet kísérletezni (rozmaring, tárkony, majoranna, oregánó, stb.). T3v3d3s-nél lehet megtalálni az eredeti hozzávalók és mennyiségek listáját, ahogy õ is írja, kisebb mennyiségnek nem érdemes nekilátni. Én egy kicsit csökkentettem az eredetit, kerek egy üveg borra optimalizáltam, no, és elspóroltam öt fej fokhagymát, amiért a tizediknél nagyon hálás voltam. Felhasználási javaslatok: bármibe ki lehet próbálni, amibe fokhagymát teszünk, sajtokhoz, sült húsokhoz így magában is, savanyúságként, salátákba, mártásokba is bátran pakoljuk. A levet senki ne sokallja, vörös húsok pácolásához szinte kötelezõ felhasználni, ha a hagyma elfogyott, és ekkor valószínűleg még kevésnek is bizonyul majd. Az ebben pácolt húsok valami zseniálisan finomak és különleges ízűek lesznek, bár talán 2008-ig várni kell rájuk. Forrás: Frank Júlia: A négy alapíz szakácskönyve - Savanyú.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés