free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A női hármas átka

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Charlie angyalainak egyenlősége vitathatatlan a barátságban is, a valóság azonban gyakran rácáfol erre az idilli hármasra. Sokak szerint ha összekerül három csaj, annak a vége többnyire egy kiadós balhé.

A hármast a közhiedelem is mágikus számnak tartja. A muskétásoknak, vagy Charlie három angyalának tényleg szerencsét hozott, ám a mozivilágon túl a hármas szövetségek rendszere inkább komplikált, mint harmonikus. A tapasztalat azt mutatja: több az ellenséges hármas, mint az elválaszthatatlan trió. A Handbag újságírójának okfejtése következik, hazai kiegészítéssel fűszerezve.Férfimódra barátkozniÉrdekes módon úgy tűnik, a hármasokat a férfiak simán tudják kezelni anélkül, hogy felmerülne a nálunk jól ismert "melyikük a jobb barát" kérdés, mi viszont ilyenkor rögtön elkezdünk akciózni, féltékenykedni. Az egyik legvalószínűbb (bár vitatható) magyarázat szerint azért kezeli másként a két nem a kapcsolatokat, mivel a férfiak közötti baráti kapocs általában nélkülöz mindenféle intimitást, s az érzelmi befektetés is kisebb, mint nálunk, nőknél. A női viaskodásokat ők általában csak megmosolyogják.

A kicsik még hisznek benne

Pajtások és kebelbarátokAhogy cseperedünk, elhagyva az óvodát, egyre nagyobb súllyal bírnak életünkben az emberi kapcsolatok, különösen a nők esetében. Bizonyos mértékben a kiskorban kialakuló ismeretségek minősége segít értelmezni, kik és mik vagyunk, és megítélni, hogyan kell jól kezelni ezeket a kapcsolatokat. A mennyiség számot ad róla, mennyire vagy népszerű, a minőség pedig arra utal, milyen fontos vagy. Öntudatlanul is minősítjük magunkat, mégpedig oly módon, hogy az emberekhez fűződő bizalom szintjei szerint teljesítünk- például felmerül a kérdés: képes vagyok megnyílni, s ha igen, vajon mennyi idő kell ehhez? Az is árulkodó lehet, ha magamba fordulok, és nem osztom meg senkivel a titkaimat. Ha legjobb barátoddal nem te rendelkezel kizárólagosan, azaz rajtad kívül létezik egy másik legjobb is, lényegesen bonyolíthatja (nem csak) kettőtök kapcsolatát. Sokat árul el rólad az a mód is, ahogyan gondolkodsz a hármasról.Eleget téve a barátság egyik alapszabályaként funkcionáló bizalomnak, bizony hamar sebezhetővé válhat az ember. Nem könnyű fenntartás nélkül bízni valakiben, vagy ha úgy tetszik, kitárulkozni. Ha csupán kétszemélyes a barátság, a veszély is csak fele akkora, de mihelyt színre lép a harmadik, a sebezhetőségből egykettőre paranoia, féltékenység, és igen: támadási felület lehet.

Ki a harmadik?

Ha kavar a harmadikVisszatérve a gyerekkori baráti, illetve akkor még inkább csak pajtási kapcsolatokhoz: tényleg fontos, hogy legyen valaki (a családon kívül is), akihez kötődhetünk, kell egy barát. Később, ahogy növünk egyre több embert gyűjtünk magunk köré, kialakul a baráti körünk, biztosabbá válunk saját identitásunkban, s szépen lassan az is kiderül, a sok futó közül melyikből lesz majd szorosabb kötelék. És itt van a lényeg. Ha tehát annak a bizonyos legjobbnak két egyformán fontos barát jelenti ezt, azaz kialakul a hármas egység, érdemes kompromisszumot kötnünk. A bomlasztó mégis legtöbbször a harmadik fél szokott lenni, aki általában gerjeszti a konfliktust. Íme, egy példa. Magdalena is egy jól induló, majd feloszlatott trió tagja volt. "A legjobb barátnőm, Stef úgy tíz évvel ezelőtt bemutatott egy másik kebelbarátnőjének, Jane-nek. Akkor úgy gondoltam, csodás lesz, bővül a csapat, jól megleszünk hárman. Egy darabig működött is, sőt az utóbbi években egész jól összebarátkoztunk Jane-nel, egyre többet lógtunk együtt, de a közeledésnek nem lett jó vége. Kaptam ugyanis Steftől egy igencsak indulatos e-mailt tele hamis vádakkal, majd a végére odatűzve, hogy nem akar többé látni. Kiderült, hogy Jane jó ideje kavart közöttünk, s minden közös bulink után futott Stefhez, hogy kellőképpen befeketítsen. A vádak között szerepelt a lotyózástól kezdve minden finomság, s hiába próbáltam beszélni Steffel, elrendezni a dolgokat, ő Jane-nek hitt, aztán végül meguntam a magyarázkodást" - emlékszik vissza a lány. Eszerint a hármas barátság ideálja - muskétás módra: vagyis, hogy mindenki egyért, egy mindenkiért - valójában csak egy eszménykép, és a könyvön és a mozin kívül máshol nem arat sikert.

[PAGEBREAK]Kíváncsiak voltunk, hogyan látják ezt a kérdést a magyar nők, ezért amolyan rögtönzött barátnős kerekasztal-beszélgetést szerveztünk baráti triók témában. Az eredmény pedig tarka képet mutat.Belevágva a közepébe az első kijelentést Ancsa tette: szerinte nem lehet egyértelműen megválaszolni a kérdést. Az, hogy lehetséges-e tartós, szoros barátság három nő között számtalan dolog függvénye lehet. Ebben teljes volt az egyetértés. "Szerintem a kamaszoknál biztosan nem működik. Akkor még kialakulóban a személyiség, mindenki a saját egója rabja, ezért inkább rivalizálunk egymással. Viszont egészséges felnőttek között (még ha nők is) igenis el tudom képzelni. Mindenki tisztában van vele, hogy kicsoda és mit vár a másiktól." Ildi úgy gondolja, a kulcsszó az egészséges. "Ha valaki tele van komplexusokkal, előbb-utóbb biztosan előtör belőle a féltékenység. Tehát először magaddal kell rendezned a dolgot, aztán pedig kifelé." Ki nevet a végén?Lazul a kötődésMég jó darabig tartja magát a "működőképes" verzió, persze bizonyos kitételekkel, mint például, hogy mindhárman legyenek önállóak saját, külön élettel és nem kell összeragadni, akkor nem lehet gond a trióval. De ez a nézet is megkérdőjeleződik, hiszen ha ilyen módon mégis csak lazább kapcsolatokról van szó, kevés találkozással és kevés közös ponttal, akkor ezek inkább felszínes ismeretségek és nem barátságok. Így pedig könnyű jóban lenni. Ez már Nóri véleménye, akinek van személyes élménye is a témával kapcsolatban. "Persze, egy darabig fenntartható a jó viszony, talán a közös bulik is jót tesznek, de egy idő után biztosan lazul a kapocs valamelyik oldalról, és nem feltétlenül a harmadik (vagy akármelyik) fél rosszindulata miatt." Tehát áskálódás nélkül is gyenge lábakon áll a hármas. Közrejátszanak egyéb tényezők is, mint párkapcsolat, munka vagy egyéb olyan dolog, ami bomlaszthatja a barátságokat. Figyelem és megalkuvásA közös pont, amelyben mindenki egyetért, hogy a legfontosabb a kompromisszumkészség. Ha megfelelően toleráns az ember (mindhárom), csökken a konfliktusok kockázata is. Arról, hogy vajon a pasik miért kezelik jobban ezt a dolgot (mert azt elismerjük, hogy jobban megy nekik), a lányok egyöntetűen a felszínességet nevezték meg, mint a férfi barátságokra jellemző tulajdonságot. Talán ezért is van, hogy náluk gyakoribb a haver vagy ismerős megnevezés. Nem másznak bele egymás életébe, és nem is ragaszkodnak annyira a másikhoz. Egyetlen hímnemű nyilatkozónk, Matyi szerint való igaz, hogy a férfiak kevesebb érzelemmel szállnak be a baráti kapcsolatokba, ezért is lehetséges, hogy náluk kevesebb a konfliktus. Azt mondja, jól működnek a bandázások, sőt ugyanolyan segítőkészek egymással, mint mi, mégis igazi legjobb barátból csak egy van.Klimó Petra(Forrás:www.handbag.com)

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés