free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Játékszenvedély a család rovására

Fiáth Titanilla         Címkék: család, játék, pszichológus, segítség, szenvedély 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Hello Pszicho,az a helyzet, hogy apám nagyon rákattant a szerencsejátékokra és mellette iszik is. Az összes tartalék lóvéjukat eljátszotta és már ott tart, hogy hazudik nekünk és színházat játszik, hogy megszánjuk és adjunk neki egy kis pénzt. Szerinted mit tegyünk vele, hogyan segíthetnénk neki, mert igazán jófej, ha nem iszik. Baromira sajnáljuk őt, a szívünk megszakad, hogy nem tud a játék bűvköréből kikerülni, de már az én gyomrom sem bírja a folyamatos idegeskedést. Mit tegyünk, hogy épségben, egészségben maradjon meg a család?

Köszi:Ati

Szia,

a szerencsejátékról bizony azt tartja a népi bölcsesség, hogy bajosabb leküzdeni, mint a heroinfüggőséget. Bár nem hiszek abban, hogy felállítható egy addikciós létra - mondjuk, hogy könnyebb a csokifüggőt Béres Alexandrának meghódítania, mint egy munkamániást elzavarni két hétre a Bahamákra),de tény, hogy a szerencsejáték-függőséget gyógyítók statisztikái elég soványka eredményt mutatnak. Miért is?

A szerencsejáték első körben nem okoz látványos változásokat: a testalkat, a bőrszín, a küllem egésze - ami a droghasználóknál néhány hónap alatt óriási átalakulásokon mehet keresztül - itt sokáig megmarad az eredeti formájában (magyarán az ember jó darabig szívathatja magát azzal, hogy nincs gond!). Játszani ráadásul mindenki szeret, elvégre homo ludensek volnánk, vagy mik! A szerencsejátékozás tehát az első stádiumában, a veszélyessé válás előszobájában még nem feltűnő. Az édesapád viszont úgy tűnik, már átlépett a patológiás, szenvedélyes játék tartományába (ahol nem a játék önmagáért való öröme a cél, hanem az egyébként is meglévő, egyre erőteljesebbé váló szorongás azonnali feloldása).

Jutalomértékű szerencsejáték

A játék egyébként képes egy olyan, irreális kontrollérzéssel is ellátni a kártyajátékost vagy a gyümölcsleállító-gépezőt, amellyel a saját élete felett már nem rendelkezik (ennek a nem létező hatalomnak az érzésétől jutalomértékű a szerencsejáték, és nem a pénztől, amit ritkán nyernek el az addiktok!). Minden rulettezőnek és szerencsét kísértőnek megvan a maga „jól bevált” stratégiája: varázsszámok, mágikus formulák, egyebek. A világ titkos régióival szövetkeznek, miközben a realitás talaján - anyagiak, család stb. - egyre komolyabb és súlyosabb kudarcok leselkednek rájuk.

A szenvedélybetegek jó részével az a legnagyobb probléma - amit a "betegségbelátás hiányának" is nevezhetünk -, hogy elsősorban nem a tünet hordozója, nem a családot anyagi csődbe és kétségbeesésbe döntő függő szenved a problémáktól leginkább, hanem a környezete. Azt írod, az édesapád "igazán jófej", amikor nem iszik. Próbáljatok akkor beszélgetni vele: vádaskodás, fejhez vagdosás, szemekre hányás helyett mondjátok el neki, mit éreztek akkor, amikor ittasan/kontrollvesztve látjátok őt. Biztosítsátok arról, hogy fontos nektek és egyszerűen segíteni szeretnétek.

Pszichiátriai osztályok, pl. a Nyírő Gyula Kórház fogadnak gyógyulni vágyó szenvedélybetegeket. A kezdeti időszak után - ami többnyire osztályos tartózkodással, bennfekvéssel jár együtt - a későbbiekben akár gyógyszeres, akár pszichoterápiás kezelést is kaphatnak a betegek, vagy csatlakozhatnak önsegítő csoportokhoz (mint amilyen az italozók esetében az Anonim Alkoholisták köre). A legfontosabb azonban, mint mondtam, az, hogy nélküle nem fog sikerülni. Első lépésben tehát a legfontosabb, hogy benne szülessen meg az elhatározás, ő legyen motivált. Tudom, ez a legnehezebb lépcsőfok, de csesztetéssel, hibáztatással, balhézással, vagy ellenkezőleg: azzal, hogy bedőltök a színházának, és a pénzetekkel a függőségét hizlaljátok, ritkán szokott sikerülni.Mindehhez kitartást kívánk, nektek is, az édesapádnak meg különösen! Üdvözlettel: Fiáth Tita

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés