free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Déli bogyók

Borsa         Címkék: finom, í-zi, olajbogyó, olíva, teszt 0 hozzászólás

Nem csaptunk fel olajbogyó-szakértőnek, nem is tervezzük, csupán kíváncsiak voltunk, hogy melyik déli bogyó a legfinomabb, és melyik az, amelyikkel inkább csak az ellenségünket érdemes kínálni.

Műkedvelő olajbogyó fogyasztók vagyunk, mint mindenki, aki nem a déli tengerek mellől, vagy melegebb éghajlati adottsággal rendelkező országból származik. Felesleges azt állítanunk, hogy értünk ahhoz, hogy milyen az igazán jó olajbogyó. Itt a szerkesztőségben még arról is volt egy kis vita, hogy most akkor tulajdonképpen hogyan is kellene neveznünk: olíva-, vagy olajbogyónak. Sőt olyan kolléga is van, aki eddig életében egyszer evett olajbogyót és semmi hatást nem tett rá. Az általános hozzáállás az volt egyébként, hogy mindenkinek voltak gyerekkori emlékei a zavaros lében úszó zöld bigyókról, amiről a szülei áradoztak és a csalódásról az első kóstolásnál, hogy: Fúj! Mi a fene ez?

IsmeretlenülHát igen, így éreztünk egészen addig, míg az első komolyabb külföldi utat nem abszolváltuk - főleg melegebb égtájakra -, ahol azt kellett tapasztalnunk, hogy az igazi olíva valójában nagyon finom sütve a pizza tetején, remek rágcsálnivaló és pompás kiegészítője bármilyen hideg-meleg falatnak. És, hogy az élmény fokozódjon, nem zavaros nejlon csomagban árulják, hanem gusztusosan hordókból kimérve a piacon, vagy takaros üvegekben az üzletekben. Akkor aztán megszerettük, hoztunk is szuvenírnek nem keveset, majd beemeltük a saját receptjeink közé. Ma már nem maradhat el egyetlen buliról sem, a saláta kicsit kínos nélküle, tehát teljes jogú taggá vált az életünkben. Pedig még mindig nem tudunk róla semmit. Fogalmunk sincs milyen fajtái vannak, melyiket mire érdemes használni, de vesszük és esszük. Emiatt gondoltuk jogosnak, hogy hasonlítsunk össze néhány olajbogyót, teljesen szubjektív mércével mérve. Alapvetően abból a szempontból, hogy kinek ajánlanánk - barátnak, vagy ellenségnek. Feketét, fehéret, tarkátNem különítettük el a töltött és töltetlen fajtákat, vettünk feketét, zöldet, olajosat, sósat és nekikezdtünk a kóstolásnak. Vizsgáltuk a sósság és savanyúság mértékét, a bogyók húsosságát és azt, hogy inkább nassolni, vagy inkább főzni-sütni való-e. Ja igen, és a két töltött fajtánál igyekeztünk figyelni arra is, hogy kellemes-e a töltelék íze és harmóniában van-e az anyabogyó ízével.

Piros, fehér, zöld

SzeretnénkNo, és vásárláskor nem jártunk utána - vettük, amit a nagyboltban kapni lehetett. Nem azért mert lusták vagyunk, hanem, mert mint jól látható, nem vagyunk akkora gourmand-ok, hogy utánajárjunk a legfinomabb bogyónak. Ezért nálunk az asztalra került Cinquina töltetlen zöldje (kép 1.), a Fragata paprikával béleltje (kép 2.), Macarico magozott zöldje (kép 3.) és feketéje (kép 4.), egy szardíniával töltött Menguy's termék (kép 5.), és a Villa Vinci fűszeres olajos vegyes bogyói (kép 6.). Ez van, ezt szeretnénk szeretni. A sós-savanykás ízesítést a Cinquina-nál egyik tesztelőnk túl soknak érezte, legkevésbé sem kellemesnek, és volt, aki csak a túlzott savanyúságot panaszolta fel. Túl sósnak találtuk a Fragatát is, és itt a túlecetezés is kellemetlenül egyértelmű volt. A többi versenyző remek összhangot hozott ebben a kérdésben, még egy kicsit sok sót éreztünk az a szardellával töltöttnél, de itt ezt is vártuk, tehát nem volt kellemetlen.

Fekete is

Nyertesek és vesztesekA húsosság fontos kérdés, mert van, aki nagyon nem szereti s magdomináns gyümölcsöket és kifejezetten zavarja, ha túl nagy lerágó munkát kell belevinnie az evésbe. Természetesen a nagy szemű, magozott Macarico termékeknél nem volt gond, remek roppanó, rágható termés, ami nem mondható el a Cinquina bogyóiról, amik kicsik és nagymagúak. Aprószemű a Villa Vinci vegyes keveréke is, ám náluk a magméret is ehhez igazodik. Fontos kérdés, hogy egy olajbogyó fogyasztható-e magában is, vagy csak sütve, meleg ételbe keverve élvezhető. Itt elég jó arányt hoztak a versenyzők, hatból négyre szívesen járnának rá a kollégák, ha lenne a hűtőjükben. Ezek a Macarico testvérek, Menguy's bogyók és a Villa Vinci vegyes. Mindegyikőjükről azt állították a tesztelők, hogy vétek lenne megsütni. Ellenben a maradék kettőt kizárólag maximum pizza tetejére javasolják, ha nagyon muszáj - a Fragata-t oda sem. Még megvizsgáltuk a két töltött készítmény ízharmóniáját, aminek abszolút vesztese a Fragata, ahol piros paprikával kellet volna egységes ízt alkotnia terméknek, ez egyáltalán nem sikerült. Ezzel szemben a Menguy's-t mindenki dicsérte, hamar elfogyott, érdemes a szardellás változatot keresni az üzletekben. Abszolút győztes lett a Menguy's és a Villa Vinci fűszeres olajosa, ezekkel a legjobb barátainkat fogjuk megajándékozni ezzel szemben szemenként dobáljuk meg ellenségeinket a Fragata termékével.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés