free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Eltűnhet a Lánchíd

Borsa         Címkék: akció, budapest, lánchíd, művész, spanyol 0 hozzászólás

Ne lepődjön meg az, aki szombaton nem találja majd a helyén a Lánchidat, egy spanyol land art művész ugyanis arra vállalkozott, hogy önkéntes segédek közreműködésével eltünteti a főváros ékességét.

Szombaton eltűnhet a Lánchíd a Dunáról, ha a budapestiek is úgy akarják. Nem új városrendezési tervről van szó-bár az igazat megvallva ezen sem csodálkoznánk. Egy spanyol akcióművész invitálja közös alkotásra a város lakóit és vendégeit, melynek során a résztvevők a híd teljes felületét kitakarják majd a folyó színével megegyező árnyalatú esernyőkkel.

Aktív szerep a tömegnekÖsszesen 4000 önkéntesre van szükség ahhoz, hogy a varázslat megtörténjen. Ennyi nyitott esernyő kell ugyanis ahhoz, hogy felülről fotózva a Lánchíd helyén Duna színű textúra jelenjen meg, azaz eltűnjön legszebb hidunk, felfedve az alant hömpölygő habokat. A közösségi performance alkotást Maider López spanyol land art művész tervezte meg. Az általában köztereken alkotó, nagyszabású projektekben részt vevő López budapesti akciójával a Duna és az emberek kapcsolatára szeretné felhívni a figyelmet. Nemes Attila, az esemény kurátora érdeklődésünkre elmondta, hogy a projekt különlegességét a résztvevők aktív szerepeltetése adja. Más akcióművészek, például a bolgár származású Christo és felesége Jeanne-Claude, egész szigeteket, híres épületeket csomagolnak be méregdrága produkcióiban, az embereket, a teret csupán modellnek használva alkotásaikhoz. A furcsa páros pink csomagolóanyaggal vont körül több Miami környéki szigetet, függönyt eresztett egy 2200 méter mély völgybe, és becsomagolta a berlini Reichstag épületét is.

Élmény a közös alkotás

Kollektív élményLópez ezzel szemben aktív szereplésre hív: a közösségi művészet csak akkor működik, ha létezik egy közösség, aki ugyanazzal a céllal egyszerre cselekszik a megvalósítás érdekében. Mindehhez az ötletet a közösségi online terek, az iwiw-hez, vagy a YouTube-hoz hasonló szoftverek adták. A kurátor szerint a Google Earth világtérképét böngészők sem elsősorban tájékozódásra használják a rendszert, hanem kulturális identitásukat erősítik meg, a közösséghez tartozás élményét élik át bolygónk felfedezése közben. Az közösségi művészet nem az alkotó személyes nagyságáról, hanem magáról a közösségről szól.

Becsomagolva

Üzenet az embereknekMaider López ugyanakkor üzenni is akar a budapestieknek. Azért épp a Dunát választotta az artmobnak is nevezett akció helyszínéül, mert sokunkkal együtt úgy gondolja: városunk méltatlan állapotban tartja a folyót. Az emberek szeretnek víz mellett élni. Sokan egész életükben vágynak erre, miközben észre sem veszik, hogy Európa egyik legnagyobb folyójának partján élik mindennapjaikat. Mindez érthető, hiszen a rakparton gyorsforgalmi utak húzódnak, a víz jóformán mindenhol megközelíthetetlen a városiak számára. Mindezen a művész szerint csak mi, budapestiek változtathatunk. Nemes Attila szerint ennek a gondolatiságnak lehet valós hatása is a dolgok alakítására. Ha az emberek elkezdenek másképp gondolni a jelenleg elsősorban szennyvízcsatornának használt folyóra, előbb-utóbb történik majd valami, hiszen a mostani állapotokat is kitalálta, megtervezte és megépítette valaki.

Most nem tüntetni fognak rajta

Létrehozni, és nem rombolniA szombat délutáni esemény kurátora szerint kötelességünk foglalkozni saját életünkkel, mégha az utcákat manapság nem köztéri művészeti projektek, hanem tüntetők és tiltakozók töltik meg elsősorban a tömegrendezvényeken. Fontos, hogy azok az emberek is kimenjenek az utcákra, akik létre szeretnének hozni valamit. Ne csak a bennünket ért traumák hatására hallassuk a szavunkat, hanem olyan közös célokért is kiálljunk, melyek jobbá tehetik az életünket, Maider López mindenesetre megteszi, ami tőle telik. Néhány éve egy csendes spanyol falu hegyi útjain idézett elő hatalmas közlekedési dugót a járművek keresztbe állításával. Az artmob nem türelemre tanított, ahogy első nekifutásra gondolnánk. Azt üzente, nem kell elszigetelődniük azoknak sem, akik a zsúfolt nagyvárosok helyett vidéken élnek. A budapesti közösségi performance után mindenki hazaviheti az esernyőt, amit a Duna eltüntetéséhez használt. Majd arra emlékeztet bennünket, hogy ha kell, kiállhatunk a jó ügyek érdekében.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés