free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Műholdas kincskeresés

Borsa         Címkék: geocaching, izgalmas, keresés, kincs, ősz 1 hozzászólás

Az őszi kirándulásokat izgalmas kincskereséssé változtathatjuk némi anyagi ráfordítással és minimális információtechnikai ismerettel. A geocaching olyan sport, amit babakocsival is éjjel-nappal lehet űzni.

A geocaching, az immár hétéves múltra visszatekintő sport hol máshol gyökerezhet, mint az Egyesült Államokban. A katonai célú üzemet követően a civilek kezébe adott műholdas helymeghatározók alternatív felhasználása hamar szubkultúrává nőtte ki magát.A geocaching lényege, hogy a vállalkozó kedvű játékosok elrejtenek egy vízálló dobozt (cache) valahol a természetben, extrémebb esetben városi környezetben. Ez a doboz tartalmaz egy naplózási célokra használt füzetet, illetve egy kisebb értékű ajándékot (könyv, CD, stb.). A sikeres telepítés után a geocachinggel foglalkozó weboldalak egyikén elhelyezik a pontos koordinátákat, s már indulhat is a kincsvadászat.

Akcióban

KincsvadászatEhhez persze szükség volt arra, hogy 2000. május 1-jén az USA feloldja az úgynevezett Selective Availability-t, amely több száz méteres eltérések tolerálásával rontotta az addigi, civilek által használt helymeghatározók teljesítményét. Ezután már jóval pontosabban lehetett tájékozódni a GPS-ek segítségével, s így már lehetővé vált az elrejtett ládikák felkutatása is. A cache sikeres meglelésekor a kincsvadászok bejegyzik a találat pontos idejét a naplófüzetbe, kiveszik az ajándékot, majd elhelyeznek ott egy általuk hozott tárgyat, hogy a következő szerencsés se távozzon üres kézzel. Mint látható, ez egy bizalomra épülő játék, amely a játékosok becsületére bízza, hogy valóban így cselekszenek-e. A tény azonban, hogy napjainkban több mint 440 ezer játékost tartanak számon a különböző oldalakon, bizonyítván, hogy szerencsére kevés az enyveskezű geocacher, akik 222 különböző országban - sőt az Antarktiszon is - vadászhatnak a virtuális kincsre. Az első cache-t hivatalosan 2000 május 3-án helyezte el az oregoni Dave Ulmer. Babakocsival isAzóta a játék sokat finomodott, kinőtte magát, s ma már számtalan válfaja létezik a dobozoknak. Léteznek virtuális ládák is, amelyek például egy szobor talapzatán, vagy egy épület falán látható szöveget jelentik. Ezek jellemzően olyan helyen vannak, ahol problémás lenne egy műanyag dobozt elrejteni, akár a terület jellege, akár a nagy számú "civil" járókelő miatt. Egyben emlékeztetnek a játék eredeti lényegére, amely nem az ajándék megszerzése, hanem az odáig történő eljutás, a kirándulás volna. A jó érzékkel elhelyezett cache-k ugyanis általában olyan helyre kerülnek, ahonnan szép kilátás nyílik, de legalábbis az odáig vezető út jelent kiváló túraösvényt. A legnagyobb magyar szakoldalon, a geocaching.hu-n a legtöbb hazai ládát feltüntetik, annak típusával, illetve a megközelíthetőség nehézségi fokozatával együtt ( mondjuk babakocsit toló család elinduljon-e az adott láda keresésére). De létezik úgynevezett night-cache is, amikor a célpontot különböző fényforrások követésével lehet megtalálni.

Családi program

VáltozatokA geocaching alternatív változata az úgynevezett geodrawing, vagy gps-drawing. Ilyenkor a kézi készülék segítségével rögzítik a bejárt utat, amit utólag rávetítenek a terület térképére, vicces ábrákat hozva létre ezáltal A lényeg azonban elsősorban itt is a városnézés, vagy a természetjárás. Mire van szükség a geocaching-hez? Egy pár jó túrabakancsra és egy kézi GPS-készülékre. Ezek közül a legolcsóbb változatok 50-60 ezer forintba kerülnek, a határ persze a csillagos ég, azonban olyan 100 ezer körüli összegért már teljesen megbízható modelleket kaphatunk. Az olcsóbbak minőségi különbségét a frissítési gyorsaságuk, a jelerősségük, illetve a különböző extra funkciók hiánya befolyásolhatja, érdemesebb egy picivel drágább, ám megbízhatóbb modellel nekiindulni a rengetegnek. Az sem árt, ha ütés-, és vízálló tokban kapjuk a készüléket. Emellett már csak arra kell figyelni, hogy az akkumulátorok megfelelően fel legyenek töltve indulás előtt. Vésztartaléknak pedig érdemes magunkkal vinni egy térképet is, arra az esetre, ha a technika ördöge megtréfálna minket.A geocaching ideális túrázási alternatívát jelenthet, főleg így az ősz beköszöntével, amikor egy egyszerű erdei séta is színes látványosság lehet. A ládák leírását és azok helyzetét a magyar és a külföldi szakoldalakon érdemes keresni. Jó vadászatot!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés