free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tonikleves

Borsa         Címkék: citrom, í-zi, leves, recept, tonik 0 hozzászólás

Nem üdítőből készül, nem kell szívbajt kapni. Ez a különleges és nagyon frissítő leves nem más, mint egy citrom-krémleves, amibe a gyümölcs héja is belekerül, ezért kellemesen kesernyés-édes ízű.

Nem kell mindjárt rosszul lenni, nem a kinin alapú üdítőt forraljuk buborékmentességig és zöldségeljük be, hogy valami különlegességet tegyünk az asztalra. A tonik szó jelen esetben a leves üdítő mivoltára és kifejezetten keserédes ízére utal. Voltaképpen ez az étel nem más, mint egy gyümölcsös krémleves, csak éppen nem megszokott ilyen-olyan idénygyümölcsökből készül, hanem citromból. Tehát citromleves. A balkánon és közel-keleten is ismert a citromlevesnek az a formája, melyet húslével engednek fel és voltaképpen nem más, mint egy finom, savanykás húsleves, de amiről most szó lesz, az még desszertnek is elmegy, főleg, ha tejszínhabbal koronázzuk tálaláskor. Férfi, ha főzElső olvasatra talán kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, pedig nem az, csak Borsamunkatárs apukája kerített hatalmas feneket a citromleves főzésének - mint minden férfi, ha fakanalat fog - nyilván azért, hogy nagyobb babérokat arathasson le a család részéről. Nem is számította el magát, az egész család lelkesen fejezte ki hódolatát a leves készítőjének, de Borsamunkatársban komoly pszichés ferdülést okozott, tekintve, hogy majd' 40 évig meg volt arról győződve, hogy ő bizony egy ilyen marha bonyolult levest nem képes elkészíteni. Nem is kérte el soha a receptet, csak néha, ha Camparit ivott narancslével, jutott eszébe az édes-kesernyés-savanykás leves íze. Aztán összeszedte magát, elkérte a receptet és nekiállt. Akkor esett le neki a tantusz, hogy voltaképpen nem más ez, mint egy gondosan elkészített gyümölcsleves, így aztán egy közepes tehetséggel megáldott, teljesen kezdő háziasszony is összedobhatja bármikor. Ebben a pillanatban apjának képzeletbeli márványszobra alatt leomlott a képzeletbeli talapzat. Borsamunkatárs lelki sérüléseiről nem szeretnénk tovább beszélni, néhanap még ma is megrázkódik a zokogástól.

Szereplők

Így készül4-5 citromot nagyon-nagyon alaposan megsikálunk tűzforró víz alatt, hogy a tartósítószer maradványok a lehető legjobban eltávozzanak belőle. (Ha valaki olyan szerencsés, hogy a korzikai kertjében szedi a biocitromot, az támogassa a Borsát!) Mindegyik citromot hosszában elnegyedeljük és annyi vízzel, amennyi ellepi, úgy tíz deka cukorral, egy rúd fahéjjal és némi szerecsendió virággal - ha olyanunk van a fahéj helyett lehet vanília rúd is - és egy csipet sóval takaréklángon főzni kezdjük. A vizet időnként pótolni kell. Idáig voltaképpen egy kompót, amit készítünk, mint minden friss gyümölcsből készült levesnél. Ha a citromok héja is teljesen megpuhult - ez legalább egy óra főzés, vagy még több - a gerezdeket kimagozzuk. Ez gyorsan megy, egy villával könnyen ki lehet pöckölni a magokat a teljesen puha gyümölcshúsból. Három citrom gerezdjeiből csak a belsőt használjuk, viszont a maradék két citromnyi gerezdet héjastul hagyjuk benne a főzőlében. Ekkor négy deci habtejszínben elkeverünk egy kávéskanál lisztet, a levesbe öntjük és botmixerrel az egészet, szétturmixoljuk - elkeverjük - kihabosítjuk. Még egyszer rámelegítünk, de semmiképp sem forraljuk már fel. Hidegen nagyon finom, némi tejszínhabbal, de langyosan is isteni. Ja igen! A savanyúságot még szabályozhatjuk hozzáadott cukorral, de a citormhéj adta keserűséget nem tompítja az édes íz, ne is próbálkozunk vele. Ez egy ilyen leves, az egye, aki szereti.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés